Machinist railvervoer

Aanmelden voor deze opleiding is helaas niet (meer) mogelijk.

We willen je graag helpen bij het kiezen van een andere opleiding binnen het Koning Willem I College. Neem daarvoor contact met ons op!

Opleiding Machinist Railvervoer In Den Bosch Opleiding Machinist Railvervoer In Den Bosch Opleiding Machinist Railvervoer In Den Bosch

Machinist railvervoer

In het kort

Lijkt het jou tof om goederen en passagiers via de spoorwegen veilig naar hun bestemming te brengen? Kijk dan eens naar de mbo-opleiding machinist railvervoer!

Download PDF brochure
 • Leerweg / niveau: bol / 3
 • Startmomenten: augustus
 • Duur: 2 jaar
 • Crebo: 25613
 • Regio: ’s-Hertogenbosch

Alles over het besturen van spoorvoertuigen! Tijdens de opleiding tot machinist leer je de regels op en van het spoor, hoe je kleine storingen kan oplossen en natuurlijk hoe je een trein van a naar b rijdt. Ook ga je aan de slag met het rangeren en begeleiden van spoorvoertuigen én het rangeren op het rangeerterrein. In jouw rol als toekomstig machinist kom je ook in aanraking met reizigers. Goede communicatie naar en begeleiding van treinreizigers is ontzettend belangrijk. Daarom is communicatie ook een groot onderdeel van de opleiding. Kort gezegd: na het afronden van deze opleiding weet je precies hoe je veilig een trein bestuurt!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding machinist railvervoer.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

In het eerste leerjaar van deze mbo-opleiding tot machinist word je voornamelijk klaargestoomd in het theoretische deel van het beroep van een machinist. Je maakt kennis met de wet- en regelgeving op het spoor en de toepassing ervan. Daarbij krijg je les en begeleiding van docenten die zelf ook nog steeds werkzaam zijn in het vakgebied. Het tweede leerjaar staat vooral in het teken van het voorbereiden op de theorie- en praktijkexamens die je nodig hebt voor jouw machinistvergunning.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Naast de theorie, volg je ook praktijklessen. Want waar leer je het besturen van een trein beter dan in de praktijk? Zo volg je simulatorlessen bij het simulatorcentrum in Amersfoort én leer je alles over de werkzaamheden op en rondom het spoor tijdens praktijkdagen. Deze dagen worden begeleidt door jouw docent. Samen met medestudenten maak je kennis met het échte werk. Ook volg je regelmatig een gastles van jouw (toekomstige) spoorcollega’s!

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Doordat de opleiding machinist railvervoer een samenwerking is tussen het Koning Willem I College en de NS, verzorgt de NS als erkend leerbedrijf de stageplaats. Stage lopen kan altijd bij jou in de buurt. Kies je liever voor een stage bij een andere vervoerder? Dat is ook mogelijk. Het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Na het afronden van de mbo-opleiding machinist railvervoer mag jij je officieel machinist noemen! Zo kun je aan de slag in het personenvervoer (bijvoorbeeld de NS) of in het goederenvervoer. Op dit moment is er veel vraag naar goed opgeleide machinisten. Met het diploma van deze opleiding op zak kun je dan ook meteen aan het werk bij de NS.

Tijdens jouw werk als machinist bestuur je de trein. Jij zorgt ervoor dat honderden passagiers of tonnen aan goederen iedere dag veilig worden vervoerd. Je werkt vaak zelfstandig. Daarbij voer je de vertrek- en technische controles aan het voertuig uit, tref je veiligheidsmaatregelen bij storingen en onregelmatigheden en overleg je met treindienstleiders, rangeerders, wagencontroleurs en veiligheidsfunctionarissen. Ook het informeren van reizigers behoort tot jouw werkzaamheden. Als machinist werk je op onregelmatige tijden.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Leerjaar 1 € 220,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een mbo-diploma niveau 2
 • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Extra toelatingseisen
Voor deze opleiding gelden aanvullende toelatingseisen. Naast de juiste vooropleiding is het noodzakelijke dat:

 • je een formulier invult, waarbij er gekeken wordt naar je motivatie en psychische en fysieke geschiktheid;
 • daarna ontvang je een uitnodiging voor een AMN-test. Dit is een test waarbij er wordt gekeken naar jouw capaciteiten en persoonlijkheid. Ook krijg je een uitnodiging voor een medische test;
 • dan volgt een kennismakingsgesprek met de NS. Op basis van het kennismakingsgesprek, de AMN-test en de medische test wordt er gekeken of de opleiding bij je past.

Naast de opleiding machinist railvervoer bieden we ook de opleiding hoofdconducteur aan samen met de Nederlandse Spoorwegen (NS). Meer informatie over deze unieke samenwerking vind je hier.

Wist je dat?

Deze opleiding ...

... een samenwerking is tussen het Koning Willem I College en de Nederlandse Spoorwegen (NS). Het theoretische gedeelte van de opleiding volg je op het Koning Willem I College. De NS verzorgt als erkend leerbedrijf de stageplaats.

Een schooldag

Dag
8u
9u
10u
11u
12u
13u
14u
15u
Woensdag
TheorielesBehandelen van vakkennis
Opdrachten maken en nakijken  
Lunch
pauze
PraktijklesSeinenspel met opdrachten en nabespreking
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
40%
60%
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 40% van de opleiding machinist railvervoer besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ga je aan de slag met theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Den Bosch, Onderwijsboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op onderstaande locaties:

Telefoon: 073 624 9 624

Bekijk ook eens deze opleidingen


 • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters