De apotheek werd mijn klaslokaal

Na jarenlange werkervaring in de apotheek besloot Sandra Bekkers (50) terug de schoolbanken in te gaan. Niet omdat het moest, maar omdat ze zélf die stap wilde zetten. “Ik werkte al sinds 2013 bij Service Apotheek Nistelrode. Eerst als schoonmaakster, daarna mocht ik bezorgen en achter de schermen meehelpen. Toen twee apothekersassistenten vertrokken, dacht ik: misschien is dit het moment. En eerlijk? Als ik het toen niet gedaan had, had ik het nooit meer gedaan.” 

Van werkvloer naar schoolbank

Sandra startte in 2023 met de BBL-opleiding Apothekersassistent bij het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. In deze vorm combineer je werken met leren. “Ik had al veel praktijkervaring, maar wilde nu ook de inhoudelijke kant leren: waar zijn die medicijnen eigenlijk voor? Je hebt die doosjes elke dag in je handen, maar ik wilde begrijpen wat ze doen en waarom mensen ze nodig hebben.” 

De opleiding duurde officieel twee jaar, maar Sandra wist deze iets te verkorten. “Ik ben iemand die opdrachten meteen af wil hebben zodra ik ze krijg. Zo had ik al snel een heleboel werk afgerond en kon ik uiteindelijk iets eerder examen doen. Maar vergis je niet: het was pittig. Vooral het leren, plannen en alle opdrachten inleveren viel me zwaar. Het is lang geleden dat ik in een klas zat, en je onthoudt toch minder makkelijk als je ouder bent.” 

Terug de schoolbanken in, op je vijftigste

De keuze voor de opleiding kwam niet uit de lucht vallen. “Mijn werkgever had me al een paar jaar eerder gevraagd of het iets voor me was. Toen zei ik meteen ‘nee’. Maar de gedachte bleef knagen. Toen mijn kinderen het huis uit waren, voelde het ineens als het juiste moment. Toch had ik een duwtje nodig. Ik vroeg mijn collega’s: wat vinden jullie, zou ik het kunnen? Iedereen was positief. En toen heb ik de knoop doorgehakt.” 

Wat volgde was een intensieve leerperiode. “Overdag werken in de apotheek, ’s avonds thuis aan de opdrachten. Ik had op papier tijd gekregen van mijn werkgever om op werk aan mijn studie te zitten, maar ik gebruikte die tijd liever voor de apotheek zelf. Dus deed ik alles thuis. Gelukkig zijn we met zijn tweeën thuis, en wordt het niet zo snel vies, dus dat ging prima,” lacht ze. 

Een opleiding met impact

Naast de inhoudelijke kennis die ze opdeed, kijkt Sandra vooral met veel plezier terug op de sfeer in haar klas. “We hadden zo’n fijne groep. Als er iemand even niet lekker in zijn vel zat, was er altijd wel iemand die luisterde of hielp. We begonnen met vijftien studenten en eindigden met tien – dat zegt wel iets over hoe hecht we waren. Dat ga ik echt missen.” 

De diversiteit in de klas vond Sandra ook verrijkend. “De jongste was 21, ik was de oudste. Er zaten mensen bij uit de horeca, kinderopvang, zelfs iemand die bloemist was geweest. Iedereen had zijn eigen verhaal, en toch vormden we samen een team.” 

Theorie en praktijk

Hoewel Sandra positief terugkijkt op haar opleiding, heeft ze ook een aandachtspunt. “De theorie kwam vaak eerst, en pas later de praktijk. Ik ben echt een doener en leer beter als ik dingen kan zien en ervaren. Ik had liever gezien dat die twee meer door elkaar liepen. Wat je op school leert, sluit niet altijd helemaal aan bij wat je in de apotheek tegenkomt. Toch heb ik veel gehad aan de opleiding, vooral om de waarom-vraag achter medicatie beter te begrijpen.” 

“Op je vijftigste weer in de schoolbanken? Spannend, maar ik dacht: als ik het nu niet doe, komt het er nooit meer van.”

Sandra Bekkers | Studente BBL-opleiding Apothekersassistent

Toekomstplannen? Voorlopig even niet

Na haar diplomering is Sandra niet van plan om meteen een volgende opleiding te starten. “Dit was al een flinke uitdaging. Ik blijf me natuurlijk ontwikkelen op de werkvloer, maar voor nu is het goed zo. De opleiding heeft me niet alleen vakkennis gegeven, maar ook meer zelfvertrouwen. Al blijft dat soms zoeken. Ik wil alles perfect doen, wil alles weten, maar mijn collega zei laatst heel treffend: ‘Je hoeft geen wandelende encyclopedie te zijn’. En dat klopt natuurlijk. Het gaat erom dat je weet waar je informatie kunt vinden en dat je goed kunt omgaan met mensen.” 

En dát is precies wat Sandra sterk maakt: haar menselijkheid, haar betrokkenheid en haar enorme inzet. “Ik zie altijd werk liggen. Of het nou de vloer is die vies is, of een klant die wacht – ik pak het op. Dat zit gewoon in me.” 

Advies aan anderen

Voor iedereen die twijfelt over een opleiding of carrièreswitch heeft Sandra een duidelijke boodschap: “Grijp je kans. Het is intensief, en soms zwaarder dan je denkt, maar het levert zoveel op. Niet alleen kennis, maar ook trots. En dat gevoel gun ik iedereen.”

Copyright Koning Willem I College 2025