In het kort

Ben je creatief en zakelijk, houd je van reclame en vind je (online) content interessant? Dan is de opleiding marketing & communicatie mbo iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25727
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

In het vakgebied van marketing en communicatie gaat het erom dat een groep mensen bekend is met het product of dienst dat je verkoopt. Een groep mensen noemen we ook wel een doelgroep. Tijdens deze marketing en communicatie opleiding leer je een product of dienst onder de aandacht te brengen bij de doelgroep. Je gaat aan de slag met het onderzoeken van de behoeften van de doelgroep en waar je de doelgroep kunt vinden. Maar je leert ook hoe je de doelgroep het beste kunt aanspreken. Doe je dit met social media, zet je een influencer in, gebruik je posters of ga je een evenement organiseren? Kort gezegd: je leert alles om doelgroepen te bereiken, te informeren en ervoor te zorgen dat ze een product of dienst kopen!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding marketing & communicatie.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens deze mbo-opleiding marketing & communicatie op het Koning Willem I College werk je aan projecten op het gebied van marketing, communicatie en evenementen. Je gaat tijdens het marketingproject onder andere aan de slag met het doen van marktonderzoek en hoe je producten of diensten kunt promoten met video en online media. Ben je meer geïnteresseerd in communicatie? Tijdens het communicatieproject ga je onder andere aan de slag met het bedenken van een nieuwe uitstraling en imago voor een bedrijf en het maken van passende content.

Voor deze marketing & communicatie opleiding heb je wel een beetje creativiteit nodig. Je gaat namelijk ook aan de slag met vormgeving, beeldbewerking en het maken van video’s. Ondanks dat je veel in projecten werkt, heb je wel een vaste klas. Tijdens de opleiding heb je een vaste coach. Bij deze coach kun je altijd met jouw vragen terecht.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Je bent tijdens de opleiding veel in en met de praktijk bezig. Samen met andere studenten werk je in projecten. Je gaat aan de slag met onderzoeken, plannen maken, presenteren en uitvoeren. Dit doe je niet alleen met studenten van de opleiding marketing & communicatie, maar ook met studenten van andere opleidingen. Jullie werken dan aan opdrachten van échte opdrachtgevers. Ook ga je regelmatig op bezoek bij een bedrijf. Of het bedrijf komt naar het Koning Willem I College om een interessante presentatie, masterclass of workshop te geven.

Voor de regio 's-Hertogenbosch
Vanaf leerjaar 2 loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend.

Voor de regio Meierijstad en Oss
Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend.

Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk. Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma van de mbo-opleiding marketing & communicatie op zak kun je aan de slag bij de marketing- of communicatieafdeling van een bedrijf of organisatie of bij een marketing-, communicatie-, evenementen- of PR-bureau. Maar het starten van jouw eigen bedrijf behoort ook tot de mogelijkheden.

In jouw werk is geen dag hetzelfde. Je zorgt ervoor dat een product of dienst onder de aandacht wordt gebracht. Je voert marktonderzoek uit, bedenkt en beheert promotiemateriaal en organiseert online en offline activiteiten. Ook kijk je bijvoorbeeld teksten na, beheer je de website en zorg je dat alle onderdelen uit het marketing- en communicatieplan worden uitgevoerd. Je hebt contact met collega’s, bedrijven waarmee je samenwerkt en klanten. Daarnaast zorg je er ook voor dat alle documenten waarmee je werkt goed worden opgeslagen.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 435,-
Leerjaar 2 € 420,-
Leerjaar 3 € 0,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

De officiële naam van deze opleiding is marketing & communication specialist. Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Online media  
Communicatietheorie  
Creatief schrijven  
Lunch
pauze
ProjectlesAan de slag met het project Marketing
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student achter laptop checkt informatie op telefoon
40% Praktijk
60% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 40% van de opleiding marketing & communicatie ben je bezig in en met de praktijk. De overige tijd besteed je aan de theorie, welke heel belangrijk is om de praktijk goed te kunnen uitvoeren.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
- landelijk
Geslaagde studenten 78%
70% landelijk
Afgestudeerden met werk 91%
82% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg
Gebouw locatie Euterpelaan
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat

Copyright Koning Willem I College 2024