Technicus mechatronica

Studenten mechatronica voeren opdrachten uit bij machine Studenten mechatronica voeren opdrachten uit bij machine Studenten mechatronica voeren opdrachten uit bij machine

Technicus mechatronica

In het kort

Combineer metaal-, elektro- en besturingstechniek tijdens deze mbo-opleiding technicus mechatronica systemen. Ga aan de slag met ontwerpen, programmeren en bouwen!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25893

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over metaal-, elektro- en besturingstechniek! Waar je tijdens de opleiding eerste monteur mechatronica vooral aan de slag gaat met de verdieping op het gebied van elektronica, ICT en werktuigbouwkunde, leer je tijdens deze technicus mechatronica systemen niveau 4 opleiding meer kijken naar het algemene plaatje. Natuurlijk leer je werken met stromende vloeistoffen en perslucht. En het monteren, installeren, testen en onderhouden van (delen van) apparaten, systemen en machines. Maar je gaat ook aan de slag met het plannen en organiseren van werk en het verbeteren van producten en onderdelen. 

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij deze mbo-opleiding mechatronica bbl.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding technicus mechatronica.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen. 

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van de mbo-opleiding technicus mechatronica bbl niveau 4 kun je meteen aan de slag. Bij bedrijven in de apparatenbouw of machine-industrie bijvoorbeeld. Je voert werkzaamheden uit aan machines als lasrobots, sorteermachines, verpakkingsmachines of liften.

Jij bent verantwoordelijk voor het ontwerpen, programmeren en ontwikkelen van geautomatiseerde machines en apparaten. Daarbij verzamel je informatie, bouw je prototypes, maak je onderdelen en producten en zorg je ervoor dat alles goed werkt. Zo ben je bijna altijd betrokken bij de oplevering van een apparaat of machine. Geeft de machines een storing? Dan weet jij hoe je dit moet oplossen. Je voert regelmatig overleg met de opdrachtgever en collega's, organiseert het werk en maakt de planning. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 540,-
Leerjaar 2 € 245,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Extra intakeactiviteit
Je wordt altijd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

 

Afhankelijk van jouw vooropleiding duurt de opleiding twee of drie jaar. 

Ervaringen van (oud)-studenten


De techniek in als zij-instromer

Als je al een tijd ergens werkt en graag hogerop wil, maar er de papieren niet voor hebt, wat doe je dan? Student Kim van Veghel zat in deze positie. Ze wilde verder en dat is haar gelukt. Hoe ze dat heeft gedaan? Dat vertelt ze je zelf.

Kim van Veghel | Student technicus mechatronica

Lees meer
Student technicus mechatronica aan het werk in werkplaats

Een schooldag

Dag
Woensdag
Robotica  
Pneumatiek  
Lunch
pauze
Rekenen  
Gesprekstechnieken  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Studenten leren verbindingen maken met elektriciteit
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 80% van de opleiding technicus mechatronica besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ben je bezig met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
- landelijk
Geslaagde studenten -
- landelijk
Afgestudeerden met werk -
- landelijk
Gebouw locatie Euterpelaan

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024