Helpende Zorg en Welzijn

Verzorgende Ig.Versneld

Helpende Zorg en Welzijn

Algemene informatie

Niveau 2
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 2 jaar
Crebo 25498

Locaties

's-Hertogenbosch Onderwijsboulevard Oss Euterpelaan Veghel Muntelaar

Om te beginnen leer je hoe je mensen goed en veilig helpt op het gebied van voeding, verzorging en activiteiten. Denk hierbij aan de administratie doen, assisteren bij voorraadbeheer, onderhoud- en herstelwerkzaamheden, ruimtes klaarzetten en activiteiten evalueren. Tijdens de opleiding leer je ook om aanspreekpunt te zijn, een juiste beroepshouding te laten zien, hoe je klantgericht werkt en hoe je je representatief en sociaal vaardig opstelt.

Het onderwijs wordt aangeboden in de vorm van theorie- en praktijklessen. De kennis en vaardigheden die je leert op school pas je bovendien toe tijdens je stage.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding. 

Ga je graag met mensen om? Ben je behulpzaam en zorgzaam? Dan is dit een opleiding die bij je past: Helpende zorg en welzijn.

Je helpt mensen, vooral in de ouderenzorg, die sommige dingen niet alleen kunnen. Je maakt hun leven een stukje mooier of een beetje makkelijker. Je bent er voor hun persoonlijke verzorging, huishoudelijke zorg en je begeleidt en stimuleert hen bij activiteiten en zelfredzaamheid. Zo douche je bijvoorbeeld zorgvragers die thuis wonen. Of je helpt mensen met een verstandelijke beperking bij het klaarmaken van hun maaltijden.

Als je kiest voor de richting welzijn kom je met kinderzorg in aanraking. Je gaat stage lopen op een basisschool of op een kinderdagverblijf. Hierbij is het belangrijk om te weten dat er een doorstroom vereiste is naar niveau 3. Op niveau 2 worden hier bijna geen banen in aangeboden.

Voor dit beroep is het noodzakelijk dat je veel inlevingsvermogen, geduld en respect voor anderen hebt. De privacy van je cliënten en het beroepsgeheim zijn bij jou in veilige handen. Verder ben je flexibel ingesteld en houd je rekening met onregelmatige werktijden.

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kan nodig zijn voor je stage. De kosten hiervoor moet je zelf betalen (± € 40,-).

In leerjaar 1 loop je één dag per week stage. In leerjaar 2 loop je twee dagen per week stage. Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Hier leer je de praktijk van je beroep. Je loopt twee dagen per week stage, je komt twee dagen naar het Koning Willem I College en de vijfde dag is voor zelfstudie. 

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen.

Meer informatie over aanmelden vind je hier

Deze opleiding wordt ook in de PGL variant aangeboden. Hierbij is wat je in de praktijk leert leidend voor wat je tijdens de lessen leert.

Alle eerstejaars doen mee aan het vaccinatieprogramma Hepatitis B. De kosten hiervan worden vergoed door het Koning Willem I College.

Deze
opleiding
Landelijk
gemiddelde
Studenttevredenheid
rapportcijfer
6,6 6,7
Percentage geslaagde studenten
in afgelopen schooljaar
79% 71%
Percentage gediplo­meerden met werk
in afgelopen schooljaar
Medewerker sport en recreatie - 64%
Medewerker facilitaire dienstverlening - 65%
Helpende Zorg en Welzijn 86% 71%
Kans op werk in jouw vakgebied
na je opleiding
Medewerker sport en recreatie
Helpende Zorg en Welzijn
Medewerker facilitaire dienstverlening
Kans op stage
Medewerker facilitaire dienstverlening
Medewerker sport en recreatie
Helpende Zorg en Welzijn
Startsalaris
uurloon
Helpende Zorg en Welzijn - € 11
Medewerker facilitaire dienstverlening - € 8
Medewerker sport en recreatie - € 7

Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garantie. Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie kijk op https://www.s-bb.nl/studenten/

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
  • Diploma entreeopleiding. In een persoonlijk gesprek worden de mogelijkheden besproken.  

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Mbo-opleidingen op niveau 3 of 4.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Leerjaar 1 ± € 300,-
Leerjaar 2 ± € 50,-

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters