Apothekersassistent

Student apothekersassistent oefent aan de balie met uitleg geven over medicatie Student apothekersassistent oefent aan de balie met uitleg geven over medicatie Student apothekersassistent oefent aan de balie met uitleg geven over medicatie

Apothekersassistent

In het kort

Wil je graag alles leren over mensen de juiste medicijnen meegeven en voorlichting geven over het gebruik? Dan zit je bij de opleiding apothekersassistent bol goed!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25650
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over medicijnen, zelfzorgmiddelen en het lezen van recepten die een arts heeft voorgeschreven. De juiste medicijnen in de juiste hoeveelheden verwerken is daarbij heel belangrijk. Soms staan de medicijnen al klaar, anderen medicijnen bereid je zelf voor. Bij alles wat je doet staat de gezondheid van mensen centraal! Daarom werk je onder strikte voorwaarden. Kortom, kennis over en het gebruik van medicijnen en het informeren van mensen.

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding apothekersassistent.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Bij de opleiding apothekersassistent wordt er gebruik gemaakt van flexibel onderwijs. Dit betekent dat je de opleiding volgt op de manier die bij je past. Wanneer je er klaar voor bent, leer je zelf richting te geven aan de toekomst. Tijdens de opleiding word je begeleid door een docent. Samen kijken jullie naar jouw behoeften, wensen en de manier van leren. 

De opleiding duurt drie jaar. Het is ook mogelijk om de opleiding in twee jaar (versneld) of in je eigen tempo af te ronden.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet! 

Samen met andere studenten volg je vaardigheidstrainingen. Vaardigheden zijn taken waarvan het belangrijk is dat je die goed kunt uitvoeren. Zo oefen je met het werken aan een balie, het bereiden van medicijnen en het werken met een apotheekinformatiesysteem. Ook oefen je met het geven van voorlichting over medicijnen.

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk. 

Het Koning Willem I College regelt de stageplaatsen voor jou. Natuurlijk staan we open voor eigen inbreng bij het zoeken naar een geschikte stageplaats.

Met een diploma apothekersassistent kun je meteen aan de slag bij een apotheek. Wist je dat er verschillende soorten apotheken zijn? Je kunt kiezen om te gaan werken bij een openbare apotheek, een ziekenhuisapotheek of een apotheek van een zorginstelling. Je geeft mensen advies over medicijnen, het voorkomen van klachten of over hun leefpatroon. 

Je zorgt ervoor dat elke patiënt de juiste zorg krijgt. Dit betekent niet alleen zorgen voor het juiste medicijn, maar ook luisteren naar de patiënt hoort bij die zorg. Tijdens het werk heb je veel contact met patiënten, artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten. Goede communicatie is daarbij belangrijk. Je vindt het leuk om mensen te helpen en je werkt zorgvuldig en geconcentreerd. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 ± € 410,-
Leerjaar 2 ± € 176,-
Leerjaar 3 ± € 5,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Deze opleiding heeft maximaal 75 plaatsen.

Je meldt je altijd aan voor de driejarige opleiding. Wil je in aanmerking komen voor het versnelde traject? Geef dit dan aan bij de aanmelding.

Een schooldag

Dag
Woensdag
PraktijklesGeneesmiddelen bereiden
Lunch
pauze
Nederlands  
Farmaceutische patiëntenzorg  
VragenuurtjeAnatomie en ziekteleer
Coachles  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student apothekersassistent pakt medicatie uit voorraadkast
40% Praktijk
60% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Theorie is de basis voor de opleiding apothekersassistent. De theorie zorgt ervoor dat je de praktijk goed kunt uitvoeren. Daarom ben je zo'n 40% van de tijd bezig in de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,3
6,8 landelijk
Geslaagde studenten 80%
65% landelijk
Afgestudeerden met werk 90%
93% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024