Til je kookkunsten naar een hoger niveau met de opleiding Gespecialiseerd Kok. Word dé culinaire vakexpert in het hogere segment van de gastronomie, waar verfijning, creativiteit en smaakbeleving samenkomen.
Download PDF brochureJe leert alles over:
Kort gezegd: alles over het maken van bijzondere gerechten, waarbij je veel specifieke kennis opdoet.
Wanneer je op school bent volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Je krijgt ook meer specifieke vakken die horen bij de opleiding gespecialiseerd kok.
Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Zo onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar je vervolgopleiding.
De opleiding is opgedeeld in verschillende modules. Iedere module staat er een thema centraal waar je theorie- en praktijklessen, masterclasses en excursies over volgt.
Je krijgt les van een sterrenchef en werkt volgens de richtlijnen van Dutch Cuisine.​ Er wordt daarbij veel aandacht besteed aan het werken met duurzame en biologisch verantwoorde producten.
De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!
Extra oefenen tijdens de praktijklessen doe je in een van de opleidingsrestaurants van het Koning Willem I College. Samen met andere studenten bereid je gerechten voor, maak je de gerechten klaar en oefen je met leidinggeven. De opleidingsrestaurants zijn ook geopend voor echte gasten. Zo doe je meteen praktijkervaring op!
Tijdens de opleiding loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk. Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Natuurlijk helpen we je met het zoeken naar een erkend leerbedrijf.
Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.
​​Met een diploma gespecialiseerd kok kun je aan de slag in de horeca, het bedrijfsleven of de voedselindustrie. Je verlegt culinaire grenzen, waarbij je werkt volgens de richtlijnen van Dutch Cuisine. Deze pas je dan ook elke dag toe tijdens jouw werkzaamheden.
Een gespecialiseerd kok gaat meestal aan het werk in een keuken welke is opgedeeld in verschillende onderdelen. In het werkveld noemen ze dat parties. Je bent verantwoordelijk voor een partie waarbij je alle werkzaamheden aanstuurt die horen bij jouw partie. Daarbij ondersteun je collega’s en bewaak je de kwaliteit van de gemaakte gerechten.
Je weet alles over seizoensproducten, de bijbehorende ingrediënten en de afkomst. Daarnaast koop je producten in en bereken je de kostprijs van gerechten. Je legt verantwoording af aan de chef-kok.
Ook belangrijk: werken in de avond, het weekend en op feestdagen hoort bij het beroep van een gespecialiseerd kok. En moet er in korte tijd veel gebeuren? Dan weet jij daar wel raad mee!​
Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau)​​.
Verplichte kosten | ||
Ministerie (lesgeld) | € 1458,- | |
Leerjaar 1 | € 415,- | |
Leerjaar 2 | € 100,- | |
Leerjaar 3 | € 100,- | |
Leerjaar 4 | € 90,- |
Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2025-2026.
Vrijwillige kosten |
||
Leerjaar 1 | € 55,- | |
Leerjaar 2 | € 55,- | |
Leerjaar 3 | € 30,- | |
Leerjaar 4 | € 30,- |
Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:
Je wordt altijd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.
Goed om te weten:
Wil je toch niet naar de BBL? Dan zijn er genoeg andere mogelijkheden. Samen met je coach kies je altijd een route die bij jou past.
Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie
Aanmelden voor schooljaar 2025/2026 is helaas niet meer mogelijk.
Wil je in schooljaar 2026/2027 starten met deze opleiding? Inschrijven voor een opleiding kan vanaf 1 oktober. Meer informatie over aanmelden voor een opleiding vind je hier.