In het kort

Wil je graag in een winkel werken? Laat je het liefst klanten met een brede glimlach én een volle tas naar huis gaan? Dan is de opleiding retailmedewerker bbl zeker iets voor jou.​

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2
  • Startmomenten: januari, augustus
  • Duur: 1 jaar
  • Crebo: 25808
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het werken in een winkel! Tijdens de opleiding retailmedewerker bbl leer je alles wat je moet weten om in de detailhandel te kunnen werken. Detailhandel betekent een winkel die spullen aan een consument verkoopt, bijvoorbeeld een supermarkt, kledingwinkel of drogist. Je leert hoe je advies geeft, omgaat met klanten en klachten afhandelt. Ook ga je aan de slag met het inrichten van een winkel, hoe je de voorraad bijhoudt en het vullen van schappen. En niet te vergeten: hoe kassasystemen werken. 

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding retailmedewerker.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Deze retailmedewerker opleiding is verdeeld in twee onderdelen, namelijk:

  • hospitality verlenen en verkopen;
  • en ondersteunende retailprocessen uitvoeren

Tijdens de opleiding ga je aan de slag met verschillende onderwerpen. Dit noemen we kerntaken. Per kerntaak maak je, gedurende het schooljaar, een praktijkexamen. Dit praktijkexamen is gericht op de taken die je straks als verkoopmedewerker uitvoert. 

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van de mbo-opleiding retailmedewerker bbl op zak kun je meteen aan het werk! Een goede opgeleide retailmedewerker kan in elke winkel aan de slag. Kies je voor een supermarkt, schoenenwinkel, kledingzaak, elektronicahandel of drogist?

Jij bent het aanspreekpunt van de klant in de winkel. Je zorgt ervoor dat de producten netjes in het schap staan, de winkel er goed uitziet en dat de aanbiedingen goed zichtbaar zijn. Je adviseert klanten, lost klachten op en helpt bij het afrekenen van producten. Maar ook achter de schermen voer je werkzaamheden uit. Je ontvangt de producten en zorgt dat deze netjes worden opgeslagen in het magazijn. Jouw missie is geslaagd wanneer klanten tevreden de winkel verlaten en graag terugkomen!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 € 250,-
Leerjaar 2 € 30,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Een schooldag

Dag
Woensdag
Rekenen  
Theorie- en praktijklesWinkelindeling
Lunch
pauze
Ervaringsgericht leren  
Burgerschap  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Klantenkaart wordt gescand tijdens het afrekenen
40% Praktijk
60% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 40% van de opleiding retailmedewerker bbl besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je op school, maar ook bij het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,9
6,8 landelijk
Geslaagde studenten 79%
62% landelijk
Afgestudeerden met werk 87%
88% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024