Creatief vakman / meubeldesign

Creatief Vakman (1)

Creatief vakman / meubeldesign

Algemene informatie

Niveau 4
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 4 jaar
Crebo 25548

Locatie

's-Hertogenbosch Rietveldenweg

Jij hebt een eigen gevoel voor stijl, materiaal, vormgeving en ontwerp. Je bent creatief en je weet nu al dat je de rest van je leven hiermee bezig wilt zijn. Zoek niet verder. Hier is voor jou de opleiding Creatief vakman / meubeldesign. 

"De ontwerper die het maakt." Deze zin geeft een goed beeld van de opleiding. De werkstukken en de meubels die je ontwerpt, voer je namelijk ook zelf uit. 

Je ontwerpt en maakt bijvoorbeeld het interieur van een winkel, de meubels van een woning of een complete slaap- of studeerkamer. Jouw ideeën zet je vervolgens om in tekeningen, computervisuals, maquettes, technische tekeningen en details. Daarna voer je je ideeën uit. Soms moet je je werk uitbesteden. Je krijgt daarom ook les in managementvaardigheden. 

De opleiding is opgebouwd rondom projecten. Jij realiseert de projecten 1 op 1 of als schaalmodel. 

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding. 

Voor het examen stel je een bewijsmap samen. Hierin verzamel je bewijzen dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt. De opleiding is heel breed. Hierdoor kun je later aan de slag op verschillende afdelingen van een meubel-/interieur-bedrijf. Maar je hebt ook een uitstekende basis om door te studeren aan het hbo.

De meubel-/interieurbranche is een dynamisch werkgebied. Er is veel vraag naar maatwerk en flexibiliteit.

Als meubeldesigner maak je kasten, stoelen, bedden, bureaus en nog veel meer. Veel meubels bestaan niet alleen uit hout, er worden soms ook onderdelen van glas of staal in gemonteerd. Soms zijn het unieke producten en soms producten in series. Altijd zijn creativiteit en vakwerk daarbij belangrijk.

Je werkt vaak in de werkplaats. Maar dat hoeft niet. Je kunt ook aan de slag als ontwerper van (maat)meubels voor woon- en projectruimten, als adviseur van maatmeubels in woon- en projectruimten of bijvoorbeeld als ontwerper/adviseur in de keukenbranche.

Jij hebt als vakman of -vrouw het gebruiksgemak en de vormgeving van producten hoog in het vaandel staan. Een stoel bijvoorbeeld moet goed zitten, maar moet er ook leuk, mooi, comfortabel uitzien. 

Je komt ongeveer vier* dagen in de week naar het Koning Willem I College en in de loop van de opleiding ga je stage lopen.  Je kunt stage lopen bij een interieurbouwer, meubelmakerij, antiekrestaurateur en/of ontwerpbureau. Per leerjaar wordt een bepaalde periode stage gelopen.

Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ voor een erkend leerbedrijf.

*Als het verkorte traject mogelijk is, kom je vijf dagen per week naar het college.

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen.

Meer informatie over aanmelden vind je hier

Reiskosten en entree van excursies betaal je zelf. Bij het vaststellen van het bedrag 'vrijwillige kosten' is rekening gehouden met het feit dat je tijdens de stageperiode geen materiaal verbruikt.

* Inclusief indicatie aanschaf laptop

Deze
opleiding
Landelijk
gemiddelde
Studenttevredenheid
rapportcijfer
7,3 7,6
Percentage geslaagde studenten
in afgelopen schooljaar
67% 63%
Percentage gediplo­meerden met werk
in afgelopen schooljaar
Creatief Vakman - 80%
Kans op werk in jouw vakgebied
na je opleiding
Creatief Vakman
Kans op stage
Creatief Vakman
Startsalaris
uurloon
Creatief Vakman - € 9

Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garantie. Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie kijk op https://www.s-bb.nl/studenten/

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg 
  • Mbo-diploma niveau 3
  • Minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op hbo-niveau.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Leerjaar 1* € 668,-
Leerjaar 2 € 92,-
Leerjaar 3 € 49,-
Leerjaar 4 € 0,-

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 210,-
Leerjaar 2 € 0,-
Leerjaar 3 € 0,-
Leerjaar 4 € 0,-


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters