In het kort

​Wil jij graag conducteur worden? Zodat je reizigers helpt in de trein en ervoor zorgt dat alles in en om de trein veilig is? Kijk dan eens naar de mbo-opleiding hoofdconducteur!​

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2.5 jaar
  • Crebo: 25805

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​​Alles over de werkzaamheden van een hoofdconducteur! Je gaat aan de slag met het uitvoeren van taken van een hoofdconducteur op zowel het perron, als de trein. Je leert vervoersbewijzen controleren, hoe je een trein veilig en op tijd laat vertrekken, hoe je gastvrij moet omroepen en hoe je reizigers het beste op weg helpt. Omdat het belangrijk is dat je op sommige momenten stevig in je schoenen staat, leer je ook alles over het opsporen van strafbare feiten en levensreddend handelen. Daarom behaal je tijdens de opleiding ook de bevoegdheid Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA).​

​Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding hoofdconducteur.

​Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. 

De mbo-opleiding hoofdconducteur is een samenwerking tussen het Koning Willem I College en de Nederlandse Spoorwegen (NS). Het theoretische gedeelte van de opleiding volg je op het Koning Willem I College. De NS verzorgt als erkend leerbedrijf de stageplaats.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Samen met medestudenten oefen je de werkzaamheden die horen bij het beroep van een hoofdconducteur. Denk aan het informeren van reizigers of hoe je moet handelen bij calamiteiten. Daarnaast ga je ook aan de slag met zelfverdediging, levensreddend handelen en ingrijpen wanneer dat nodig is.

​Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Doordat de opleiding hoofdconducteur een samenwerking is tussen het Koning Willem I College en de NS, verzorgt de NS als erkend leerbedrijf de stageplaats. Stage lopen kan altijd bij jou in de buurt. Kies je liever voor een stage bij een andere vervoerder? Dat is ook mogelijk. Het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Na het afronden van de mbo-opleiding hoofdconducteur mag jij je officieel hoofdconducteur noemen! Zo kun je aan de slag in het personenvervoer (bijvoorbeeld de NS). Op dit moment is er veel vraag naar goed opgeleide hoofdconducteurs. Met het diploma van deze opleiding op zak kun je dan ook meteen aan het werk bij de NS.

Tijdens je werk beantwoord je vragen van reizigers, reageer je snel en op de juiste manier op calamiteiten en informeer je reizigers over een nieuwe route bij verstoringen. Vaak werk je zelfstandig, maar het is wel belangrijk dat je met verschillende mensen overweg kunt. Je communiceert helder en duidelijk, weet snel te handelen en blijft rustig in stressvolle situaties. Als hoofdconducteur werk je op onregelmatige tijden.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 0,-
Leerjaar 2 € 0,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
De vrijwillige kosten worden bepaald door het jaar heen

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Extra toelatingseisen
Voor deze opleiding gelden aanvullende toelatingseisen. Naast de juiste vooropleiding is het noodzakelijk dat:

  • je de Nederlandse nationaliteit hebt
  • en je op 1 oktober van het schooljaar waarin de opleiding begint 16 jaar of ouder bent

Daarnaast geldt er voor deze opleiding een selectieprocedure. Deze wordt uitgevoerd door het Koning Willem I College in samenwerking met de NS. Een onderdeel van de selectieprocedure is een test voor de fysieke en lichamelijke geschiktheid. Deze moet je met goed gevolg afleggen. Het advies dat wordt gegeven is bindend.

De officiële naam van deze opleiding is handhaver toezicht en veiligheid openbare ruimte (domein IV). Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Op het moment dat je stage gaat lopen, moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. Als je een VOG aanvraagt wordt er gekeken of je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico vormen voor de werkzaamheden.  

Wist je dat?

Deze opleiding ...

... een samenwerking is tussen het Koning Willem I College en de Nederlandse Spoorwegen (NS). Het theoretische gedeelte van de opleiding volg je op het Koning Willem I College. De NS verzorgt als erkend leerbedrijf de stageplaats.

Een schooldag

Dag
Vrijdag
BOAKennis over Buitengewoon Opsporingsambtenaar
RTGBRegeling Toetsing Geweldsbeheersing
Lunch
pauze
Project  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
70% Praktijk
30% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het beroep van een hoofdconducteur leer je door te doen! Daarom besteed je ongeveer 70% van de opleiding in en aan de praktijk.

Gebouw locatie Jacob van Maerlantstraat

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Beperkt en betaald parkeren
Copyright Koning Willem I College 2024