Constructiewerker

Constructiewerker (1)

Constructiewerker

Algemene informatie

Niveau 2
Leerweg bbl
Dag/avond Dagopleiding
Duur 2 jaar
Crebo 25291

Locaties

's-Hertogenbosch, Onderwijsboulevard Oss, Euterpelaan Veghel, Muntelaar

Je hebt technisch inzicht en je weet van aanpakken? Lees dan hier meer over de opleiding tot constructiemedewerker. Voor beide varianten geldt dat je de theorie volgt op het Koning Willem I College. De praktijk heeft twee varianten:

1. Je gaat bij een bedrijf werken en volgt tegelijkertijd een praktijkgerichte mbo-opleiding in samenwerking met MVM. In deze variant ben je een werknemer die tegelijkertijd een opleiding volgt aan het Koning Willem I College. Kijk voor meer informatie op http://www.mvmdenbosch.nl 

2. Je gaat werken bij een bedrijf en één dag per week volg je les op school om te werken aan de theorie van het vak. 

De theorie wordt deels digitaal aangeboden en daar kun je op je eigen tempo doorheen werken. De lesstof die je krijgt heeft betrekking op specifieke vakleer, materialenleer, werktuigbouwkunde, tekeninglezen en natuurkunde/mechanica. Ook krijg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Als constructiemedewerker ben je meestal in dienst bij een constructiebedrijf dat zijn producten levert aan diverse industriële bedrijfstakken. 

Je werkt vooral met staaf-, plaat-, profiel- en pijpmateriaal. Je vervaardigt eenvoudige constructies en deelconstructies. Je moet rustig en geconcentreerd kunnen werken. Er worden hoge eisen gesteld aan maatvoering, kwaliteit en toleranties bij de producten die je maakt. Je bent dan ook kwaliteitsbewust. Je moet bijvoorbeeld altijd alert zijn op fouten en afwijkingen. 

Ook is het belangrijk dat je goed kunt communiceren. Zo moet je bij het afronden van de werkzaamheden informatie op een heldere wijze overdragen aan alle andere betrokkenen.

Een belangrijk onderdeel van elke beroepsopleiding is de beroepspraktijkvorming (bpv). Tijdens je opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Hier leer je de praktijk van je beroep. De praktijkopleiding heeft hierbij weer twee varianten:
1. Als je bij een MVM-lidbedrijf wordt aangenomen, krijg je je praktijkopleiding aangeboden door MVM-instructeurs in de werkplaats van het Koning Willem I College.

2. Je leert de praktijk vier dagen per week in een erkend leerbedrijf.

Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ voor een erkend leerbedrijf.

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen. 

Let op! Om te kunnen starten met een bbl-opleiding, moet je werk hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Je kan ook contact opnemen met Stichting MVM. Stichting MVM bemiddelt bij het zoeken naar een leerbedrijf. Hiervoor kun je contact opnemen met MVM via www.stichtingmvm.nl.

Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!  

Meer informatie over aanmelden vind je hier.

De kosten worden vrijwel altijd betaald door het leerbedrijf. Zo niet, bespreek dan met de directeur van je afdeling wat jijzelf moet betalen.

Als je de opleiding volgt via MVM, betaalt het MVM-lidbedrijf alle studiekosten.

Deze
opleiding
Landelijk
gemiddelde
Studenttevredenheid
rapportcijfer
4,4 6,7
Percentage geslaagde studenten
in afgelopen schooljaar
80% 77%
Percentage gediplo­meerden met werk
in afgelopen schooljaar
Constructiewerker - 98%
Kans op werk in jouw vakgebied
na je opleiding
Constructiewerker
Kans op leerbaan
Constructiewerker
Startsalaris
uurloon
Constructiewerker - € 10,01

Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garantie. Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie kijk op https://www.s-bb.nl/studenten/

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
  • Diploma entreeopleiding. In een persoonlijk gesprek worden de mogelijkheden besproken.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Verwante opleidingen op niveau 3 en 4.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 258,-

Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Copyright Koning Willem I College 2022
Filters