In het kort

Doe jij niets liever dan gasten een onvergetelijke tijd bezorgen? Dan is de bol-opleiding tot gastheer of gastvrouw zeker iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25168
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Als gastheer of gastvrouw heb je een belangrijke opdracht: gasten een fijne tijd bezorgen. Hoe je dat doet, leer je tijdens de opleiding gastheer / -vrouw. Je gaat aan de slag met het aannemen van reserveringen, het uitserveren van gerechten en het geven van advies over dranken. Ook leer je afrekenen, het opnemen van bestellingen, opruimen en samenwerken. Kort gezegd: hoe je er met jouw houding, gedrag en gastvrijheid voor zorgt dat gasten niets te tekortkomen. En dat ze graag nog eens een terug komen natuurlijk!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding gastheer / -vrouw.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

De meeste theorielessen ondersteunen de praktijklessen. Zo kun je wat je leert direct toepassen in de praktijk. Naast theorie- en praktijklessen volg je masterclasses, workshops en inspiratielessen.

Bij alle horecaopleidingen van het Koning Willem I College wordt er veel aandacht besteed aan het werken met duurzame en biologisch verantwoorde producten. Daarom krijg je les volgens de richtlijnen van Dutch Cuisine.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Extra oefenen tijdens de praktijklessen doe je in een van de opleidingsrestaurants van het Koning Willem I College. Samen met andere studenten ben je verantwoordelijk voor de bediening én het uitserveren van gerechten. De opleidingsrestaurants zijn ook geopend voor échte gasten. Zo doe je meteen praktijkervaring op!

Goed om te weten: opleidingsrestaurants Ons Restaurant en Meesters zijn in de avond geopend. Dit betekent dat je soms ook avondlessen hebt.

In het tweede leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Natuurlijk helpen we je met het zoeken naar een erkend leerbedrijf. Samen zorgen we ervoor dat je stage loopt bij een leerbedrijf welke goed bij jou past. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma gastheer / -vrouw kun je aan de slag in een restaurant, hotel, bij een cateringbedrijf of op een feestlocatie. Je weet precies hoe je gasten welkom en op hun gemak laat voelen.

Als gastheer of gastvrouw heb je een afwisselende baan. Je ontvangt gasten, neemt bestellingen op, maakt drankbestellingen klaar en serveert bestellingen uit. Ook zorg je dat de voorraden altijd gevuld zijn. Je bent sociaal, positief en werkt graag met mensen. Gasten staan bij jou altijd op nummer één!

Ook belangrijk: werken in de avond, het weekend en op feestdagen hoort bij het beroep van een gastheer of gastvrouw. En moet er in korte tijd veel gebeuren? Dan weet jij daar wel raad mee!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 400,-
Leerjaar 2 € 70,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 55,-
Leerjaar 2 € 30,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Extra intakeactiviteit
Je wordt altijd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Een schooldag

Dag
Maandag
Instructieles bedieningEven leren zonder gasten in de praktijk
Theorieles bediening  
Lunch
pauze
Nederlands  
Engels  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Koffiezetapparaat
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Tijdens de opleiding gastheer / -vrouw ben je ongeveer 75% van de tijd bezig in en met de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
6,8 landelijk
Geslaagde studenten 80%
62% landelijk
Afgestudeerden met werk -
84% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg
Gebouw locatie Jan van Cuijkstraat

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat

Copyright Koning Willem I College 2024