Haarverzorging / haarstylist / salonmanager

salonmanager (1)

Haarverzorging / haarstylist / salonmanager

Algemene informatie

Niveau 4
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 3 jaar
Crebo 23263

Locatie

's-Hertogenbosch Vlijmenseweg

Alle eerstejaars studenten starten, ongeacht de gekozen opleiding (niveau 3 of 4), met eenzelfde basisjaar (Haarverzorging met crebo 23263). Op de onderwijsovereenkomst komt niveau 4 te staan. Aan het einde van het eerste leerjaar wordt de basis geëxamineerd. Daarna ga je verder met de rest van je gekozen opleiding op niveau 3 of 4. 

In de opleiding leer je de theorie van het beroep en krijg je demonstratie- en vaardigheidslessen. De praktijk van het kappersvak leer je voornamelijk in de kapsalon. Wat je leert in de theorielessen pas je in de praktijk direct toe.

Alle theorie- en praktijkexamens worden op school afgenomen. Naast de hiervoor genoemde beroepsvakken doe je ook examen in Nederlands, rekenen en keuzedelen. Ook hoor je te voldoen aan de eisen van loopbaan en burgerschap en de beroepspraktijkvorming.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Voor het volgen van de vaardigheidslessen en afleggen van praktijkexamens hoor je zelf voor geschikte dames- of herenmodellen te zorgen. Dit vraag om zorgvuldige planning en discipline.

De definitie van een 'goede' kapper bestaat niet want iedere kapper is uniek. Tevreden klanten zijn een enorme stimulans om het nog beter te doen. Communicatie met klanten is daarom erg belangrijk Dit natuurlijk in combinatie met techniek op het hoogst mogelijke niveau, creativiteit en kennis van trends. 

Je maakt iemand niet mooier dan hij of zij is, maar mooier dan hij of zij er doorgaans uitziet. Mensen voelen dat en vinden het prettig dat het niet alleen over hun haar gaat, maar over henzelf. Haar is materiaal met ontzettend veel mogelijkheden en nog belangrijker, het zit op iemands hoofd en is verbonden met iemands persoonlijkheid. 

Knippen en kappen is dan ook niet alleen een mooi kapsel maken. Het heeft invloed op het totaalbeeld van een persoon. Kappen is een vorm van creativiteit die heel anders is dan in andere beroepen; je kunt er iemand gelukkig mee maken. Voor iemand die graag snel resultaat ziet kan het kappersvak ideaal zijn.

Er wordt veel van je verwacht. Dat je je dienstverlenend opstelt en met allerlei soorten mensen kunt omgaan. Dat je vaktechnisch goed bent en gevoel hebt voor verkoop. Maar ook dat je de salon schoon en opgeruimd houdt. Aandacht voor hygiëne en milieu is daarbij heel belangrijk. Een fysiek goede conditie is belangrijk omdat je vaak onder tijdsdruk werkt. Werken in de kappersbranche is uitdagend en iedere dag weer anders. 

Tijdens de stage pas je in de praktijk toe wat je op school hebt geleerd. Voor je stage moet je zelf een erkend leerbedrijf zoeken.

Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ voor een erkend leerbedrijf.

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen.

Meer informatie over aanmelden vind je hier

  • De opleiding Haarstylist duurt twee jaar
  • De opleiding Salonmanager duurt drie jaar

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg
  • Mbo-diploma niveau 3
  • Minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
  • Mbo-diploma niveau 2. Heb je het diploma Kapper niveau 2, dan is een versneld traject mogelijk. In een persoonlijk gesprek worden de mogelijkheden besproken.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Mbo-opleiding niveau 4.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Leerjaar 1* € 380,-
Leerjaar 2 € 285,-
Leerjaar 3 € 180,-

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 ± € 30,-
Leerjaar 2 ± € 30,-
Leerjaar 3 ± € 30,-
* kosten zijn exclusief de aanschaf van een laptop of tablet


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters