Apothekersassistent

Apothekersassistent

Apothekersassistent

Algemene informatie

Niveau 4
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 3 jaar
Crebo 25650

Locatie

's-Hertogenbosch Vlijmenseweg

De opleiding Apothekersassistent bestaat uit flexibel onderwijs, waardoor je de opleiding volgt op de manier die bij jou past. De opleiding duurt drie jaar, maar je hebt de mogelijkheid om de opleiding versneld (in twee jaar) of in je eigen tempo af te ronden. 

Je leert direct alle toekomstige werkzaamheden die bij een apothekersassistent horen. Dit gebeurt in een mix van verschillende soorten lessen. Je volgt beroepsspecifieke lessen waarbij het bijvoorbeeld gaat over geneesmiddelenkennis en zelfzorgmiddelen. Ook volg je vaardigheidstrainingen. Denk hierbij aan baliewerkzaamheden, het bereiden van geneesmiddelen en het werken met een apotheekinformatiesysteem. Daarnaast is er ook nog de beroepspraktijkvorming waarbij je tijdens de stage meedraait in een apotheek. 

Daarnaast volg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en  burgerschap. Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep, zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Tijdens de opleiding leer je, wanneer je daar klaar voor bent, zelf sturing te geven aan jouw loopbaan. Een coach begeleidt de leerroute, welke wordt afgestemd op jouw behoefte, wensen en de manier van leren. 

Als apothekersassistent help je elke dag mensen om gezond te blijven of weer beter te worden. Je geeft geneesmiddelen, in de juiste hoeveelheid en samenstelling, mee aan een patiënt. Maar je legt ook uit hoe een geneesmiddel werkt en hoe de patiënt het gebruikt. Aan de balie geef je advies, bijvoorbeeld over hoe de patiënt bepaalde klachten kan voorkomen of over de leefstijl. Daarnaast verkoop je onder meer zelfzorgmiddelen en huidverzorgingsproducten. Je houdt de administratie bij in het apotheekinformatiesysteem en soms bereid je zelf geneesmiddelen zoals capsules, zetpillen, poeders, crèmes, zalfjes en drankjes. 

Je werkt zelfstandig in een team. Je komt te werken in een openbare apotheek of de apotheek van een ziekenhuis of een zorginstelling. Je hebt ook contact met zorgaanbieders zoals artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten. 

Als apothekersassistent wil je elke patiënt de juiste zorg bieden. Dit kan het verstrekken van een medicijn zijn, maar ook even luisteren is een belangrijke vorm van zorg. Jij bent dan ook iemand die graag mensen wilt helpen, goed kan communiceren en zorgvuldig, nauwkeurig en geconcentreerd werkt. 

In het begin van de opleiding ga je vijf dagen per week naar school. Tijdens het eerste leerjaar loop je vijf weken stage. In het tweede leerjaar is de stageperiode tien weken en in het derde leerjaar loop je twee perioden van tien weken stage. 

Je loopt stage bij erkende leerbedrijven. Het Koning Willem I College zorgt voor een stageplaats.

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen.

Meer informatie over aanmelden vind je hier

Je meldt je altijd aan voor de driejarige opleiding. Als je in aanmerking wilt komen voor het versnelde traject, dien je dit aan te geven bij de inschrijving.

Deze opleiding heeft maximaal 75 plaatsen.

Deze
opleiding
Landelijk
gemiddelde
Studenttevredenheid
rapportcijfer
7,3 6,8
Percentage geslaagde studenten
in afgelopen schooljaar
77% 70%
Percentage gediplo­meerden met werk
in afgelopen schooljaar
Apothekersassistent 84% 93%
Kans op werk in jouw vakgebied
na je opleiding
Apothekersassistent
Kans op stage
Apothekersassistent
Startsalaris
uurloon
Apothekersassistent - € 13

Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garantie. Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie kijk op https://www.s-bb.nl/studenten/

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Nascholingscursus bij de Stichting Bedrijfsfondsen Apotheken (SBA) | Opleidingen op hbo-niveau.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Leerjaar 1 ± € 410,-
Leerjaar 2 ± € 176,-
Leerjaar 3 ± € 5,-

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters