Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

Docent geeft studenten monteur elektrotechnische installaties en systemen uitleg over meterkast Docent geeft studenten monteur elektrotechnische installaties en systemen uitleg over meterkast Docent geeft studenten monteur elektrotechnische installaties en systemen uitleg over meterkast

Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

In het kort

Zorg jij ervoor dat elektrotechnische systemen en installaties in kantoren, woningen en fabrieken werken? Je leert er alles over tijdens de opleiding eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25735

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het aansluiten en installeren van elektrotechnische industriële systemen en onderdelen. Besturings- en verdeelsystemen, gebouwbeheersystemen en beveiligingsinstallaties zijn voorbeelden van deze systemen. Je leert hoe bedrading werkt, hoe je bekabeling aanlegt en het vervangen van onderdelen in de elektrotechnische systemen. Ook leer je installaties instellen en controleren. Als eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen is het belangrijk dat je veilig werkt. Daarom leer je tijdens de opleiding ook alles over veiligheid.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen. De theorie volg je digitaal en op jouw eigen tempo.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Na het afronden van de opleiding eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen kun je aan de slag bij bedrijven die industriële elektrotechnische apparatuur maken. Je zorgt dat apparatuur en installaties in woningen, bedrijfspanden en fabrieken werken. De meeste tijd van het werk ben je bezig met het uitvoeren van allerlei werkzaamheden. Maar ook het begeleiden van collega’s en het bewaken van de planning hoort bij jouw werk.

Als eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen bereid je de werkzaamheden voor en maak je een plan van aanpak voor het aanleggen van bijvoorbeeld de bedrading. Je werkt volgens standaard werkwijzen en stappenplannen. Daarbij houd je rekening met veiligheid, kwaliteit en de nieuwe ontwikkelingen in het werkveld. Je werkt nauwkeurig en zelfstandig onder leiding van een leidinggevende of projectleider.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 ± € 498,-
Leerjaar 2 ± € 332,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Ervaringen van (oud)-studenten


Eindelijk op haar plek in de techniek

Olga is eind 40 en zit - eindelijk - op haar plek. In de techniek. Zij is, zoals je dat noemt, een zij-instromer. Dat betekent dat zij eerst een opleiding en baan had in een heel andere richting. Waarom Olga koos voor de techniek? Wij vroegen het haar!

Olga Creemers | Zij-instromer in de techniek

Lees meer
Student poseert voor meterkast bij industrieel bedrijf

Switchen van beroep

Zij-instromer Daniel Pfennings had altijd al interesse in de techniek, maar maakte er nooit zijn beroep van. Tot een jaar geleden: toen begon het te knagen en wilde hij er toch iets mee doen. Maar de hele week alleen maar naar school is niks voor Daniel.

Daniel Pfennings | Student eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

Lees meer
Student techniek op hoogwerker aan het werk

Een schooldag

Dag
Vrijdag
Nederlands  
TheorielesElektrotechniek
Keuzedeel  
Rekenen  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Docent legt de werking van een meterkast uit
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 75% van de opleiding eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ga je aan de slag met de theorie. De theorie helpt je om de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,5
6,6 landelijk
Geslaagde studenten 76%
75% landelijk
Afgestudeerden met werk -
96% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Euterpelaan
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024