Opleiding manager/ondernemer horeca (bol)

Hotel – Restaurant - Ondernemen – Sociaal vaardig zijn – Hard werken – Onregelmatige werktijden – Gast centraal stellen – Werken in teamverband - Leidinggeven – Motiveren – Plannen – Organiseren

Beschrijving van de opleiding

Dit is een top­oplei­ding!

Zegel topopleiding

Wat ga ik leren?

Alle facetten van meewerken en managen komen aan bod in de praktijkomgeving van de Middelbare Horeca School. Deze omgeving laat je de groei doormaken van medewerker naar manager. Dit houdt in dat je ‘voor de schermen’ jezelf op kunt werken van medewerker bediening naar chef bediening. 'Achter de schermen’ ga je jezelf onder andere ontplooien als medewerker keuken en bedrijfsmanager. De opleiding wordt aangeboden in de eigen praktijkomgeving van de Middelbare Horeca School. Deze omgeving is een kopie van het bedrijfsleven. Hier werkt iedereen volgens de filosofie van Dutch Cuisine.

Wij helpen je het maximale aan leidinggevende capaciteiten uit jezelf te halen en te ontdekken wat jouw toegevoegde waarde is voor de horeca. Wie je bent als leidinggevende en wat jouw belangrijkste normen en waarden zijn binnen deze bijzondere en inspirerende sector.
Het intensieve en theoretische karakter van de opleiding helpen jou aan een breed diploma dat een solide basis biedt voor jouw toekomst. Door te presteren in de opleiding en kansen die ook stages jou bieden te benutten, zorg je naast het brede diploma voor een waardevol CV.

Om dit allemaal te kunnen bieden, hanteert de Middelbare Horeca School zeven kernwaarden:
- Gast is koning
- Attitude
- Discipline
- Flexibiliteit
- Hygiëne
- Op tijd komen
- Realiteit
Spreken deze kernwaarden jou aan? Dan heb je het in je onze volgende horecatopper te worden!

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Opleiding manager/ondernemer horeca (bol) bij het Koning Willem I College

Wat kan ik worden?

Ben jij zowel ondernemend als sociaal vaardig, creatief en communicatief? Zie jij altijd exact wat er moet gebeuren en kun jij anderen motiveren? Dan ben je waarschijnlijk geknipt voor manager of ondernemer in de horeca.

Werken in een hotel of restaurant is wél hard werken, vaak op onregelmatige werktijden. Het vraagt van jou dat je veel verantwoordelijkheidsgevoel hebt en dat je kritisch bent, want dat zijn jouw gasten ook! Werken in de horeca is uitdagend, passievol en iedere dag anders! Natuurlijk is werken in de avonden, weekenden en op feestdagen een vereiste. Je bent in staat om, vooral in piektijden, onder druk te kunnen werken. Een goede fysieke gezondheid is van belang.

Je bepaalt het beleid en ziet er ook op toe dat dit beleid wordt uitgevoerd. Daarnaast draag je zorg voor de bedrijfsvoering en zie je erop toe dat alle wettelijke regels en voorschriften die te maken hebben met het bedrijf in acht worden genomen.

Je bent iemand die kan creëren en ontwikkelen, die altijd het overzicht heeft, die kan delegeren, controleren en corrigeren. Daarnaast is commercieel inzicht belangrijk om een financieel gezond bedrijf te leiden.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

 • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg Economie
 • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg Techniek of Zorg en Welzijn of Landbouw met wiskunde of economie of tweede vreemde taal
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4

Heb je een vooropleiding die gelijkwaardig is aan bovengenoemde opleidingen, neem contact op met het Studenten Succes Centrum.

Wat doe ik tijdens de stage?

Tijdens je stage pas je toe wat je op school hebt geleerd. Op het stagebedrijf leer je nieuwe technieken, vaardigheden, goed om te gaan met collega's en het werken binnen een team.

Voorafgaand aan de stages krijg je begeleiding in het vinden van een stageplaats. Hierbij wordt (zo goed als mogelijk) gekeken naar de match tussen jou, jouw wensen en die van het leerbedrijf.
In het derde leerjaar ga je twintig weken stage lopen in het frontoffice (receptiebalie).
Het leerdoel van de twintig weken stage in het vierde leerjaar wordt afgestemd op jouw wensen en de wensen van het bedrijf.
Elke tien weken vindt er een digitale terugkoppeling plaats naar school over je voortgang op het stagebedrijf.

Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ voor een erkend leerbedrijf.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op hbo-niveau.

Hoe meld ik me aan?

BOL = Beroeps Opleidende Leerweg
Je komt gemiddeld vijf dagen in de week naar school en loopt stage.

 • Je aanmelding wordt alleen in behandeling genomen als je een kopie van de voor- en achterzijde van één van de volgende, geldige documenten opstuurt, afgeeft of toont:
   o paspoort
   o identiteitsbewijs
   o rijbewijs
   o verblijfsvergunning
 • Ter controle van je vooropleiding moet je een kopie meesturen van je laatste rapport en/of diploma’s en cijferlijst(en).
 • Soms word je uitgenodigd voor een intakegesprek.
 • Als je bent ingeschreven ontvang je een bevestiging met je onderwijsovereenkomst.
  Deze moet je ondertekenen en aan ons terugsturen. Dit is verplicht! Pas dan ben je definitief ingeschreven op ons college.
 • Zit je nu nog op het vmbo, mbo of havo? Dan moet je een doorstroomdossier invullen. Dit regel je met je mentor/decaan. Het doorstroomdossier kan aanleiding geven voor een gesprek.

Studie in cijfers

Afbeelding van Studie in Cijfers

Opleidingsgegevens

 Portaal  Zoeken