Machinist railvervoer

Machinist NS KW1C

Machinist railvervoer

Algemene informatie

Niveau 3
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 2 jaar
Crebo 25613

Locatie

's-Hertogenbosch Onderwijsboulevard

De opleiding machinist railvervoer is een samenwerking tussen het Koning Willem I College en de Nederlandse Spoorwegen (NS). Het theoretische gedeelte van de opleiding volg je op het Koning Willem I College. De NS verzorgt als erkend leerbedrijf de stageplaats.

Tijdens de opleiding machinist railvervoer leer je de regels op en van het spoor, hoe je kleine storingen kan oplossen en natuurlijk hoe je een trein van a naar b rijdt. Ook leer je het rangeren en begeleiden van spoorvoertuigen én het rangeren op het rangeerterrein. In jouw rol als toekomstig machinist kom je ook in aanraking met reizigers. Goede communicatie naar en begeleiding van treinreizigers is ontzettend belangrijk. Daarom is dit ook een groot onderdeel van de opleiding. 

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kiest voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Na het afronden van de opleiding machinist railvervoer mag jij je officieel machinist noemen. Je kan aan de slag bij een reizigersvervoerder (bijvoorbeeld NS) of een goederenvervoerder (bijvoorbeeld DB Schenker). Er is op dit moment veel vraag naar goed opgeleide machinisten.

Tijdens je werk bestuur je het voertuig en zorg je ervoor dat honderden passagiers of tonnen aan goederen iedere dag veilig worden vervoerd. Je werkt vaak zelfstandig. Daarbij voer je de vertrek- en technische controles aan het voertuig uit, tref je veiligheidsmaatregelen bij storingen en onregelmatigheden en overleg je met treindienstleiders, rangeerders, wagencontroleurs en veiligheidsfunctionarissen.  

Je stelt je tijdens jouw werkzaamheden stressbestendig, alert en dienstverlenend op. Ook het informeren van reizigers behoort tot jouw takenpakket.

Doordat deze opleiding een samenwerking is tussen het Koning Willem I College en de NS, verzorgt de NS als erkend leerbedrijf de stageplaats. Stage lopen kan altijd bij jou in de buurt. 

In het eerste leerjaar loop je één week in de maand stage. De andere weken ga je naar school. Ook het tweede leerjaar start je met één week in de maand stage. Vanaf de tweede helft van het tweede leerjaar ga je steeds meer uren stage lopen. 

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op 'Aanmelden voor deze opleiding' en volg de stappen.

Voor deze opleiding geldt een verplichte kennismakingsprocedure. Deze is als volgt:

  • je vult een formulier in, waarbij er gekeken wordt naar je motivatie en psychische en fysieke geschiktheid
  • daarna ontvang je een uitnodiging voor een AMN-test. Dit is een test waarbij er wordt gekeken naar jouw capaciteiten en persoonlijkheid. Ook krijg je een uitnodiging voor een medische test
  • dan volgt een kennismakingsgesprek met de NS. Op basis van het kennismakingsgesprek, de AMN-test en de medische test wordt er gekeken of de opleiding bij je past.

Meer informatie over aanmelden vind je hier

Een wettelijke eis om machinist te kunnen worden is dat je beschikt over een geldige verklaring van medische en psychologische geschiktheid. Deze dien je voor de start van de opleiding te halen.

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte of theoretische leerweg 
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4  

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Mbo-opleiding op niveau 4

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Kosten voor de gehele opleiding € 220,-
De precieze kosten voor de opleiding hoor je bij de kennismaking.

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters