Verzorgende-IG / praktijkgestuurd leren

Studenten leren verband aanleggen bij patiënt Studenten leren verband aanleggen bij patiënt Studenten leren verband aanleggen bij patiënt

Verzorgende-IG / praktijkgestuurd leren

In het kort

Leer je graag vanuit de praktijk, waarbij je iets betekent voor mensen die zorg nodig hebben? Dan zit je goed met de opleiding verzorgende-ig / praktijkgestuurd leren.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25656
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het menselijk lichaam, het verlenen van basiszorg en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen bij mensen met zorgvragen. Verpleegtechnische handelingen zijn handelingen die alleen uitgevoerd morgen worden door zorgverleners met een diploma. Ook leer je alles over het plannen en organiseren van activiteiten voor een zinvolle dagbesteding, het omgaan met moeilijke situaties en het voeren van gesprekken. Kortom, alles over het verlenen van de juiste zorg, waarbij je ook denkt aan de beweging en het welzijn van de mensen met wie je werkt.

Bij de opleiding verzorgende-ig / praktijkgestuurd leren wordt er niet met vakken, toetsen en cijfers gewerkt. Maar met werkplaatsen en workshops. Je volgt werkplaatsen en workshops met verschillende thema’s waarin jouw persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Natuurlijk krijg je wel les in Nederlands, rekenen en burgerschap.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens de opleiding verzorgende-ig / praktijkgestuurd leren leer je door te doen. Je begint in de praktijk. Daar doe je ervaringen op en kom je situaties tegen. Deze praktijkervaringen en situaties bepalen vervolgens wat je wanneer leert als je op school komt. Meer informatie over praktijkgestuurd leren vind je hier.

Alles wat je leert houd je bij en verzamel je. Daarmee laat je zien wat je allemaal kan. Zo’n verzameling noem je een portfolio. Je portfolio bespreek je iedere week op school, maar ook bij de instelling waar je praktijkervaring opdoet. Met hen bespreek je wat je wanneer leert. Je leert op jouw eigen tempo. Samen zorgen we ervoor dat je alles leert wat nodig is voor het behalen van het diploma!

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Tijdens de opleiding verzorgende-ig / praktijkgestuurd leren ben je veel in en met de praktijk bezig. Je komt twee dagen per week naar het Koning Willem I College. Op deze dagen bespreek je met de docenten de ervaringen in de praktijk en bepaal je wat je gaat leren. Dit vraagt van jou een actieve leerhouding.

Ervaring opdoen in het werkveld is misschien wel het belangrijkste voor de opleiding verzorgende-ig / praktijkgestuurd leren. Ieder schooljaar loop je 16 uur per week stage bij een erkend leerbedrijf. De ervaring die je tijdens de stage opdoet, bepalen wat je leert als je weer naar school komt.

Het Koning Willem I College regelt de stageplaatsen voor jou. Natuurlijk staan we open voor eigen inbreng bij het zoeken naar een geschikte stageplaats.

Met een diploma verzorgende-ig / praktijkgestuurd leren kun je aan de slag bij verschillende soorten organisaties en zorginstellingen. Denk aan verpleeghuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg of thuiszorg. Je helpt met het opstellen van een plan van aanpak, biedt zorg en begeleidt mensen die extra zorg nodig hebben. Daarbij is communiceren erg belangrijk.

Je vindt het leuk om bij te dragen aan het herstel van mensen die zorg nodig hebben, de kwaliteit van hun leven te verbeteren of in stand te houden. Je kunt je goed inleven, behandelt mensen met respect en werkt graag samen. Daarbij weet je jouw eigen grenzen en die van anderen te bewaken. Onregelmatige werktijden horen bij het beroep.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 625,-
Leerjaar 2 € 100,-
Leerjaar 3 € 100,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Voor het volgen van deze opleiding adviseren we je om een laptop te kopen.

Een schooldag

Dag
Donderdag
WorkshopActiviteiten organiseren
StudieloopbaanbegeleidingVoorbereiden: hoe staat het met mijn ontwikkeling?
Lunch
pauze
Thema: VerzorgingHoe verzorg je wonden?
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student verzorgende-ig ondersteunt cliënt bij het maken van een wandeling
70% Praktijk
30% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

De naam van de opleiding verzorgende-ig / praktijkgestuurd leren zegt het al: je leert vanuit de praktijk. Ongeveer 70% van de tijd ben je in en met de praktijk bezig.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,3
6,7 landelijk
Geslaagde studenten 56%
60% landelijk
Afgestudeerden met werk 100%
97% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024