Allround plaatwerker

Allround plaatwerker

Allround plaatwerker

Algemene informatie

Niveau 3
Leerweg bbl
Dag/avond Dagopleiding
Duur 3 jaar
Crebo 25289

Locaties

Oss, Euterpelaan Veghel, Muntelaar

De opleiding duurt drie jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen. 

In het eerste jaar maak je uitgebreid kennis met metaaltechniek. Of het nu gaat over las-, plaat- of constructiewerk: je leert alles over de productie, montage en isolatie van metaalonderdelen. Ook werk je aan je kennis, je vaardigheden en je houding. In het tweede jaar en derde verbreed je je kennis en blijf je jezelf ontwikkelen. Je leert hoe je tekeningen leest, hoe je machines instelt en hoe je onderdelen afmeet. Maar ook zaken als veiligheid en samenwerking komen aan bod. Alles staat in het teken van jouw toekomst. En laten we eerlijk zijn: waar leer je nou meer dan in de praktijk? Je leert de belangrijkste taken van een allround plaatwerker. Denk hierbij aan: 

  • je bereidt plaatbewerking voor
  • je schrijft CNC-programma’s en stelt de machines in
  • je voert plaatbewerking uit en verbindt onderdelen
  • je meet je werk en controleert de producten
  • je begeleidt collega’s

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding. 

Als allround plaatwerker werk je vooral met platen van materialen als aluminium, rvs en staal. Die bewerk je met CNC-machines, die je door en door kent en probleemloos bedient. Bovendien weet je precies wat de eigenschappen van de materialen zijn en hoe ze zich in de machines zullen gedragen. 

Zelfs de nieuwste machines hebben geen geheimen voor je. Je vindt het prachtig om uit te vogelen hoe je ze op de vierkante millimeter kunt afstellen. Dat komt natuurlijk omdat je heel handig bent. Bovendien heb je ruimtelijk inzicht. Je ziet dus gauw welke correctie je moet doorvoeren om het perfecte plaatje te krijgen. Wat een machtig mooi werk is dit! 

Een belangrijk onderdeel van elke beroepsopleiding is de beroepspraktijkvorming (bpv). Tijdens je opleiding werk je minimaal 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Hier leer je de praktijk van je beroep.

Je werkt vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf en komt één dag per week naar het Koning Willem I College. 

Kijk op www.stagemarkt.nl voor een erkend leerbedrijf.

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op 'Aanmelden voor deze opleiding' en volg de stappen.

Let op! Om te kunnen starten met een bbl-opleiding, moet je werk hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Meer informatie over aanmelden vind je hier.

Je kunt deze opleiding ook volgen in combinatie met SMO. In dat geval volg je een extra lesdag. Je bent dan twee dagen aanwezig op school en drie dagen bij de werkgever. SMO staat voor Stichting Metaal Onderwijs.

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg of theoretische leerweg
  • Mbo-diploma niveau 2 

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Mbo-opleidingen op niveau 4.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 624,-

Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Copyright Koning Willem I College 2022
Filters