Technicus Energy & Control/ elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

Studenten leren werken met elektrotechniek Studenten leren werken met elektrotechniek Studenten leren werken met elektrotechniek

Technicus Energy & Control/ elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

In het kort

Leer alles de opkomst van A.I., verduurzaming en automatisering in de wereld van elektrotechniek tijdens de opleiding technicus energy & control/ elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving bol!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 4 jaar
  • Crebo: 25739
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over nieuwe technieken die te maken hebben met het repareren en installeren van elektrotechnische installaties! Een elektronische installatie is het geheel van elektrische apparaten, aansluitingen en verbindingen. Je gaat aan de slag met uitvoerende werkzaamheden, maar je leert tijdens deze opleiding ook meer over de voorbereiding en het ontwerpen van systemen. Daarnaast leer je het verbeteren van installaties om onveilige situaties te voorkomen, het analyseren en verhelpen van storingen, alles over de voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu en de opkomst van A.I. (artificial intelligence) en automatisering in de elektrotechniek. En niet te vergeten: hoe je collega’s aanstuurt en begeleidt!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding technicus energy & control/ elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. 

Tijdens deze opleiding tot technicus elektrotechnische installaties ga je zoveel mogelijk aan de slag in de praktijk. Je volgt theorielessen, project-, praktijk- en practicum vakken. De theorie volg je digitaal en op jouw eigen tempo. Vier dagen in de week staan er lessen gepland op het Koning Willem I College. De vijfde dag heb je geen les.

De hele dag in een lokaal zitten luisteren? Juist niet!

Op school ben je veel in en met de praktijk bezig. Eén dag in de week ben je in de praktijk bezig bij het duurzaamheidsadviesbureau van het Koning Willem I College. Samen met andere studenten onderzoek en test je nieuwe technische snufjes en systemen. Dit doe je vaak voor een échte opdrachtgever. Ook ga je een dag in de week aan de slag met het maken technische onderdelen. Elke dag is anders!

Als je er aan toe bent, ga je vanaf de laatste periode van het eerste leerjaar op stage. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.  

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven. 

Na het afronden van de opleiding technicus energy & control/ elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving kun je als technicus elektrotechnische installaties aan de slag. Bijvoorbeeld bij een installatiebedrijf voor elektrotechniek. Je bereidt de werkzaamheden voor, bedenkt hoe de bedrading moet lopen, vervangt onderdelen in al bestaande installaties en monteert en installeert nieuwe installaties. Volop afwisseling dus! De technische wereld veranderd snel. Je bent altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Je werkt met verschillende systemen en hebt daar ook kennis over. Jouw werkplek is dan ook iedere dag anders. Zo werk je in woningen, winkels, scholen, kantoren en bedrijven. Veiligheid staat bij jou voorop en je werkt dan ook volgens standaard werkwijzen. Maar soms voer je jouw werk naar eigen inzicht uit. Soms werk je alleen, soms met een team van collega’s en soms begeleid je nieuwe monteurs.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau). 

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 553,-
Leerjaar 2 € 367,-
Leerjaar 3 € 367,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 350,-
Leerjaar 2 € 350,-
Leerjaar 3 € 350,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Een schooldag

Dag
Maandag
TheorielesElektro en energie
PracticumlesElektro
PraktijklesElektro
Lunch
pauze
ProjectEnergieverbruik op kinderboederij
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student elektrotechniek bereidt nieuwe meterkast voor
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 75% van de opleiding technicus energy & control/ elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je op school, wanneer je stage gaat lopen en wanneer je zelf aan de slag gaat!

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,6
6,5 landelijk
Geslaagde studenten 58%
74% landelijk
Afgestudeerden met werk -
98% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024