Marketing & Communicatie

Student overlegt met collega Student overlegt met collega Student overlegt met collega

Marketing & Communicatie

In het kort

Ben je creatief en zakelijk, houd je van reclame en vind je (online) content interessant? Dan is de mbo-opleiding marketing & communicatie bbl iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25727
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

In het vakgebied van marketing en communicatie gaat het erom dat een groep mensen bekend is met het product of dienst dat je verkoopt. Een groep mensen noemen we ook wel een doelgroep. Tijdens deze marketing en communicatie opleiding leer je een product of dienst onder de aandacht te brengen bij de doelgroep. Je gaat aan de slag met het onderzoeken van de behoeften van de doelgroep en waar je de doelgroep kunt vinden. Maar je leert ook hoe je de doelgroep het beste kunt aanspreken. Doe je dit met social media, zet je een influencer in, gebruik je posters of ga je een evenement organiseren? Kort gezegd: je leert alles om doelgroepen te bereiken, te informeren en ervoor te zorgen dat ze een product of dienst kopen!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding marketing & communicatie.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens deze mbo-opleiding marketing & communicatie op het Koning Willem I College werk je aan (de theorie van) projecten op het gebied van marketing, communicatie en evenementen. De ervaring die je opdoet tijdens jouw werk bij een erkend leerbedrijf, neem je mee naar school. Zo koppel je theorie meteen aan de praktijk.

Je gaat tijdens het marketingproject onder andere aan de slag met het doen van marktonderzoek en hoe je producten of diensten kunt promoten met video en online media. Ben je meer geïnteresseerd in communicatie? Tijdens het communicatieproject ga je onder andere aan de slag met het bedenken van een nieuwe uitstraling en imago voor een bedrijf en het maken van passende content. Voor deze marketing & communicatie opleiding heb je wel een beetje creativiteit nodig. Je gaat namelijk ook aan de slag met vormgeving, beeldbewerking en het maken van video’s.

Ondanks dat je veel in projecten werkt, heb je wel een vaste klas. Tijdens de opleiding heb je een vaste coach. Bij deze coach kun je altijd met jouw vragen terecht.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van de mbo-opleiding marketing & communicatie op zak kun je aan de slag bij de marketing- of communicatieafdeling van een bedrijf of organisatie of bij een marketing-, communicatie-, evenementen- of PR-bureau. Maar het starten van jouw eigen bedrijf behoort ook tot de mogelijkheden.

In jouw werk is geen dag hetzelfde. Je zorgt ervoor dat een product of dienst onder de aandacht wordt gebracht. Je voert marktonderzoek uit, bedenkt en beheert promotiemateriaal en organiseert online en offline activiteiten. Ook kijk je bijvoorbeeld teksten na, beheer je de website en zorg je dat alle onderdelen uit het marketing- en communicatieplan worden uitgevoerd. Je hebt contact met collega’s, bedrijven waarmee je samenwerkt en klanten. Daarnaast zorg je er ook voor dat alle documenten waarmee je werkt goed worden opgeslagen.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 435,-
Leerjaar 2 € 420,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De officiële naam van deze opleiding is marketing & communication specialist. Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Het is mogelijk om deze opleiding in twee jaar af te ronden.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Online media  
Communicatie  
Marketing  
Lunch
pauze
ProjectlesAan de slag met het project Marketing
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student achter laptop checkt informatie op telefoon
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Tijdens deze mbo-opleiding marketing & communicatie werk je drie of vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf. Zo'n 75% van de opleiding ben je bezig in de praktijk

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
- landelijk
Geslaagde studenten 56%
72% landelijk
Afgestudeerden met werk -
96% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024