Fotograaf

Fotograaf (1)

Fotograaf

Algemene informatie

Niveau 4
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 4 jaar
Crebo 25718

Locatie

's-Hertogenbosch Vlijmenseweg

Naast technische kennis over de camera, licht en beeldbewerking vraagt het vakgebied fotografie veel creativiteit. Werken met concepten, ideeën omzetten in een plan van aanpak, leren werken in opdracht en omgaan met deadlines. Het praktijkveld wordt zo goed mogelijk gesimuleerd door de inzet van docenten die werkzaam zijn als fotograaf. Daarnaast ga je via het Praktijkbureau opdrachten aan voor externe opdrachtgevers én loop je stage bij verschillende leerbedrijven. Bijblijven in het vakgebied en meegaan in de hedendaagse technologie is erg belangrijk!

Tijdens de opleiding bezoek je exposities en fotobeurzen en word je gestimuleerd om mee te doen aan fotowedstrijden. We hebben prijswinnaars onder onze studenten. Je krijgt les in de vorm van projecten (ook met externe partijen), trainingen, instructielessen en lezingen door externen.

Daarnaast volg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook volg je keuzedelen. Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je krijgt de kans om je te verdiepen in andere vakgebieden en specialismen. Of je kiest voor een keuzedeel dat bijdraagt aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding. Denk aan werken met bewegend beeld, styling, analoge technieken of het leren van een extra vreemde taal.

Als fotograaf maak je visuele content voor bedrijven, organisaties, particulieren, kranten en bladen. Van een portret op locatie tot een perfect uitziende foodfoto. Van publicaties op websites tot beeldreportages in magazines. Als fotograaf kom je overal terecht!

Je wordt opgeleid tot allround fotograaf of beeldmaker in breder opzicht, want van een succesvol fotograaf wordt vandaag de dag veel verwacht. De basis van het beroep is altijd hetzelfde. Je bent creatief, hebt vaak goede ideeën en maakt gemakkelijk contact. Daarnaast ben je de professional waar anderen op kunnen bouwen en die ze kunnen vertrouwen. Je kunt je dan ook goed verplaatsen in andere mensen. Je weet wanneer je het initiatief moet nemen en wanneer je de aanwijzingen af moet wachten. 

Daarnaast kan je artistieke ideeën direct technisch omzetten. Ook is het belangrijk dat je behoorlijk stressbestendig bent! Het werk van een fotograaf vindt namelijk vaak onder tijdsdruk plaats.

Tijdens de stageperiodes werk je bij een fotograaf, in een fotostudio, op een redactie of bij een reclamebureau. In het tweede leerjaar loop je tien weken stage. Deze stage staat in het teken van kennismaken met het beroep in de praktijk. De stage in het derde leerjaar bestaat uit 20 weken en in het vierde leer jaar ga je twaalf weken op stage. Tijdens de laatste stage laat je zien hoe jij je als fotograaf hebt ontwikkeld. Dit doe je doormiddel van een eindexamen én examententoonstelling.

Kijk op www.stagemarkt.nl voor een erkend leerbedrijf.

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen. 

  • Vanwege de grote belangstelling voor deze opleiding word je altijd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met een van onze docenten. Zij beoordelen je creatieve vermogen aan de hand van een door jou gemaakte opdracht en portfolio. Hierdoor krijg je beter in beeld of deze opleiding bij je past. We vinden het namelijk heel belangrijk dat je een juiste opleidingskeuze maakt.

Meer informatie over aanmelden vind je hier

Deze opleiding heeft maximaal 55 plaatsen.

Deze
opleiding
Landelijk
gemiddelde
Studenttevredenheid
rapportcijfer
6,6 7
Percentage geslaagde studenten
in afgelopen schooljaar
52% 59%
Percentage gediplo­meerden met werk
in afgelopen schooljaar
AV-specialist - 77%
Fotograaf 77% 71%
Kans op werk in jouw vakgebied
na je opleiding
AV-specialist
Fotograaf
Kans op stage
AV-specialist
Fotograaf
Startsalaris
uurloon
Fotograaf - € 9
AV-specialist - € 10

Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garantie. Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie kijk op https://www.s-bb.nl/studenten/

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg
  • Mbo-diploma niveau 3
  • Minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op hbo-niveau.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Leerjaar 1* € 2550,-
Leerjaar 2* € 910,-
Leerjaar 3* € 170,-
Leerjaar 4* € 165,-
* o.a. kosten voor aanschaf laptop , software en boeken

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters