Monteur elektrotechnische installaties

Student legt nieuwe elektriciteitskabels aan Student legt nieuwe elektriciteitskabels aan Student legt nieuwe elektriciteitskabels aan

Monteur elektrotechnische installaties

In het kort

Leer alles over het maken, repareren en installeren van elektrotechnische installaties en onderdelen tijdens de opleiding monteur elektrotechnische installaties!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25737
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het repareren en installeren van elektrotechnische installaties en onderdelen. Een elektronische installatie is het geheel van elektrische apparaten, aansluitingen en verbindingen. Bijvoorbeeld een meterkast met alle aansluitingen als buizen, kabels, leidingen en schakelaars. Je leert hoe je tekeningen van schakelingen moet lezen. Ook ga je aan de slag met het maken van schakel- en verdeelinrichtingen en het installeren van systemen. Als monteur elektrotechnische installaties is het belangrijk dat je veilig werkt. Daarom leer je tijdens de opleiding ook alles over veiligheid.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding monteur elektrotechnische installaties.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens deze elektricien opleiding kom je één dag in de week kom je naar het Koning Willem I College. Je krijgt dan theorielessen welke horen bij de opleiding monteur elektrotechnische installaties. De theorie volg je digitaal en op jouw eigen tempo.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Na het afronden van de opleiding monteur elektrotechnische installaties kun je aan de slag als elektricien of elektromonteur. Bijvoorbeeld bij een installatiebedrijf voor elektrotechniek. De meeste tijd van het werk ben je bezig met het uitvoeren van allerlei werkzaamheden. Zo help je bij het voorbereiden van klussen, repareer je onderdelen die vervangen moeten worden en help je bij het installeren en testen van nieuwe elektrotechnische installaties.

Als monteur elektrotechnische installaties werk je volgens standaard werkwijzen en stappenplannen. Je werkt nauwkeurig. Daarbij let je op kwaliteit en veiligheid. Werkzaamheden voer je zelfstandig, maar wel onder leiding van een leidinggevende of projectleider uit. Natuurlijk kun je altijd advies vragen aan collega’s met meer werkervaring.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 € 308,-
Leerjaar 2 € 142,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Rekenen  
TheorielesElektrotechniek
Keuzedeel  
Lunch
pauze
TheorielesAansluitingen en verbindingen
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student elektrotechniek bereidt nieuwe meterkast voor
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 75% van de opleiding monteur elektrotechnische installaties besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ga je aan de slag met de theorie. De theorie helpt je om de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
6,8 landelijk
Geslaagde studenten 59%
60% landelijk
Afgestudeerden met werk -
91% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Euterpelaan
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024