Eerste monteur mechatronica

Studente mechatronica achter laptop aan de slag met machine Studente mechatronica achter laptop aan de slag met machine Studente mechatronica achter laptop aan de slag met machine

Eerste monteur mechatronica

In het kort

Werk je graag met je handen én je hoofd? Het liefst in metaal-, elektro- en besturingstechniek? Dan is de opleiding eerste monteur mechatronica zeker iets voor jou.

Download PDF brochure
 • Leerweg / niveau: bbl / 3
 • Startmomenten: augustus
 • Duur: 3 jaar
 • Crebo: 25892

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over metaal-, elektro- en besturingstechniek! Waar je tijdens de opleiding monteur mechatronica de basis leert, ga je nu vooral aan de slag met de verdieping van elektronica, ICT en werktuigbouwkunde. Je leert hoe je stromende vloeistoffen (hydraulica) en perslucht (pneumatiek) verwerkt. Ook leer je het monteren, installeren, testen en onderhouden van (delen van) apparaten, systemen en machines. Een eerste monteur mechatronica komt in aanraking met verschillende mensen, daarom ga je ook aan de slag met sociale- en communicatieve vaardigheden. Daarnaast leer je ook plannen en leidinggeven aan collega's. 

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding eerste monteur mechatronica.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Deze mbo-opleiding eerste monteur mechatronica niveau 3 wordt op twee verschillende manieren aangeboden. Je kunt ervoor kiezen om zelf op zoek te gaan naar een leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf. Maar het is ook mogelijk om de opleiding te volgen via de Metaal Opleidingen (SMO). Voor beide manieren geldt dat je één dag in de week theorielessen volgt op het Koning Willem I College.

De varianten op een rij

 1. Je regelt zelf een contract bij een erkend leerbedrijf
  Drie of vier dagen in de week werk je bij een erkend leerbedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een leerwerplek.

 2. Je volgt de opleiding via Stichting Metaal Opleidingen (SMO)
  Eén dag in de week volg je praktijklessen op het Koning Willem I College in Oss of Veghel. Ook werk je drie dagen in de week bij een erkend leerbedrijf. SMO helpt je bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Tijdens de opleiding krijg je extra begeleiding en ondersteuning vanuit SMO. 

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen. 

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Wil je de opleiding volgen in de regio Meierijstad of Oss?
Stichting Metaal Opleidingen (SMO) kan je helpen bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Kijk op www.smo-metaalopleiding.nl voor meer informatie.

Met een diploma van de bbl-opleiding eerste monteur mechatronica kun je meteen aan de slag. Bij bedrijven in de procesindustrie of machinebouw bijvoorbeeld. Je voert werkzaamheden uit aan machines als lasrobots, sorteermachines, liften of kopieermachines.

In jouw werk stel je machines samen met verschillende onderdelen. Ook test, installeer en regel je de machines in. Geeft een machine een afwijking of storing weer? Dan zorg je ervoor dat het probleem wordt opgelost. Soms maak je delen van machines, soms zet je complete machines in elkaar. Je bent veel bezig met technisch werk, maar je moet ook creatieve oplossingen bedenken. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de taakverdeling en de aansturing van collega monteurs. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 328,-
Leerjaar 2 € 274,-
Leerjaar 3 € 130,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 15,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een mbo-diploma niveau 2
 • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Een schooldag

Dag
Woensdag
Robotica  
Hydrauliek  
Lunch
pauze
Methodisch storingzoeken  
Nederlands  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Studenten leren verbindingen maken met elektriciteit
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 80% van de opleiding eerste monteur mechatronica besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ben je bezig met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
- landelijk
Geslaagde studenten -
- landelijk
Afgestudeerden met werk -
- landelijk
Gebouw locatie Euterpelaan
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024