Helpende Zorg en Welzijn

Student helpende zorg en welzijn helpt cliënt uit bed Student helpende zorg en welzijn helpt cliënt uit bed Student helpende zorg en welzijn helpt cliënt uit bed

Helpende Zorg en Welzijn

In het kort

Wil je graag mensen ondersteunen op het gebied van wonen, huishouden en persoonlijke verzorging? Dan is de opleiding helpende zorg en welzijn bol iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25960

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het helpen van mensen bij wonen en het huishouden! De mensen met wie je werkt heten cliënten. Je leert hoe je cliënten goed kunt helpen op het gebied van voeding, verzorging en het deelnemen aan uitstapjes en activiteiten. Zo ga je tijdens de opleiding aan de slag met hoe je cliënten ondersteunt bij de persoonlijke verzorging, het schoonmaken van woonruimtes en het bespreken van activiteiten. Ook leer je om een aanspreekpunt te zijn, communiceren en hoe je in jouw werkzaamheden de cliënt op nummer 1 zet. Kort gezegd: je leert alles zodat je het leven van jouw cliënten een stukje makkelijker maakt!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding helpende zorg en welzijn bol.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens deze zorg en welzijn opleiding volg je naast theorielessen, ook praktijklessen. Door vooral zelf te ‘doen’ leer je de werkzaamheden snel goed kennen. Zo ontdek je waar je goed in bent en haal je het beste uit jezelf!

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Samen met andere studenten ga je op school aan de slag met werkzaamheden die horen bij het beroep van een helpende zorg en welzijn. Zo oefen je met het verschonen van een bed, hoe je mensen helpt bij het aankleden, het doen van de administratie en het begeleiden van activiteiten. 

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma van de mbo-opleiding helpende zorg en welzijn bol op zak kun je meteen aan de slag! In de thuiszorg, een verzorgingshuis, verpleeghuis of een woonvorm voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking bijvoorbeeld. 

Tijdens jouw werk help je mensen die sommige dingen niet meer alleen kunnen. Zo ondersteun je bijvoorbeeld bij de persoonlijke verzorging, het huishouden, het bereiden van maaltijden en bij activiteiten. Je stimuleert de mensen met wie je werkt om nog zoveel mogelijk zelf dingen te ondernemen. Je hebt veel geduld, respect voor anderen en je houdt rekening met de privacy van jouw cliënten. Onregelmatige werktijden horen bij het beroep. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 ± € 300,-
Leerjaar 2 ± € 50,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Tijdens de opleiding krijg je de hepatitis b vaccinatie aangeboden. De vaccinatie is verplicht als je begint met stage lopen.

Op het moment dat je stage gaat lopen, kan het leerbedrijf vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als je een VOG aanvraagt wordt er gekeken of je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico vormen voor de werkzaamheden.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Nederlands  
PraktijklesZorg
Lunch
pauze
TheorielesWelzijn
Burgerschap  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student helpende zorg en welzijn helpt cliënt met persoonlijke verzorging
30% Praktijk
70% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Tijdens de bol-opleiding helpende zorg en welzijn ben je ongeveer 30% van de tijd bezig in en met de praktijk. De overige tijd besteed je aan de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,6
6,7 landelijk
Geslaagde studenten 80%
71% landelijk
Afgestudeerden met werk 74%
72% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Euterpelaan
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024