In het kort

Lijkt het jou tof om goederen en passagiers via de spoorwegen veilig naar hun bestemming te brengen? Kijk dan eens naar de mbo-opleiding machinist railvervoer!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25613

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het besturen van spoorvoertuigen! Tijdens de opleiding tot machinist leer je de regels op en van het spoor, hoe je kleine storingen kan oplossen en natuurlijk hoe je een trein van a naar b rijdt. Ook ga je aan de slag met het rangeren en begeleiden van spoorvoertuigen én het rangeren op het rangeerterrein. In jouw rol als toekomstig machinist kom je ook in aanraking met reizigers. Goede communicatie naar en begeleiding van treinreizigers is ontzettend belangrijk. Daarom is ook communicatie onderdeel van de opleiding. Kort gezegd: na het afronden van deze opleiding weet je precies hoe je veilig een trein bestuurt!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding machinist railvervoer.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

In het eerste leerjaar van deze mbo-opleiding tot machinist word je voornamelijk klaargestoomd in het theoretische deel van het beroep van een machinist. Je maakt kennis met de wet- en regelgeving op het spoor en de toepassing ervan. Daarbij krijg je les en begeleiding van docenten die zelf ook nog steeds werkzaam zijn in het vakgebied. Het tweede leerjaar staat vooral in het teken van het voorbereiden op de theorie- en praktijkexamens die je nodig hebt voor jouw machinistvergunning.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Naast de theorie volg je ook praktijklessen. Want waar leer je het besturen van een trein beter dan in de praktijk? Zo volg je simulatorlessen bij het simulatorcentrum in Amersfoort én leer je alles over de werkzaamheden op en rondom het spoor tijdens praktijkdagen. Deze dagen worden begeleid door jouw docent. Samen met medestudenten maak je kennis met het échte werk. Ook volg je regelmatig een gastles van jouw (toekomstige) spoorcollega’s!

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Doordat de opleiding machinist railvervoer een samenwerking is tussen het Koning Willem I College en de NS, verzorgt de NS als erkend leerbedrijf de stageplaats. Stage lopen kan altijd bij jou in de buurt. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Na het afronden van de mbo-opleiding machinist railvervoer mag jij je officieel machinist noemen! Zo kun je aan de slag in het personenvervoer (bijvoorbeeld de NS) of in het goederenvervoer. Op dit moment is er veel vraag naar goed opgeleide machinisten. Met het diploma van deze opleiding op zak kun je dan ook meteen aan het werk bij de NS.

Tijdens jouw werk als machinist bestuur je de trein. Jij zorgt ervoor dat honderden passagiers iedere dag veilig worden vervoerd. Je werkt zelfstandig. Daarbij voer je de vertrek- en technische controles aan het voertuig uit, tref je veiligheidsmaatregelen bij storingen en onregelmatigheden en overleg je met treindienstleiders, rangeerders, wagencontroleurs en veiligheidsfunctionarissen. Ook het informeren van reizigers behoort tot jouw werkzaamheden. Als machinist werk je op onregelmatige tijden.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 220,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Extra toelatingseisen
Voor deze opleiding gelden aanvullende toelatingseisen. Naast de juiste vooropleiding is het noodzakelijk dat:

  • je bij de start van de opleiding 16,5 jaar of ouder bent

Daarnaast geldt er voor deze opleiding ook een selectieprocedure. Na aanmelding voor deze opleiding krijg je een verzoek om een motivatiebrief en CV in te leveren. Zodra wij deze hebben ontvangen, nodigen wij jou uit voor een intakegesprek op het Koning Willem I College. Bij een positief oordeel word je ingepland voor een psychologisch en een medisch onderzoek. Als deze onderzoeken met een positief resultaat zijn afgerond, ben je definitief ingeschreven voor deze opleiding.

Let op! Ben je jonger dan 18 jaar op het moment dat je start met de opleiding machinist railvervoer? Dan wordt er een psychologisch onderzoek voor minderjarigen ingepland. Dit is een 'lichtere variant' van het reguliere psychologisch onderzoek. Wil je na het afronden van de opleiding gaan werken? Dan zal er een regulier psychologisch onderzoek uitgevoerd moeten worden. Het is belangrijk dat je een positief resultaat behaald voor dit onderzoek om te kunnen starten met jouw baan als machinist railvervoer. 

Naast de opleiding machinist railvervoer bieden we ook de opleiding hoofdconducteur aan samen met de Nederlandse Spoorwegen (NS). Meer informatie over deze unieke samenwerking vind je hier.

Wist je dat?

Deze opleiding ...

... een samenwerking is tussen het Koning Willem I College en de Nederlandse Spoorwegen (NS). Het theoretische gedeelte van de opleiding volg je op het Koning Willem I College. De NS verzorgt als erkend leerbedrijf de stageplaats.

Een schooldag

Dag
Woensdag
TheorielesBehandelen van vakkennis
Opdrachten maken en nakijken  
Lunch
pauze
PraktijklesSeinenspel met opdrachten en nabespreking
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
40% Praktijk
60% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 40% van de opleiding machinist railvervoer besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ga je aan de slag met theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
6,7 landelijk
Geslaagde studenten -
72% landelijk
Afgestudeerden met werk -
97% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024