Eerste monteur Energy & Control/ elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

Student elektrotechniek leert verbindingen maken Student elektrotechniek leert verbindingen maken Student elektrotechniek leert verbindingen maken

Eerste monteur Energy & Control/ elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

In het kort

Leer alles de opkomst van A.I., verduurzaming en automatisering in de wereld van elektrotechniek tijdens de opleiding eerste monteur energy & control/ elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving bol!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25736
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over nieuwe technieken die te maken hebben met het repareren en installeren van elektrotechnische installaties! Een elektronische installatie is het geheel van elektrische apparaten, aansluitingen en verbindingen. Bijvoorbeeld een meterkast met alle aansluitingen als buizen, kabels, leidingen en schakelaars. Je leert hoe je tekeningen van schakelingen moet lezen, het installeren van schakel- en verdeelinrichtingen en systemen en de opkomst van A.I. (artificial intelligence) en automatisering in de elektrotechniek én leidinggeven aan collega's. Als eerste monteur energy & control/ elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving is het belangrijk dat je veilig werkt. Daarom leer je tijdens de opleiding ook alles over veiligheid.

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding eerste monteur energy & control/ elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. 

Tijdens deze opleiding tot eerste monteur elektrotechnische installaties ga je zoveel mogelijk aan de slag in de praktijk. Je volgt theorielessen, project-, praktijk- en practicum vakken. De theorie volg je digitaal en op jouw eigen tempo. Vier dagen in de week staan er lessen gepland op het Koning Willem I College. De vijfde dag heb je geen les.

De hele dag in een lokaal zitten luisteren? Juist niet!

Op school ben je veel in en met de praktijk bezig. Eén dag in de week ben je in de praktijk bezig bij het duurzaamheidsadviesbureau van het Koning Willem I College. Samen met andere studenten onderzoek en test je nieuwe technische snufjes en systemen. Dit doe je vaak voor een échte opdrachtgever. Ook ga je een dag in de week aan de slag met het maken technische onderdelen. Elke dag is anders!

Als je er aan toe bent, ga je vanaf de laatste periode van het eerste leerjaar op stage. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.  

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven. 

Na het afronden van de opleiding eerste monteur energy & control/ elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving kun je aan de slag als elektricien of elektromonteur. Bijvoorbeeld bij een installatiebedrijf voor elektrotechniek. De meeste tijd van het werk ben je bezig met het uitvoeren van allerlei werkzaamheden. Zo help je bij het voorbereiden van klussen, repareer je onderdelen die vervangen moeten worden en help je bij het installeren en testen van nieuwe elektrotechnische installaties. Ook geef je als eerste monteur leiding aan collega monteurs.

Als eerste monteur energy & control/ elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving werk je volgens standaard werkwijzen en stappenplannen. Je werkt nauwkeurig. Daarbij let je op kwaliteit en veiligheid. De technische wereld veranderd snel. Je bent altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Werkzaamheden voer je zelfstandig, maar wel onder leiding van een leidinggevende of projectleider uit. Natuurlijk kun je altijd advies vragen aan collega’s met meer werkervaring.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 553,-
Leerjaar 2 € 367,-
Leerjaar 3 € 367,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 350,-
Leerjaar 2 € 350,-
Leerjaar 3 € 350,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Een schooldag

Dag
Maandag
TheorielesElektro en energie
PracticumlesElektro
PraktijklesElektro
Lunch
pauze
ProjectEnergieverbruik op kinderboederij
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student elektrotechniek bereidt nieuwe meterkast voor
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 75% van de opleiding eerste monteur energy & control/ elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je op school, wanneer je stage gaat lopen en wanneer je zelf aan de slag gaat!

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,5
6,6 landelijk
Geslaagde studenten 76%
75% landelijk
Afgestudeerden met werk -
96% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024