Veiligheid en vakmanschap / Aankomend medewerker grondoptreden

Aanmelden voor schooljaar 2024/2025 is helaas niet meer mogelijk.
Wil je in schooljaar 2025/2026 starten met deze opleiding? Inschrijven voor een opleiding kan vanaf 1 november. Meer informatie over aanmelden voor een opleiding vind je hier.

Studenten defensie staan klaar om te vertrekken Studenten defensie staan klaar om te vertrekken Studenten defensie staan klaar om te vertrekken

Veiligheid en vakmanschap / Aankomend medewerker grondoptreden

In het kort

Wil jij militaire basisvaardigheden leren en werken bij Defensie? Dan is de opleiding veiligheid en vakmanschap / aankomend medewerker grondoptreden die we aanbieden in samenwerking met Defensie een prima stap!​

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25599

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​Alles over algemene militaire basisvaardigheden! Tijdens deze VeVa-opleiding staat de organisatie van de krijgsmacht centraal. De krijgsmacht is een ander woord voor de militaire organisatie van Nederland. Je leert alles over de rangen en standen bij de krijgsmacht, ethiek, kaart- en kompas lezen en materieelherkenning. Deze militaire lessen zijn ter voorbereiding van jouw stage. Ook krijg je les in zelfhulp, kameradenhulp en exercitie. Kort gezegd: deze opleiding leid je op tot medewerker grondoptreden bij Defensie!

​​Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding veiligheid en vakmanschap / aankomend medewerker grondoptreden.

​Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Deze algemene militaire opleiding is een samenwerking tussen het Koning Willem I College en Defensie. Zo volg je theorielessen op het Koning Willem I College, maar je krijgt ook les van militair instructeurs. Deze instructeurs hebben ervaring met het werken bij Defensie. Naast militaire basisvaardigheden, ben je ook veel bezig met sport. Je gaat aan de slag met het verbeteren van kracht en conditie, het verplaatsen te voet, zelfverdediging en zwemmen. Al deze onderdelen dragen bij aan het vormen van jouw houding en gedrag die horen bij een aankomend medewerker grondoptreden.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

​​Je bent op school veel in en met de praktijk bezig. Dit doe je op het Koning Willem I College, maar ook tijdens velddagen op het terrein van Defensie. Samen met medestudenten oefen je met militaire basisvaardigheden en het verbeteren van jouw uithoudingsvermogen en sportprestaties. Die alles is ter voorbereiding op jouw sollicitatie bij Defensie.​

Tijdens de opleiding veiligheid en vakmanschap / aankomend medewerker grondoptreden ga je 10 keer op stage bij één van de opleidingseenheden binnen de Landmacht. Je verblijft dan van maandag tot en met vrijdag op de kazerne van Defensie in Oirschot.  Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk

Met een mbo-diploma van deze algemene militaire opleiding (AMO) veiligheid en vakmanschap / aankomend medewerker grondoptreden op zak ben je klaar om te solliciteren bij Defensie. Kom je door de selectieprocedure heen? Dan is er een plek voor jou gereserveerd binnen een van de onderdelen van de Koninklijke Landmacht.

Eén van de taken van de landmacht is het verkennen van gebieden. Dat is dan ook waar jij je als medewerker grondoptreden mee bezig houdt. Je richt checkpoints in, verzorgt wegafzettingen en posten. Ook bereid je verkenningspatrouilles en militaire opdrachten voor en voer je deze vervolgens uit. Naast het verkennen van gebieden, houd je je ook bezig met de militaire beveiliging van gebieden en gebouwen.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 355,-
Leerjaar 2 € 72,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 75,-
Leerjaar 2 € 60,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Extra toelatingseisen
Voor deze opleiding gelden aanvullende toelatingseisen. Naast de juiste vooropleiding is het noodzakelijk dat:

  • je de Nederlandse nationaliteit hebt
  • en je op 1 oktober van het schooljaar waarin de opleiding begint 16 jaar of ouder bent

Daarnaast nodigen we je uit voor een intaketest. Is de uitslag van de intaketest positief? Dan vraag je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en een Sport Medisch Advies (SMA) aan. Ook deze moeten beiden positief zijn om te kunnen starten met de opleiding. De kosten voor de VOG en SMA betaal je zelf.

Wist je dat?

Het woord VeVa ...

... de afkorting is van veiligheid en vakmanschap? Tijdens een VeVa-opleiding word je opgeleid voor een baan als soldaat, matroos, marinier, korporaal of onderofficier. Op het Koning Willem I College bieden we, samen met Defensie, de VeVa-opleidingen voor soldaat en onderofficier aan. 

Een schooldag

Dag
Maandag
Nederlands  
Functioneel trainen  
Lunch
pauze
Burgerschap  
TheorielesMaterieelherkenning
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student veiligheid en vakmanschap op oefening
70% Praktijk
30% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Zo'n 70% van de opleiding veiligheid en vakmanschap / aankomend medewerker grondoptreden besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je op het Koning Willem I College en op het terrein van Defensie.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
7,4 landelijk
Geslaagde studenten 80%
66% landelijk
Afgestudeerden met werk 94%
93% landelijk
Gebouw locatie Jacob van Maerlantstraat

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Beperkt en betaald parkeren
Copyright Koning Willem I College 2024