Retailspecialist combinatieroute

Student rekent producten af in winkel Student rekent producten af in winkel Student rekent producten af in winkel

Retailspecialist combinatieroute

In het kort

Ben jij een verkooptalent? Of wil je dat graag worden? Dan is de mbo-opleiding retailspecialist combinatieroute iets voor jou! Tijdens de opleiding combineer je een bol- en bbl-opleiding.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25809

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​Alles over het werken in de retail! Een ander woord voor retail is detailhandel. Onder detailhandel vallen bedrijven als een supermarkt, kledingwinkel, speciaalzaak en drogisterij. Je leert hoe je samen met collega's de winkel aantrekkelijk maakt voor klanten. Je gaat aan de slag met marketing, verkoop en economie. Veel retail bedrijven verkopen hun producten ook online. Daarom ga je ook aan de slag met het beheren van een webshop. Kort gezegd: je leert alles zodat de winkel en de producten in de winkel er aantrekkelijk bij liggen.

Bij de opleiding retailspecialist combinatieroute wordt er niet met vakken, toetsen en cijfers gewerkt. Maar met modules. Tijdens iedere module staat er een ander onderwerp uit het beroep centraal. Natuurlijk krijg je wel les in Nederlands, rekenen en burgerschap.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. 

Deze mbo-opleiding tot verkoopspecialist is een combinatie van een bbl- en bol-opleiding. Het eerste leerjaar volg je de opleiding als een bol-opleiding. Vijf dagen in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan modules en opdrachten. Vanaf het tweede leerjaar volg je een bbl-opleiding. Dan werk je drie of vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en kom je één dag in de week naar het Koning Willem I College.

In het eerste jaar van de opleiding retailspecialist combinatieroute ligt de focus op jouw talenten en ambities, de wereld van verkoop aan particulieren en bedrijven en behoeften van klanten. Je leert welk traject de klant aflegt van het moment van interesse voor een product of dienst, tot het moment dat de klant er gebruik van maakt. In modules ga je aan de slag met vragen uit de praktijk. Welke modules je volgt kies je zelf. Weet je al welke richting je op wil? Dan kies je voor modules gericht op jouw keuze. Weet je het nog niet precies? Dan heb je alle ruimte om te verkennen wat bij jou past.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

​Op school ben je veel in en met de praktijk bezig. Op het Koning Willem I College oefen je, samen met klasgenoten met het voeren van verkoopgesprekken, hoe je een winkel netjes houdt en samenwerken! Ook volg je workshops, komen gastsprekers uit het bedrijfsleven hun ervaringen delen én breng je af en toe een bezoek aan een bedrijf. Zo leer je pas echt van de praktijk!

Vanaf het tweede leerjaar werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld! Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.​

Om te kunnen starten bij een leerwerkplek heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Na het afronden van de opleiding retailspecialist combinatieroute bol/bbl kun je meteen aan de slag. Bij een kledingwinkel, supermarkt, bouwmarkt, tuincentrum of drogisterij bijvoorbeeld. Jij weet hoe een product het beste kunt verkopen!

Je adviseert klanten, staat klanten vriendelijk te woord en rekent de producten af. Wanneer de producten worden geleverd, zorg jij er samen met jouw collega's voor dat de producten worden opgeslagen en vervolgens klaar worden gemaakt om in de winkel te leggen. Door jou ziet de winkel er altijd in orde uit! Je bent altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en weet dan ook alles over de producten die je verkoopt. Alles waar het woordje ‘verkoop’ in voorkomt is jouw specialiteit!

Met je diploma op zak kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Vanaf leerjaar 2 betaal cursusgeld in plaats van lesgeld. De hoogte van het cursusgeld wordt ieder jaar vastgesteld door de overheid.
Leerjaar 1 € 115,-
Leerjaar 2 € 40,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig: 

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 

Wil je de opleiding tot retailspecialist volgen als volledige bbl-opleiding? Dat is mogelijk op onze locaties 's-Hertogenbosch, Vlijmenseweg en Oss, Euterpelaan. Meer informatie over die opleiding vind je hier.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Coaching  
WorkshopVoeren verkoopgesprek
AVO-pleinNederlands en rekenen
Lunch
pauze
ModuleopdrachtKlantprofiel uitwerken
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student zorgt voor nette schappen in de winkel
50% Praktijk
50% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

De opleiding retailspecialist combinatieroute is een perfecte combinatie van theorie en praktijk. Het eerste jaar van deze mbo-opleiding ben je veel met de theorie bezig. Vanaf het tweede leerjaar staat de praktijk meer centraal.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7
6,6 landelijk
Geslaagde studenten 84%
65% landelijk
Afgestudeerden met werk -
82% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024