Exposeren op de Dutch Design Week

Britney van Lankveld volgde de opleiding Fotograaf op het Koning Willem I College. In 2023 is haar fotoreportage 'Boeren in Beeld: een pleidooi voor begrip en dialoog' van 21 tot en met 29 oktober te zien tijdens de Dutch Design Week. 

De onmisbare rol van boeren

Britney is opgegroeid tussen de boeren. Haar vrienden en kennissen zijn boer. In een wereld waar de voedselketen voor ons allemaal zo belangrijk is, is het goed om het belang van onze boeren te erkennen. Boeren werken elke dag hard om ons van voedsel te voorzien. Daarom wilde Britney het verhaal achter de boer laten zien.

Zonder de boer zou onze voedselketen in de problemen komen. Boeren zijn erg belangrijk: ze zorgen ervoor dat er genoeg voedsel is. Britney wil graag dat mensen begrijpen dat boeren veel meer dan alleen producenten zijn van stikstof. “Boeren zijn onmisbaar in onze samenleving en hebben echt passie voor hun vak en voor hun dieren,” aldus Britney.

Student fotografie poseert voor haar expositie tijdens Dutch Design Week 2023

Een kritische blik op de media

Britney kreeg steeds meer het gevoel dat ze wat voor de boeren kon betekenen, omdat de media vaak maar één kant van het verhaal laat zien. De media zeggen vaak dat boeren het stikstofprobleem veroorzaken, maar ze vertellen niet het hele verhaal over waarom boeren doen wat ze doen. “Ik wil dat mensen een compleet beeld krijgen van de boeren,” zegt Britney. “Zo zullen zij zien dat veel boeren zich ook zorgen maken over het milieu en zoveel mogelijk proberen op een duurzame manier te werken.”

Boeren hebben hart voor hun vee

Britney kent veel boeren en weet dat ze niet alleen maar geld willen verdienen. Sommige boeren hebben juist minder dieren dan ze zouden kunnen hebben, omdat ze veel om hun dieren geven en welzijn belangrijker vinden dan extra winst. Veel boeren voelen een grote liefde voor hun dieren en voor hun werk. Britney heeft een paar boerderijen bezocht terwijl ze haar reportage maakte. “Wat mij opviel is de aandacht voor het gezond houden van de dieren.” Haar reportage maakt deze toewijding en aandacht zichtbaar.

De uitdagingen van de nieuwe generatie boeren

Britney heeft ook jonge boeren, zoals Teun, opgenomen in haar reportage. Deze nieuwe boerengeneratie heeft te maken met steeds veranderende regels in de landbouwsector. Elke keer als de regels veranderen moeten ze geld investeren om te voldoen aan deze nieuwe regels. Er zijn zoveel veranderingen, alles verandert zo snel en het kost zoveel geld dat het voor deze jonge boeren bijna onmogelijk is hun bedrijf aan te passen aan de toekomst.

De serie foto’s van Britney zijn niet alleen bedoeld om de schoonheid van het boerenleven te laten zien, maar juist om een discussie op gang te brengen. “Ik wil mensen aanmoedigen om na te denken over het belang van de landbouwsector.” 

Copyright Koning Willem I College 2024