Hoofdconducteur

Hoofdconducteur

Hoofdconducteur

Algemene informatie

Niveau 3
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 2.5 jaar
Crebo 25805

Locatie

's-Hertogenbosch Jacob van Maerlantstraat

De opleiding hoofdconducteur is een samenwerking tussen het Koning Willem I College en de Nederlandse Spoorwegen (NS). Het theoretische gedeelte van de opleiding volg je op het Koning Willem I College. De NS verzorgt als erkend leerbedrijf de stageplaats.

Tijdens de opleiding hoofdconducteur leer je natuurlijk de taken van een hoofdconducteur op zowel het perron, als de trein goed uit te voeren. Je kijkt daarbij altijd naar de reiziger: zij komen op de eerste plaats. Verder leer je hoe je een trein veilig en op tijd laat vertrekken, hoe je gastvrij moet omroepen en hoe je reizigers het beste op weg helpt. Omdat het belangrijk is dat je op sommige momenten stevig in je schoenen staat, behaal je tijdens de opleiding ook de bevoegdheid Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA).

Je gaat vijf dagen per week naar het Koning Willem I College. Bij ons krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan & burgerschap, sociale vaardigheden, mentale weerbaarheid, fitness, zelfverdediging, levensreddend handelen en sport. Daarnaast krijg je specifieke vakken, zoals recht- en wetskennis. Houd er rekening mee dat je hiervoor best veel huiswerk moet maken.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kiest voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding. 

Na het afronden van de opleiding hoofdconducteur kun je direct solliciteren voor een baan bij de NS. De NS verwacht de komende jaren een grote behoeften aan nieuwe hoofdconducteurs.

Tijdens je werk beantwoord je vragen van reizigers, reageer je snel en op de juiste manier op calamiteiten en informeer je reizigers over een nieuwe route bij verstoringen. Vaak werk je zelfstandig, maar het is wel belangrijk dat je met verschillende mensen overweg kunt. Je communiceert helder en duidelijk, weet snel te handelen en blijft rustig in stressvolle situaties. 

Doordat deze opleiding een samenwerking is tussen het Koning Willem I College en de NS, verzorgt de NS als erkend leerbedrijf de stageplaats. Stage lopen kan altijd bij jou in de buurt. 

De stageperiode kan bestaan uit een aantal weken achter elkaar of één dag in de week voor een bepaalde periode. Voor aanvang van je stage moet je in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Een hoofdconducteur werkt onregelmatig. Dit betekent dat je tijdens je stage ook in de avonduren, weekenden, vakanties en tijdens feestdagen ingezet kan worden. 

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op 'Aanmelden voor deze opleiding' en volg de stappen.

  • Voor deze opleiding geldt een selectieprocedure. Deze wordt uitgevoerd door het Koning Willem I College in samenwerking met de NS. Het advies dat wordt gegeven is bindend. 
  • Een onderdeel van de intakeprocedure is een test voor de fysieke en lichamelijke geschikheid. Deze moet je met goed gevolg afleggen.  

Meer informatie over aanmelden vind je hier.

De officiële benaming voor deze opleiding is handhaver toezicht en veiligheid openbare ruimte (domein IV). Deze naam staat dan ook op alle officiële documenten die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit
  • Je bent op 16 jaar op 1 oktober van het schooljaar waarin de opleiding begint
  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Mbo-diploma niveau 2. In een persoonlijk gesprek worden de mogelijkheden besproken 

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Mbo-opleiding op niveau 4.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Leerjaar 1 € 0,-
Leerjaar 2 € 95,-
Leerjaar 3 € 50,-

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 55,-
Leerjaar 2 € 50,-
Leerjaar 3 € 50,-


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters