Monteur koude- en klimaatsystemen

Docent en student meten waardes in klimaatsysteem Docent en student meten waardes in klimaatsysteem Docent en student meten waardes in klimaatsysteem

Monteur koude- en klimaatsystemen

In het kort

Aan de slag met koudetechniek en klimaatsystemen, zoals koel- en vriescellen, airconditioning en warmtepompsystemen? Dan is deze koelmonteur-opleiding zeker iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25887

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over koeltechniek! Je leert hoe installaties werken en hoe je deze monteert en installeert. Maar je leert ook alles over natuurlijke koudemiddelen en het aansluiten van kabels en leidingen. En dat laatste is erg belangrijk. De kabels en leidingen zorgen er namelijk voor dat verschillende onderdelen samen een werkend koude technisch systeem vormen. Tijdens de opleiding monteur koude- en klimaatsystemen ga je aan de slag met het behalen van het certificaat F-gassen. Met dit certificaat mag je werken met synthetische koudemiddelen. Deze middelen worden gebruikt in koel- en klimaatregeling systemen als airco's, koelkasten en koelvrachtwagens en in warmtepompen en brandblussystemen.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding monteur koude- en klimaatsystemen.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding tot koeltechniek monteur. Minimaal 24 uur per werk werk je bij een erkend leerbedrijf. Door vooral zelf te ‘doen’ leer je de werkzaamheden snel goed kennen. Zo ontdek je ook waar je goed in bent!

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van deze mbo koelmonteur-opleiding op zak kun je meteen aan de slag. Bij een installatiebedrijf gespecialiseerd in koudetechniek bijvoorbeeld. Jij weet alles over systemen met een koeling! Zo werk je onder andere met airco's, koelkasten en koelvrachtwagens.

Je plaatst, monteert en installeert koude technische systemen. Daarbij zet je de onderdelen in elkaar, leg je kabels en leidingen aan en zorg je dat de installaties werken. En is er een storing? Dan los jij het op. De systemen waarmee je werkt zijn vaak te vinden in magazijnen, restaurants en supermarkten. Daarom ben je veel onderweg. Jouw werkzaamheden voer je uit bij de klant. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 ± € 3831,-
Leerjaar 2 € 1265,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 2210,-
Leerjaar 2 € 2250,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Een schooldag

Dag
Maandag
Rekenen  
Nederlands  
Burgerschap  
Lunch
pauze
TheorielesKabels en leidingen
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student meet de luchtdruk in systeem
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het beroep van een monteur koude- en klimaatsystemen leer je door te doen! Daarom besteed je ongeveer 75% van de opleiding in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,2
6,5 landelijk
Geslaagde studenten 73%
71% landelijk
Afgestudeerden met werk 100%
100% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024