In het kort

Ben je creatief, heb je vaak goede ideeën en maak je gemakkelijk contact? Durf je initiatief te nemen en ben je een aanpakker? Wat dacht je van de opleiding fotograaf?

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 4 jaar
  • Crebo: 25718

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​​Alles over fotografie! Tijdens deze opleiding in Den Bosch ga je aan de slag met portret-, reportage-, product- en fashionfotografie. Je leert werken in een studio en op locatie. Daarbij doe je kennis op over de technische kant van een camera, werken met licht en beeldbewerking. Ook leer je werken met creatieve concepten, jouw ideeën omzetten in een plan van aanpak, werken in een project en omgaan met deadlines. Kort gezegd: je leert alles zodat jij straks de beste foto's kunt maken!​

​Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de mbo-opleiding fotograaf niveau 4.

​Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. 

Deze mbo-fotografie opleiding bestaat uit een afwisseling tussen theorie en praktijk. Sommige vakken duren een uur, andere drie uur. De lessen die wat langer duren zijn praktijkvakken. Tijdens deze lessen breng je altijd je camera mee.

​​​De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!​

​Wist je dat we op de locatie van het Koning Willem I College waar deze opleiding wordt gegeven een praktijklokaal is ingericht als fotostudio? In dit lokaal ben je, samen met andere studenten, vaak te vinden. De lessen worden gegeven voor docenten en instructeurs die ook als fotograaf werkzaam zijn. Als student van de opleiding fotograaf bezoek je regelmatig een expositie of beurs en ga je tijdens projectvakken aan de slag voor écht opdrachtgevers.

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

​​​Na het afronden van deze fotografie opleiding in Den Bosch kun je meteen als fotograaf of beeldmaker aan de slag. Bij een fotostudio, reclamebureau, multimediabedrijf of organisatie met een eigen marketing en communicatie afdeling bijvoorbeeld. Maar het is ook mogelijk om als freelancer of zelfstandig fotograaf te gaan werken. Vaak word je dan door verschillende bedrijven ingehuurd voor projecten.

​​Jouw doel? Het opleveren van foto's van de hoogste kwaliteit. En daar komt meer bij kijken dan alleen het maken van de foto. Jouw werkzaamheden bestaan ook uit het aannemen van opdrachten, het maken van offertes, overleggen met de opdrachtgever, concepten uitwerken en het bewerken van de foto's. Daarnaast ben je vaak het aanspreekpunt tijdens de shoot én weet je precies wat er nodig is om de beste foto's te maken. Je hebt een eigen stijl en weet dan ook waar jouw kracht ligt. Je werkt graag samen aan mooie beeldconcepten, waarbij je jouw expertise als fotograaf inzet.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1* € 3000,-
Leerjaar 2* € 1000,-
Leerjaar 3* € 500,-
Leerjaar 4* € 500,-
*Kosten zijn inclusief de aanschaf van (studie)materiaal


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Deze opleiding heeft maximaal 55 plaatsen.

Vanaf schooljaar 2024 – 2025 verandert de locatie van deze opleiding. De lessen vinden vanaf dat moment plaats op locatie ’s-Hertogenbosch, Onderwijsboulevard.

Een schooldag

Dag
Donderdag
Fotografie AIn theorielokaal
Fotograaf BIn praktijklokaal / studio
Lunch
pauze
Digitale beeldbewerking  
Gastlest communicatieVan ondernemer uit de creatieve industrie
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Professionele camera met verschillende lenzen
60% Praktijk
40% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 60% van de opleiding fotograaf besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je niet alleen op school, maar ook wanneer je een bezoek brengt aan exposities, beurzen en bedrijven.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,6
7 landelijk
Geslaagde studenten 62%
62% landelijk
Afgestudeerden met werk 82%
82% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024