Haarverzorging / haarstylist / salonmanager

Opleiding Haarverzorging Bij Het KW1C Opleiding Haarverzorging Bij Het KW1C Opleiding Haarverzorging Bij Het KW1C

Haarverzorging / haarstylist / salonmanager

In het kort

Iemand met een verzorgd kapsel ziet er niet alleen goed uit, maar voelt zich vaak ook goed. Leg jij na de kappersopleiding haarstylist of salonmanager jouw klanten in de watten?

Download PDF brochure
 • Leerweg / niveau: bol / 4
 • Startmomenten: augustus
 • Duur: 3 jaar
 • Crebo: 23263
 • Regio: ’s-Hertogenbosch
Ook te volgen als bbl-opleiding

Alles over het kappersvak! Denk aan knippen, föhnen, stylen en het inrollen van permanentwikkels en watergolfrollers. Maar ook het uitvoeren van was- en verzorgingsbehandelingen en het klaarmaken van producten om haren te verven. Je leert alles over verschillende soorten haar en welke behandeling je wanneer gebruikt. Je gaat aan de slag met het knippen en stylen van allerlei verschillende haarstijlen. Van kort tot lang haar. En van krullen tot stijl haar. En niet te vergeten: hoe je klanten ontvangt én adviseert. Kort gezegd: alles zodat jij het kappersvak tot in de puntjes kan uitvoeren!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding haarverzorging / haarstylist / salonmanager.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Deze kappersopleiding bol bestaat uit verschillende onderdelen. We noemen dit modules. Tijdens iedere module leer je bepaalde werkzaamheden die horen bij het beroep van een kapper. Alle studenten van deze opleiding beginnen samen met de module 'Start'. Tijdens deze module leer je in vier weken de basisvaardigheden van het kappersvak. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een schaar vasthoudt. Naast deze basismodule volg je ook nog andere modules, denk dan aan modules als 'Klantcontact en haarverzorging', 'Kleuren basis', 'Föhnen' en 'Knippen dame/heer'. In welke volgorde je de modules volgt bepaal jij! Dit overleg je natuurlijk wel met jouw coach en stagebegeleider.

Na het afronden van de basisonderwerpen maak je de keuze of je verder gaat met de opleiding haarstylist dame/heer of salonmanager.

 • De opleiding haarstylist dame/heer (niveau 3) duurt twee jaar. Kies je voor de opleiding haarstylist dame? Dan volg je na afronding van het basisonderdeel modules als ‘Vlechten en opsteken’, ‘Watergolven’, ‘Permanenten’ en ‘Snijden en kleuren van het haar’. Het is ook mogelijk om te kiezen voor de opleiding haarstylist heer. Dan ga je na het basisonderdeel aan de slag met onderwerpen als ‘Baard en snor’, ‘Scheren en masseren’ en ‘Heer kort knippen’
 • De opleiding salonmanager (niveau 4) duurt drie jaar. Als je voor deze opleiding kiest, leer je naast onderdelen als ‘Vlechten en opsteken’, ‘Watergolven’, ‘Permanenten’ en ‘Snijden en kleuren van het haar’, ook hoe je leiding geeft. Dit leer je tijdens de modules ‘Ondernemen’ en ‘Haarmodelijn ontwikkelen en training geven’

In iedere module volg je theorielessen, praktijklessen en examens. Het kappersvak leer je nou eenmaal door te doen! Daarom oefen je vaak met echte modellen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van modellen voor de praktijklessen en examens.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Extra oefenen tijdens de praktijklessen doe je in de Salon: de kapsalon van het Koning Willem I College. Samen met andere studenten ben je verantwoordelijk voor alle werkzaamheden in de Salon. Van het maken van afspraken tot aan het ontvangen van klanten. En van het adviseren tot aan het uitvoeren van behandelingen. In de Salon komen échte klanten. Zo doe je extra ervaring op! Gaaf toch?

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma van de opleiding haarverzorging / haarstylist / salonmanager kun je meteen aan de slag als kapper, haarstylist of salonmanager. Bijvoorbeeld bij een dames- en/of herenkapsalon, barbershop, een kapsalon in een verpleeghuis of een gespecialiseerde kapsalon. Maar het is ook mogelijk om voor jezelf te beginnen als kapper of haarstylist bij mensen thuis.

Tijdens je werk plan je afspraken in, ontvang je klanten en zorg je dat de kapsalon opgeruimd en schoon blijft. Jouw missie? Dat klanten met een goed gevoel de kapsalon verlaten. Dit doe je onder andere door goed naar klanten te luisteren. Klanten komen bij jou voor professioneel advies en haarbehandelingen. Je voert behandelingen zoals een wasmassage, speciale haarverzorging, knippen en/of snijden, (ont)kleuren, föhnen, stylen, permanenten en watergolven zelfstandig uit. Ook geef je advies over haarverzorgingsproducten en verkoop je deze producten. Kies je ervoor om de opleiding salonmanager te volgen, dan horen taken als overzicht houden, leidinggeven en het uitvoeren van meer specialistische behandelingen ook bij jouw werkzaamheden.

Ieder haar is anders én iedere klant wil iets anders. De mogelijkheden van het kappersvak zijn eindeloos.

Met je diploma haarstylist dame/heer (niveau 3) op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Met je diploma salonmanager (niveau 4) op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Leerjaar 1* € 235,-
Leerjaar 2 € 235,-
Leerjaar 3 € 150,-
* Kosten zijn exclusief de aanschaf van een laptop of tablet


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 50,-
Leerjaar 2 € 50,-

Om te kunnen starten met de opleiding haarstylist dame/heer heb je nodig:

 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een mbo-diploma niveau 2
 • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Om te kunnen starten met de opleiding salonmanager heb je nodig:

 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een mbo-diploma niveau 2
 • of een mbo-diploma niveau 3
 • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Heb je een mbo-diploma kapper niveau 2?
Dan is een versneld traject mogelijk. In een persoonlijk gesprek worden de mogelijkheden besproken.

Voor het volgen van deze opleiding heb je een laptop of tablet nodig.

Wist je dat?

Deze opleiding ...

... is verdeeld in twee opleidingen, namelijk haarstylist dame/heer en salonmanager? In het eerste jaar volgen alle studenten van onze kappersopleidingen hetzelfde basisonderdeel. Daarna maak je een keuze met welke opleiding je verder gaat.

De opleiding haarstylist dame/heer (niveau 3) duurt twee jaar. De opleiding salonmanager (niveau 4) duurt drie jaar. 

Een schooldag

Dag
8u
9u
10u
11u
12u
13u
14u
15u
16u
Maandag
Nederlands  
Rekenen  
TheorielesKlantcontact en haarverzorging
Lunch
pauze
PraktijklesKlantcontact en haarverzorging
PraktijklesInstructie heer kort knippen
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Opleiding Haarstylist Heer Bij Koning Willem I College
Opleiding Haarstylist Heer Bij Koning Willem I College
70%
30%
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Hoe je een goede haarstylist of salonmanager wordt? Dat leer je pas echt in de praktijk! Daarom ben je tijdens de opleiding haarverzorging / haarstylist / salonmanager ongeveer 70% van de tijd bezig in en met de praktijk.

Den Bosch, Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op onderstaande locaties:

Telefoon: 073 624 9 624
Hoofdingang: Henri Dunantstraat

Bekijk ook eens deze opleidingen


 • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters