Eerste monteur mechatronica

Aan De Slag Als Monteur Mechatronica

Eerste monteur mechatronica

Algemene informatie

Niveau 3
Leerweg bbl
Dag/avond Dagopleiding
Duur 3 jaar
Crebo 25892

Locaties

Oss Euterpelaan Veghel Muntelaar

De opleiding duurt drie jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Ieder leerjaar werk je namelijk vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen. 

In het eerste jaar volg je een aantal belangrijke theorievakken op school. Maar je gaat vooral in de praktijk aan de slag! Afhankelijk van je traject – regulier of via de Stichting Metaal Opleidingen (SMO) – ga je een of twee dagen in de week naar school. Op de overige dagen leer je de wereld van de mechatronica goed kennen bij een bedrijf in de regio. In het tweede jaar doe je min of meer hetzelfde. Je volgt een aantal theorievakken, maar je leert vooral in de praktijk. En doe je dat vanuit SMO? Dan krijg je er nog een paar praktische vakken bij.  

In het derde jaar volg je nog een aantal vakken over werktuigbouwkunde, elektrotechniek en besturingstechniek. Daarnaast blijf je vier dagen in de week leren in de praktijk (vanuit SMO: drie dagen). Aan het einde van het jaar sluit je de opleiding af met examens. Daarna ben je helemaal klaar voor een prachtige baan in de techniek! Je leert de belangrijkste taken van een eerste monteur mechatronica. Denk hierbij aan: 

  • je plaatst elektrotechnische en werktuigbouwkundige onderdelen
  • je installeert mechatronische producten
  • je sluit aan, stelt in en test onderdelen en producten
  • je verhelpt storingen en onderhoudt producten
  • je voert overleg, plant en organiseert het werk. 

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding. 

Als eerste monteur mechatronica maak je (onderdelen van) grotere machines of word je ingeschakeld bij storingen en voor onderhoud. Je werkt bijvoorbeeld aan een volautomatische melkmachine, een lasrobot of een lift. Daar duik je graag in, want je vindt niets mooier dan de werking van machines tot in detail te ontdekken. 

Meestal gaat het om een combinatie van metaal-, elektro- en besturingstechniek. En soms komt er zelfs hydraulica en pneumatiek bij kijken. Helemaal jouw ding, want het kan jou niet technisch genoeg zijn. En dat je daarbij verantwoordelijk bent voor de begeleiding van een team monteurs? Dat maakt het voor jou juist extra interessant. 

Een belangrijk onderdeel van elke beroepsopleiding is de beroepspraktijkvorming (bpv). Tijdens je opleiding werk je minimaal 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Hier leer je de praktijk van je beroep. De praktijkopleiding heeft hierbij twee varianten:

1. Je volgt één dag in de week praktijkopleiding op het Koning Willem I College, één dag in de week praktijkopleiding bij SMO en je werkt drie dagen in de week bij een leerbedrijf.  

2. Je werkt vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf en komt één dag per week naar het Koning Willem I College.  

Kijk op www.stagemarkt.nl voor een erkend leerbedrijf.

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op 'Aanmelden voor deze opleiding' en volg de stappen.

Let op! Om te kunnen starten met een bbl-opleiding, moet je werk hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Voor deze opleiding kun je ook contact opnemen met Stichting Metaal Onderwijs (SMO). SMO bemiddelt bij het zoeken naar een leerbedrijf. Kijk op www.smo-metaalopleiding.nl.

Meer informatie over aanmelden vind je hier.

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg of theoretische leerweg
  • Mbo-diploma niveau 2

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Mbo-opleidingen op niveau 4.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 654,-
Leerjaar 1 € 328,-
Leerjaar 2 € 274,-
Leerjaar 3 € 130,-

Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 15,-
Leerjaar 2 € 15,-
Leerjaar 3 € 15,-

Bekijk ook eens deze opleidingen


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters