Werkvoorbereider fabricage

Docent helpt student bij het maken van een constructie onderdeel Docent helpt student bij het maken van een constructie onderdeel Docent helpt student bij het maken van een constructie onderdeel

Werkvoorbereider fabricage

In het kort

Heb je technisch inzicht? En vind je rekenen leuk? Kijk dan snel naar deze bbl-opleiding werkvoorbereider fabricage!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25122

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over wat je nodig hebt om een technisch product te kunnen maken én hoe je dit berekent! Je gaat aan de slag met het berekenen van de werkzaamheden, materialen en middelen en het opstellen van begrotingen en planningen. Ook leer je materialen bestellen en het controleren van de kwaliteit en voortgang van een project. Als werkvoorbereider is het belangrijk dat je alles goed bijhoudt, daarom leer je ook het doen van de administratie. Kort gezegd: je leert alles zodat de juiste materialen en middelen beschikbaar zijn om een technisch product te kunnen maken!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij deze mbo-opleiding werkvoorbereider fabricage.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

 

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding werkvoorbereider fabricage.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen. 

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

De mbo-opleiding werkvoorbereider fabricage van het Koning Willem I College afgerond? Dan kun je meteen aan de slag bij een bedrijf dat technische producten maakt. In de automatisering, machinebouw, metaal- of transportmiddelenindustrie bijvoorbeeld! In jouw werk ben je verantwoordelijk voor de getallen en cijfertjes van een project. 

Jij berekent hoeveel geld, tijd, materiaal, middelen en mensen er nodig zijn om een product te maken. Je verzamelt technische informatie, houdt de documentatie bij en stelt de begroting en planning op. Tijdens het produceren van het product let je goed op de voortgang en kwaliteit. Lopen jouw collega's ergens tegen aan of lijkt het erop dat de planning niet wordt gehaald? Dan stuur je bij. En na afloop bekijk je altijd wat er de volgende keer beter kan. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 355,-
Leerjaar 2 € 240,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Extra intakeactiviteit
Je wordt altijd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Afhankelijk van jouw vooropleiding duurt de opleiding twee of drie jaar. 

Een schooldag

Dag
Woensdag
3D-tekenen  
Management  
Lunch
pauze
Nederlands  
Industriële productie  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Docent en student bekijken technische tekening
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 80% van de opleiding werkvoorbereider fabricage besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je op school, maar ook bij het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
6,7 landelijk
Geslaagde studenten 92%
79% landelijk
Afgestudeerden met werk -
100% landelijk
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024