Fashion Designer

Student maakt een kledingstuk op pop Student maakt een kledingstuk op pop Student maakt een kledingstuk op pop

In het kort

Creëer je eigen stijl! Ben jij gek van mode en stroomt jouw creatieve brein over van ideeën? Dan is de mbo-opleiding fashion designer iets voor jou!​

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25687

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over mode en ontwerpen! Tijdens deze fashion opleiding mbo leer je werken met verschillende stoffen, materialen en machines. Je gaat aan de slag met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mode, hoe verschillende ontwerpprocessen werken en hoe jij die kunt begeleiden. Ook leer je alles over product voorbereiding, hoe je stylesheets maakt en natuurlijk het ontwerpen en maken van fashion items. Kort gezegd: je leert alles zodat je met jouw creativiteit de gaafste kleding kunt maken!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding fashion designer.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. 

​Tijdens deze mbo-mode opleiding ontwikkel je een eisen visie op mode. Zo leer je jouw creaties vertalen in een schets. Daarvoor heb je kennis nodig over stoffen, (het maken van) patronen en pasvormen. Je werkt op school aan jouw creativiteit, inlevingsvermogen en durf om te experimenteren! ​

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Op het Koning Willem I College ben je veel bezig met het ontwerpen en maken van mode. In projecten oefen je, alleen of samen met andere studenten, met overleggen, adviseren, plannen, organiseren en begroten. Je maakt een proefmodel van jouw ontwerp, test het ontwerp en beoordeelt de stijl, kleur, pasvorm en uitstraling van het resultaat. Tijdens de opleiding maak je tassen, jurken, andere kledingstukken en uiteindelijk jouw eigen collectie!

In het derde leerjaar van de opleiding fashion designer loop je stage. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.​

​Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma van de mbo-opleiding fashion designer op zak kun je meteen aan de slag! Bij een atelier of de productontwikkelingsafdeling van een confectiebedrijf bijvoorbeeld. Of je begint jouw eigen bedrijf. Confectie is een ander woord voor kleding. Samen met collega's werk je aan nieuwe collecties voor het bedrijf waar je werkt.

Je helpt bij het zoeken naar kleuren, stoffen, ritsen, knopen en inspiratiemateriaal. Je werkt voorstellen uit, waarbij je ook ontwerpschetsen, stylesheets en een voorbeeld van jouw ontwerpen maakt. Samen met collega's presenteer je het voorstel. Waar nodig pas je het voorstel aan. Is jouw collectievoorstel akkoord? Dan zorg je ervoor dat jouw collectie wordt gemaakt! Dit doe je zelf óf samen met de productieafdeling. Je bent altijd op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van mode en fashion.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 415,-
Leerjaar 2 € 55,-
Leerjaar 3 € 15,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 480,-
Leerjaar 2 € 95,-
Leerjaar 3 € 80,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Je hoeft bij ons geen portfolio met werk aan te leveren om toegelaten te worden tot deze opleiding. Als je werk hebt, mag je dit natuurlijk wel laten zien. Dat vinden we leuk!

Wist je dat?

Er aan het einde ...

... van deze opleiding een grote modeshow is? Alle laatstejaars studenten van de opleiding fashion designer presenteren dan hun eigen ontworpen collectie! 

Een schooldag

Dag
Woensdag
Design  
Adobe Creator  
Engels  
Lunch
pauze
Modekennis  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Meetlint en tekeningen van kledingstukken
70% Praktijk
30% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 70% van de opleiding fashion designer besteed je in en aan de praktijk! De lessen die je volgt op het Koning Willem I College zijn voor het grootste gedeelte gericht op de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 8,5
6,8 landelijk
Geslaagde studenten 72%
61% landelijk
Afgestudeerden met werk -
74% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat

Niks missen?

Volg de opleiding fashion designer op social media en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Copyright Koning Willem I College 2024