Als havoleerling naar het mbo

Stel: je volgt op de middelbare school de havo. Je moet binnenkort een keuze gaan maken voor een vervolgopleiding. Maar je zit niet helemaal op je plek. Het liefst ga je aan de slag in de praktijk: samen met medestudenten werken aan projecten voor échte opdrachtgevers of aan de slag met je handen. Dat is niet iets wat je vindt op een hogeschool. Maar wel bij een mbo-opleiding!

Het mbo

Mbo betekent “middelbaar beroepsonderwijs”. Tijdens een mbo-opleiding word je (praktisch) opgeleid voor een belangrijk beroep met veel kansen. Denk bijvoorbeeld aan een beroep als automonteur, sportleraar of verpleegkundige. Daarbij zit je niet de hele dag in een klaslokaal, maar ben je veel in en met de praktijk bezig.

Lees meer over het mbo

Waarom van havo naar mbo?

Waarom van havo naar mbo?

  • Tijdens een mbo-opleiding word je opgeleid voor een bepaald beroep of vak
  • Je volgt verschillende soorten onderwijs: theorielessen, praktijkvakken, lessen in de vorm van een project, maar ook keuzevakken. De nadruk ligt op de praktijk
  • Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt ondersteuning en begeleiding vanuit docenten en een coach. We kijken naar wat jij nodig hebt. Dit biedt rust, structuur en mogelijkheid om je ontwikkelen op jouw eigen tempo en niveau
  • Je loopt meerdere keren stage. Iedere stageperiode word je goed begeleid

  • Ben je nog geen 18 jaar? Dan betaal je geen les- of cursusgeld. Op het moment dat je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent betaal je les- of cursusgeld
  • Als je kiest voor een bol-opleiding heb je vanaf het moment dat je start met de opleiding recht op een ov-chipkaart. Vanaf het moment dat je 18 bent heb je ook recht op studiefinanciering
  • Wil je na het mbo toch nog een hbo-opleiding volgen? Dat is mogelijk. En een voordeel: je hebt al veel (werk)ervaring op gedaan. Uit cijfers blijkt dat studenten die eerst een mbo-diploma halen en daarna een hbo-opleiding volgen, makkelijker de hbo-opleiding doorlopen
Student logistiek aan het werk met steekwagen in magazijn
Student marketing aan het werk met een business model canvas

De mogelijkheden

Je vraag jezelf vast af wat de mogelijkheden zijn voor jou als havoleerling. Bijvoorbeeld of je van de havo naar het mbo kan zonder diploma. Maar ook wat de mogelijkheden zijn als je wel een havodiploma hebt gehaald.

Heb je geen havodiploma?

Met een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 voldoe je aan de wettelijke eisen om jezelf aan te melden voor een mbo-opleiding. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende toelatingseisen. Deze eisen vind je op de opleidingspagina van de opleiding op onze website. Je hebt dus niet perse een havodiploma nodig om te kunnen starten met een mbo-opleiding.

Twijfel je over jouw plek op de havo?

Bij het Koning Willem I College is het ook mogelijk om tussentijds in te stromen op het mbo. Deze mogelijkheid, met de naam New Horizon, is een op maat traject voor middelbare scholieren op havo of vwo om tussentijds over te stappen naar het mbo. Meer informatie vind je op deze pagina.

Heb je een havodiploma?

Ook met een havodiploma voldoe je aan de wettelijke eisen om jezelf aan te melden voor een mbo-opleiding. Je kunt ervoor kiezen om een reguliere mbo-opleiding te volgen, maar het is ook mogelijk om een mbo-opleiding versneld af te ronden. Zo heb je sneller een diploma op zak én ben je goed voorbereid op het moment dat je gaat werken. We bieden onderstaande versnelde opleidingen aan, speciaal voor leerlingen met een havodiploma.

Behoefte aan iets meer duidelijkheid?

Onderstaand vind je een handig overzicht. Daarin zie je snel welke mogelijkheden er zijn!

Overzicht van havo naar mbo
Medeweker achter de balie op het Koningspunt van locatie Euterpelaan

Kunnen we je helpen?


Twijfel je nog of een mbo-opleiding iets voor je is? Waarom zoeken we dat niet samen uit?

Laat jouw gegevens achter via onderstaand formulier. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Bellen kan natuurlijk ook.
Wij zijn te bereiken op 088 017 8 000

Stel een vraag

Toch een havodiploma halen?

Wil je tóch de havo afronden? Maar lukt dat, om wat voor reden dan ook, niet meer op jouw huidige middelbare school? Het Koning Willem I College biedt ook vavo-opleidingen aan. Een vavo-opleiding is bedoeld voor jongvolwassenen die (alsnog) een vmbo-tl, havo of vwo willen halen. Dit kan in één of twee jaar. 

Lees meer
Student bouw-opleiding met helm in handen

Student vertelt

Benieuwd naar de ervaringen van havoleerlingen die al eerder de stap maakte naar het mbo? Lees het verhaal van Youri. Hij ging van havo 4 naar het mbo. 

Ik ben benieuwd!
Copyright Koning Willem I College 2024