In het kort

Ben jij nieuwsgierig en oplossingsgericht? Vind je het leuk om regels en procedures te begrijpen en te volgen? Dan is de opleiding recht & hr écht iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25726
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het uitvoeren van ondersteunende taken in een juridische en administratieve omgeving. Zo leer je bijvoorbeeld de verschillende rechtsgebieden en hr-processen kennen. Maar je gaat ook aan de slag met communiceren, hoe je omgaat met vertrouwelijke informatie en juridische documenten en klantcontact. Daarbij spelen samenwerken, kritisch en probleemoplossend denken, creativiteit en mediawijsheid een grote rol. Kort gezegd: alles zodat jij straks klaar bent voor een baan in een juridisch-administratieve werkomgeving!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding recht & hr.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

De opleiding recht & hr begint met een oriëntatiejaar. In dit jaar leer je over de verschillende mogelijkheden na de opleiding. Kies je voor een baan in de richting van rechten en wet- en regelgeving? Of ben je meer geïnteresseerd in humanresourcesmanagement (hrm-beroepen)? Je gaat ook aan de slag met de ontwikkeling van een professionele houding.

In het eerste leerjaar leer je omgaan met grote opdrachten, in teamverband werken, overleggen en kritisch kijken naar je eigen werk en prestaties. Tijdens de opleiding werk je in modules. Zo leer je iedere periode over de verschillende kanten van recht en wet- en regelgeving.

Het tweede leerjaar begint met een oriëntatiestage. 20 weken loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Je werkt deze periode volledig mee in het bedrijf dat je hebt gekozen. Je wordt hierbij natuurlijk nog wel begeleid vanuit school. Na de oriëntatiestage ga je op school aan de slag met verschillende rechtsgebieden. Daarna volgt de afstudeerfase.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

De opleiding is heel afwisselend. Je wordt opgeleid voor een beroep waarin je verschillende werkzaamheden op kantoor uitvoert. Tijdens de lessen oefen je, samen met andere studenten, met allerlei situaties die kunnen voorkomen in jouw toekomstige baan. Soms ga je op bezoek bij een bedrijf. Of het bedrijf brengt een bezoek aan het Koning Willem I College. Zo leer je echt van de praktijk!

In leerjaar 2 en 3 loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Per leerjaar loop je 20 weken stage. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma van de opleiding recht & hr kun je aan de slag binnen verschillende sectoren en branches. Bijvoorbeeld bij een advocaten- of notarissenkantoor, een bewindvoerder, de overheid, een bank of een verzekeringsbedrijf.

Jij houdt je bezig met het uitvoeren van ondersteunende werkzaamheden in een juridische en administratieve omgeving. Daarbij ben je het aanspreekpunt voor klanten, stel je documenten op en verwerk en verzorg je gegevens en zakelijke communicatie. Maar het is ook mogelijk om binnen een organisatie aan de slag te gaan op de afdeling humanresourcesmanagement (hrm). Dan ben je binnen een organisatie verantwoordelijk voor het contact en de administratie van personeelsgegevens. Volop mogelijkheden dus!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 ± € 490,-
Leerjaar 2 ± € 280,-
Leerjaar 3 € 200,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 ± € 70,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

De officiële naam van deze opleiding is legal insurance & HR services specialist. Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Een schooldag

Dag
Dinsdag
ProjectZakelijke dienstverlening
Lunch
pauze
Strafrecht  
Burgerschap  
Personen- en familierecht  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Verschillende boeken over recht
40% Praktijk
60% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Hoewel de praktijk heel belangrijk is tijdens de opleiding recht & hr, moet je eerst de theorie goed begrijpen. Daarom besteed je 40% van de opleiding in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
- landelijk
Geslaagde studenten 78%
70% landelijk
Afgestudeerden met werk 91%
82% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024