Zelfstandig medewerker leisure & hospitality

Opleiding Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality Opleiding Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality Opleiding Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality

Zelfstandig medewerker leisure & hospitality

In het kort

Ben jij sportief, creatief en gastvrij? En wil je graag de allerleukste activiteiten bedenken en organiseren? Dan is de opleiding zelfstandig medewerker leisure & hospitality echt iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25648
  • Regio: Land van Cuijk

​In het eerste jaar van de opleiding zelfstandig medewerker leisure & hospitality ligt de nadruk op hospitality- en frontofficewerkzaamheden. Zo leer je de branche meteen goed kennen. Het tweede jaar staat in het teken van beroepsgerichte vakken zoals sport en outdoor, entertainment, shows en studiereizen. Maar je gaat bijvoorbeeld ook aan de slag het voorbereiden van activiteiten, het begeleiden van gasten bij activiteiten, het regelen van financiën en de Duitse taal. Na je stage in het derde jaar richt je je op het afronden van je studie. Dat doe je via projecten en één (of meerdere) 'proeve van bekwaamheid’. 

​​Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding zelfstandig medewerker leisure & hospitality.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Zo onderscheid jij je in het werkveld of stro

​​Tijdens deze praktijkgerichte leisure & hospitality mbo-opleiding leer je vooral door te doen. Dat zie je terug in interessante praktijklessen en projecten, een up-to-date lesprogramma en leerzame stages in binnen- of buitenland. 

​​Je leert samenwerken, relaties opbouwen, netwerken en presenteren. Maar ook plannen en organiseren en hoe je met druk en tegenslag om gaat. Ook ga je aan de slag met entertainment en het organiseren van activiteiten en evenementen, zowel vóór als achter de schermen.

​In het eerste leerjaar volgen studenten van de opleidingen leisure & hospitality en travel & hospitality voor een groot deel dezelfde lessen. Een overstap binnen het eerste jaar is daardoor nog mogelijk.

​​De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

​​Tijdens het eerste leerjaar doe je veel praktijkervaring op door praktijkopdrachten én samenwerkingen met bedrijven uit de recreatiebranche. De praktijkopdrachten voer je op school uit. Samen met andere studenten ga je aan de slag met samenwerken, het organiseren van evenementen en het bedenken van verschillende activiteiten.

​​Ieder leerjaar loop je stage. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk. De stage in het eerste leerjaar volg je binnen het Koning Willem I College. In leerjaar 2 en 3 loop je stage bij een leerbedrijf in binnen- of buitenland.

​​Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

​Met een diploma zelfstandig medewerker leisure & hospitality kun je aan de slag bij bedrijven in de recreatiebranche. Bijvoorbeeld bij het recreatieteam op een camping, bungalowpark of hotel. Maar er zijn ook mogelijkheden bij een attractiepark of outdoor centrum.

​​Je hebt een afwisselende baan. De ene dag werk je aan de receptie waar je gasten ontvangt en informatie geeft. De andere dag organiseer en begeleid je verschillende activiteiten, zoals wandeltochten, excursies, sport, spel en bonte avonden. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor het organiseren en laten plaatsvinden van activiteiten. Waar krijg jij energie van?​

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 620,-
Leerjaar 2 € 20,-
Leerjaar 3 € 20,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 350,-
Leerjaar 2 € 350,-
Leerjaar 3 € 350,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
Wist je dat?

Leisure betekent ...

... het doen van leuke activiteiten in je vrije tijd, zoals hobby's, sporten of ontspannen, om te genieten en plezier te hebben. Leisure is de Engelse naam voor vrije tijd.

Wist je dat?

Hospitality betekent ...

... vriendelijk en behulpzaam zijn voor gasten, ze welkom laten voelen en ervoor zorgen dat ze zich comfortabel voelen tijdens hun verblijf of bezoek. Hospitality betekent letterlijk gastvrijheid.

Een schooldag

Dag
8u
9u
10u
11u
12u
13u
14u
15u
16u
Maandag
PraktijklesUitleg over frontoffice
PraktijklesAan de slag! Oefenen met frontofficewerkzaamheden
Lunch
pauze
Gastles Center ParcsGegeven door medewerker animatieteam
Project Land van CuijkMet je projectgroep aan de slag voor de regio
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Koning In Leisure & Hospitality
Koning In Leisure & Hospitality
60%
40%
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Het vak van een zelfstandig medewerker leisure & hospitality leer je pas echt door te doen. Daarom ben je ongeveer 60% van de tijd bezig in en met de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 8,3
6,8 landelijk
Geslaagde studenten 25%
68% landelijk
Afgestudeerden met werk -
88% landelijk
Jan Van Cuijkstraat KW1C

Locaties

Je vindt deze opleiding op onderstaande locaties:

Telefoon: 088 017 0 000


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters