Fashion Designer mhbo

Fashion

Fashion Designer mhbo

Algemene informatie

Niveau 4
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 2 jaar
Crebo 25687

Locatie

's-Hertogenbosch Vlijmenseweg

Ben jij gek van mode en stroomt jouw creatieve brein over van ideeën? Zie je overal kansen en mogelijkheden voor nieuwe creaties, collecties en concepten? En … kun jij die ideeën omzetten in schetsen, moodboards en wervelende presentaties? Dan is de opleiding Fashion Designer voor jou ontworpen.

Tijdens de opleiding ontwikkel je een eigen visie op mode en leer je hoe je jouw creaties kunt vertalen in een schets. Daarvoor heb je onder meer kennis nodig over stoffen, patronen en pasvormen. Ook leer je hoe digitale patronen worden gemaakt. Je hebt in je werk veel te maken met collega’s, klanten en opdrachtgevers. Daarom leer je samenwerken, overleggen, adviseren, plannen, organiseren en begrotingen maken.  

Nadat er een proefmodel is gemaakt van jouw ontwerp, test en beoordeel je het resultaat op stijl, kleur, pasvorm en uitstraling. Als er iets niet goed is, zorg je dat het wordt aangepast. Het is belangrijk dat je stressbestendig bent en onder tijdsdruk kunt werken. Fashion Designers zijn harde werkers die commercieel kunnen denken en die in alle opzichten flexibel zijn. Het vraagt creativiteit, inlevingsvermogen en durf om te experimenteren.  

Ook heeft iedere opleiding keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding. 

Redenen om te kiezen voor een versneld mbo-traject:

  • In twee jaar bouw je een mooi portfolio op waarmee je de kans vergroot om aangenomen te worden op de academie van je keuze;
  • In deze twee jaar leer je basistechnieken op het gebied van patroontekenen en naaitechnieken die je een voorsprong geven in het hbo;
  • Het conceptueel leren denken gaat geleidelijker;
  • Na twee jaar kun je gediplomeerd aan de slag op een ontwerpafdeling in de modewereld;
  • In twee jaar bouw je al een netwerk op in de modewereld wat je ook weer een voorsprong geeft op het hbo;
  • Voor wat betreft de studiefinanciering val je onder de regels voor mbo-opleidingen.

Benieuwd hoe studenten het versnelde mbo-traject ervaren? Bekijk dan dit filmpje

Als Fashion Designer, modeontwerper, werk je vaak in een team bij een merk, bedrijf of private label. Je bent vrij om je eigen stijl te ontwikkelen binnen de grenzen van het bedrijf waar je voor werkt. Je kunt natuurlijk ook zelfstandig aan de slag gaan. Misschien wil jij je specialiseren en je helemaal richten op het ontwerpen van werkkleding of sportkleding. Er is van alles mogelijk en jij kiest! 

Tijdens je werk zet je al jouw creatieve ideeën om in een tekening. Ook zoek je de stoffen uit, adviseer je over de kleur, patronen en accessoires. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de laatste trends en ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Alles wat je ziet en hoort vertaal je in kleuren, stoffen en stijlen.

Tijdens het tweede leerjaar loop je stage. We zijn trots op de stagebedrijven (van interessante confectiebedrijven en bekende modeontwerpers) waar we mee samenwerken. 

Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ voor een erkend leerbedrijf.

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen. 

  • Je wordt uitgenodigd voor een intakeprocedure.
  • Bij deze opleiding is het onder andere van belang dat je creatief bent. Daarom nodigen we je uit voor een gesprek met vakdocenten. Zij beoordelen je creatieve vermogen aan de hand van een door jou gemaakte opdracht en je portfolio. Hierdoor krijg je beter in beeld of deze opleiding bij je past.

Meer informatie over aanmelden vind je hier

Deze
opleiding
Landelijk
gemiddelde
Studenttevredenheid
rapportcijfer
8,5 6,8
Percentage geslaagde studenten
in afgelopen schooljaar
- -
Percentage gediplo­meerden met werk
in afgelopen schooljaar
Fashion Designer - 68%
Kans op werk in jouw vakgebied
na je opleiding
Fashion Designer
Kans op stage
Fashion Designer
Startsalaris
uurloon
Fashion Designer - € 9

Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garantie. Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie kijk op https://www.s-bb.nl/studenten/

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Havo-diploma of hoger

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op hbo-niveau.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Leerjaar 1* € 400,-
Leerjaar 2 € 15,-
* kosten zijn exclusief de aanschaf van een laptop

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 495,-
Leerjaar 2 € 90,-


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters