Zelfstandig werkend gastheer / -vrouw

Student gastheer/-vrouw geeft uitleg over menu aan klanten Student gastheer/-vrouw geeft uitleg over menu aan klanten Student gastheer/-vrouw geeft uitleg over menu aan klanten

Zelfstandig werkend gastheer / -vrouw

In het kort

Zorg jij ervoor dat het gasten aan niets ontbreekt? Je leert er alles over tijdens de opleiding zelfstandig werkend gastheer / -vrouw bol.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25171
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles zodat jouw gasten zich thuis voelen en niets tekortkomen! Je leert het ontvangen van gasten, het aannemen van reserveringen en bestellingen en hoe je gasten en collega’s het beste kunt aanspreken. Ook leer je meedenken over de invulling van de menukaart en het uitvoeren van leidinggevende taken. Daarbij is communiceren heel belangrijk. Kort gezegd: hoe je met jouw houding, gedrag en gastvrijheid hét aanspreekpunt wordt in een restaurant, hotel of bar.

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding zelfstandig werkend gastheer / -vrouw.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

De meeste theorielessen ondersteunen de praktijklessen. Zo kun je wat je leert direct toepassen in de praktijk. Naast theorie- en praktijklessen volg je masterclasses, workshops en inspiratielessen.

Bij alle horecaopleidingen van het Koning Willem I College wordt er veel aandacht besteed aan het werken met duurzame en biologisch verantwoorde producten. Daarom krijg je les volgens de richtlijnen van Dutch Cuisine.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Extra oefenen tijdens de praktijklessen doe je in een van de opleidingsrestaurants van het Koning Willem I College. Samen met andere studenten ben je verantwoordelijk voor de bediening, het uitserveren van gerechten en het uitvoeren van leidinggevende taken. De opleidingsrestaurants zijn ook geopend voor échte gasten. Zo doe je meteen praktijkervaring op!

Goed om te weten: opleidingsrestaurants Ons Restaurant en Meesters zijn in de avond geopend. Dit betekent dat je soms ook avondlessen hebt.

Vanaf het tweede leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Natuurlijk helpen we je met het zoeken naar een erkend leerbedrijf. Samen zorgen we ervoor dat je stage loopt bij een leerbedrijf welke goed bij jou past. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma zelfstandig werkend gastheer / -vrouw bol kun je aan de slag in een restaurant, hotel of bar. Vanaf het moment dat je gasten ontvangt tot aan het moment dat gasten weer vertrekken: jij zorgt ervoor dat het de gasten aan niets ontbreekt!

Als zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw heb je een afwisselende baan. Je zorgt ervoor dat jouw werkplek er perfect uitziet en alles klaarstaat. Je ontvangt gasten, geeft advies, neemt bestellingen op en serveert bestellingen uit. Je geeft leiding aan collega’s, overlegt met collega’s over de werkzaamheden en zoekt naar de beste samenwerking. Je bent sociaal, positief en werkt graag met mensen. Gasten staan bij jou op nummer één!

Ook belangrijk: werken in de avond, het weekend en op feestdagen hoort bij het beroep van een zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw. En moet er in korte tijd veel gebeuren? Dan weet jij daar wel raad mee!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 420,-
Leerjaar 2 € 300,-
Leerjaar 3 € 85,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 55,-
Leerjaar 2 € 55,-
Leerjaar 3 € 30,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2. Heb je een diploma gastheer/-vrouw, niveau 2? Dan is het mogelijk om de opleiding versneld af te ronden. In een persoonlijk gesprek bespreken we de mogelijkheden
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Extra intakeactiviteit
Je wordt altijd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Een schooldag

Dag
Maandag
Instructieles bedieningEven leren zonder gasten in de praktijk
Theorieles bediening  
Lunch
pauze
Workshop smaakleerAan de slag met smaken
Nederlands  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Bord met eten wordt uitgeserveerd
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Tijdens de opleiding zelfstandig werkend gastheer / -vrouw ben je ongeveer 75% van de tijd bezig in en met de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,7
6,7 landelijk
Geslaagde studenten 64%
58% landelijk
Afgestudeerden met werk -
88% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg
Gebouw locatie Jan van Cuijkstraat

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat

Copyright Koning Willem I College 2024