Van havo naar mbo

Youri van de Donk zat in havo 4 tijdens de coronapandemie: “Het ging niet zo goed op school en ik dacht dat het aan corona lag. Ik mocht over naar havo 5, maar met een vijf gemiddeld voor Engels en Nederlands wist ik dat slagen het jaar daarna lastig zou worden. Toen we weer naar school mochten, kwam ik erachter dat het niet aan corona lag. Na de tweede toetsweek begon ik alles stom te vinden. Ik wilde doen wat ik leuk vond.”

Student bouw-opleiding met helm in handen

Via mbo naar hbo

Youri wist dat hij bouwkunde wilde doen op het hbo. Zijn twijfel om de havo af te maken besprak Youri met zijn vader. Die vond het een goed idee om via het mbo naar het hbo te gaan. “Met een tussenstap op het mbo doe je alvast praktijkervaring op”.

Zijn werkgever bleek ook via het mbo naar het hbo te zijn gegaan. “Hij gaf me hetzelfde advies”, wist Youri nog. Ook Youri’s mentor vond het een goede optie. “Ik had nog wel allerlei vragen. Door open dagen te bezoeken, kreeg ik daar antwoord op. Dat heeft erg geholpen. Nadat ik me had ingeschreven voor mbo-opleiding smart building, voelde ik meteen opluchting."

Projectonderwijs

In plaats van een jaar lang hard te moeten knokken voor vakken die hij niet leuk vindt, koos Youri dus een andere weg: het mbo. ”De vakken zijn een stuk interessanter en goed te volgen op het mbo en ik heb veel minder huiswerk”.

Vooral het werken in projecten, dat hij veel doet op zijn opleiding smart building, vindt Youri erg leuk. “Alle vakken komen dan samen in één project. Je werkt samen met andere studenten aan een opdracht, vaak van een echte opdrachtgever. Op dit moment ontwerpen we een vakantiepark. We doen dit jaar drie projecten en we lopen een periode stage. Ik ga stagelopen bij een aannemersbedrijf, daar ga ik in de praktijk meelopen op de bouw.”

Toen ging ik over het mbo lezen en dat leek me een stuk leuker dan de havo afmaken. Ik ontdekte dat ik vanuit havo 4 naar het mbo kon.

Youri van de Donk | Ging van havo 4 naar mbo

Toekomst

In principe is het plan om na het behalen van zijn mbo-diploma, een hbo-opleiding te gaan volgen. "De opleiding die ik nu doe, sluit goed aan bij hbo bouwkunde. Maar misschien ga ik na deze opleiding wel werken en dan later nog studeren aan het hbo. Of niet."

Student bouw maakt met liniaal en potlood een schets van een gebouw
Student maakt met boor gat in de muur

Meer weten?

Benieuwd naar de mogelijkheden als havoleerling? 

Lees er meer over!
Copyright Koning Willem I College 2024