Constructiewerker

In het kort

Heb je technisch inzicht? En wil je werken met verschillende materialen, technieken en machines? Dan is de opleiding constructiewerker bbl wat voor jou!

Download PDF brochure
 • Leerweg / niveau: bbl / 2
 • Startmomenten: augustus
 • Duur: 2 jaar
 • Crebo: 25894

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het maken, produceren en bewerken van (deel)constructies en producten. Je leert werken met staaf-, plaat-, profiel- en pijpmateriaal, hoe je deze materialen bewerkt en welke technieken je hierbij gebruikt. Daarbij leer je werken met machines, maar ook hoe je producten met de hand bewerkt. Ook leer je hoe je technische tekeningen leest, werkzaamheden voorbereidt en producten meet en controleert. Er worden hoge eisen gesteld aan producten die worden gemaakt door een constructiewerker. Daarom is er tijdens de opleiding veel aandacht voor verschillende kwaliteitseisen. Kortom, hoe je (deel)constructies in de metaalindustrie voorbereidt, maakt en oplevert.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding constructiewerker.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

De opleiding constructiewerker bbl wordt op drie verschillende manieren aangeboden. Je kunt ervoor kiezen om zelf op zoek te gaan naar een leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf. Maar het is ook mogelijk om de opleiding te volgen via de Middelbare Vakopleiding Metaal (MVM) of Stichting Metaal Opleidingen (SMO). Voor alle manieren geldt dat je één dag in de week theorielessen volgt op het Koning Willem I College.

De varianten op een rij

 1. Je regelt zelf een contract bij een erkend leerbedrijf
  Drie of vier dagen in de week werk je bij een erkend leerbedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een leerwerplek. Deze variant geldt voor alle regio’s waar de opleiding wordt aangeboden.

 2. Je volgt de opleiding via Middelbare Vakopleiding Metaal (MVM)
  Twee dagen in de week volg je praktijklessen op het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch. Ook werk je twee dagen in de week bij een erkend leerbedrijf. MVM kan je helpen bij het zoeken naar een leerwerkplek. Tijdens de opleiding krijg je extra begeleiding en ondersteuning vanuit MVM. Deze manier geldt alleen voor de regio 's-Hertogenbosch.

 3. Je volgt de opleiding via Stichting Metaal Opleidingen (SMO)
  Eén dag in de week volg je praktijklessen op het Koning Willem I College in Oss of Veghel. Ook werk je drie dagen in de week bij een erkend leerbedrijf. SMO helpt je bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Tijdens de opleiding krijg je extra begeleiding en ondersteuning vanuit SMO. Deze manier geldt alleen voor de regio’s Meierijstad en Oss.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Volg je de opleiding constructiewerker bbl via MVM of SMO? Dan zijn praktijklessen in de metaalhal van het Koning Willem I College onderdeel van de opleiding.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Wil je de opleiding volgen in de regio ’s-Hertogenbosch?
Middelbare Vakopleiding Metaal (MVM) kan je helpen bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Kijk op www.mvmdenbosch.nl voor meer informatie.

Wil je de opleiding volgen in de regio Meierijstad of Oss?
Stichting Metaal Opleidingen (SMO) kan je helpen bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Kijk op www.smo-metaalopleiding.nl voor meer informatie.

Met een diploma constructiewerker niveau 2 kun je aan de slag bij verschillende bedrijven. Denk aan metaal- of constructiebedrijven. Maar je kunt ook gaan werken bij scheepswerven, bedrijven voor machinebouw of bedrijven in de transportmiddelenindustrie.

Je werkt met verschillende machines en gereedschappen. Soms maak je volledige producten, soms maar één onderdeel van een product. Daarbij werk je handmatig, met machines of met speciale computergestuurde machines (CNC). Je weet precies welke techniek en bewerking je bij welk materiaal moet gebruiken. Je werkt rustig en geconcentreerd en houdt rekening met de kwaliteitseisen. Natuurlijk kan je altijd advies vragen aan een leidinggevende of collega met meer werkervaring.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 ± € 410,-
Leerjaar 2 ± € 210,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

 • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een diploma entreeopleiding
 • of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De officiële naam van deze opleiding is medewerker productietechniek. Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Een schooldag

Dag
Donderdag
Rekenen  
TheorielesTekening lezen
KeuzedeelDuurzaamheid
Lunch
pauze
InstructielesConstructie
Nederlands  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Docent en student bekijken technische tekening
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het beroep van een constructiewerker leer je door te doen! Daarom besteed je ongeveer 75% van de opleiding in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
- landelijk
Geslaagde studenten -
- landelijk
Afgestudeerden met werk -
- landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Euterpelaan
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024