Zelfstandig werkend kok

Zelfstandig Werkend Kok Bol Dutch Cuisine

Zelfstandig werkend kok

Tijdens de opleiding maak je kennis met verschillende ingrediënten, welke bereidingstechnieken je kunt toepassen en hoe je de smaken met elkaar kunt verbinden. Je krijgt dan ook veel praktijklessen. Je werkt zoveel als mogelijk met duurzame en biologisch verantwoorde producten. Verder leer je smaken te herkennen en hoe je verschillende smaken goed kan combineren. 

Iedereen binnen de opleiding werkt volgens de filosofie van Dutch Cuisine. Tijdens skills-lessen ontwikkel je vaardigheden en technieken. Je krijgt onder andere les van een sterrenchef. Je past alles wat je leert toe tijdens het koken voor gasten in onze eigen restaurants op het terrein van het Koning Willem I College. Goed om te weten: de praktijklessen zijn ook in de avonduren. 

De meeste theorielessen ondersteunen de praktijklessen. Zo kun je wat je leert direct gebruiken in de praktijk. Ook krijg je de vakken Nederlands, Engels en rekenen. De lessen hebben zoveel als mogelijk een koppeling met de praktijk. Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Tijdens de opleiding moet je drie keuzedelen afronden. 

De opleiding stelt hoge eisen aan je beroepshouding. Wat we van je verwachten? Goed in teamverband kunnen werken. Daarnaast werk je netjes en schoon en kan je creatief en flexibel omgaan met wisselende werkdruk en werktijden.

Wil jij het maken in de keuken? Als zelfstandig werkend kok bereid je allerlei soorten maaltijden. Van eenvoudige gerechten tot uitgebreide diners. Maar waar het echt omgaat is dit: je laat andere mensen genieten van lekker en gezond eten. 

Als zelfstandig werkend kok moet je de werkzaamheden in de keuken van een restaurant plannen, leiden en uitvoeren. Dit doe je onder verantwoordelijkheid van een chef. Je bereidt alle gerechten zelfstandig. Je bedenkt nieuwe gerechten en recepten en denkt mee over de menukaart. Ook stel je menu's samen met bijpassende dranken en wijnen. Je koopt in en kunt (bijvoorbeeld) de kostprijs berekenen.

Werken in de horeca is uitdagend, passievol en iedere dag anders! Werken in de avonden, weekenden en op feestdagen is natuurlijk wel een vereiste. Je bent in staat om, vooral in piektijden, onder druk te werken. Een goede fysieke gezondheid is daarom van belang.

In het tweede en derde jaar loop je twee dagen in de week stage. Het is belangrijk dat je je stage goed afrondt, want alleen dan mag je meedoen aan de praktijkexamens. 

Tijdens de stage pas je toe wat je op school hebt geleerd. Maar je leert ook nieuwe technieken en vaardigheden.

Voor je stages moet je zelf een erkend leerbedrijf zoeken. Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ voor zo'n leerbedrijf. Je krijgt van ons wel begeleiding bij het vinden van een stageplaats. 

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen.

Meer informatie over aanmelden vind je hier.

Wij adviseren je om voor deze opleiding een messenset aan te schaffen.

Eigen messenset is met aantrekkelijke korting aan te schaffen in plaats van gebruik maken van de bruikleen van school

Deze
opleiding
Landelijk
gemiddelde
Studenttevredenheid
rapportcijfer
7,3 7
Percentage geslaagde studenten
in afgelopen schooljaar
61% 53%
Percentage gediplo­meerden met werk
in afgelopen schooljaar
Zelfstandig werkend kok - 92%
Kans op werk in jouw vakgebied
na je opleiding
Zelfstandig werkend kok
Kans op stage
Zelfstandig werkend kok
Startsalaris
uurloon
Zelfstandig werkend kok - € 9

Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garantie. Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie kijk op https://www.s-bb.nl/studenten/

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Mbo-diploma niveau 2. Heb je het diploma kok niveau 2, dan is een versneld traject mogelijk. In een persoonlijk gesprek worden de mogelijkheden besproken.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op niveau 4.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Leerjaar 1 € 415,-
Leerjaar 2 € 100,-
Leerjaar 3 € 90,-

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 55,-
Leerjaar 2 € 55,-
Leerjaar 3 € 30,-


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2022
Filters