Financiën & Administratie

Student financiën overleg met collega Student financiën overleg met collega Student financiën overleg met collega

Financiën & Administratie

In het kort

Vind je het leuk om met cijfers te werken, dingen uit te zoeken en te berekenen of een bedrijf winst maakt? Kies dan voor de mbo-opleiding financiën & administratie!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25725
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het bijhouden van de financiën en administratie van verschillende organisaties. Zo ga je aan de slag met het berekenen van winst, welke belastingregels van toepassing zijn in verschillende situaties en hoe je bedrijven hierin kunt ondersteunen. Maar je leert natuurlijk ook alles over wat er allemaal komt kijken bij een bedrijfsadministratie en welke processen daar bij horen. En presenteren en adviseren? Ook dat komt aan bod tijdens deze mbo-opleiding. Kort gezegd: alles zodat je in de toekomst een financieel of administratief beroep kunt uitvoeren!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding financiën & administratie.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Deze mbo-opleiding tot administratief medewerker start met een brede basisfase. Tijdens deze fase leer je wat er allemaal komt kijken bij het uitvoeren van een financieel of administratief beroep. Daarbij leer je de eerste kneepjes van het vak. Zo ga je aan de slag met boekhouden, het werken met een geautomatiseerd boekhoudsysteem, Office-programma’s (Excel, Word, PowerPoint) en je maakt een begin met het bekijken en berekenen van de (financiële) situatie van een organisatie. Tijdens deze fase doe je een hoop kennis en ervaring op.

Na deze fase is het tijd voor de verdieping. Je leert steeds meer over de theorie én je gaat aan de slag met situaties uit de praktijk. In deze fase bereid jij je vast voor op jouw toekomst!

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Je bent op school veel in en met de praktijk bezig. Natuurlijk volg je regelmatig klassikale uitleg. Maar met deze uitleg ga je daarna ook aan de slag! Zo voer je, samen met andere studenten, opdrachten uit. Je past de theorie die je hebt geleerd meteen toe in de praktijk. Daarnaast volg je workshops en komen er gastsprekers uit het bedrijfsleven naar het Koning Willem I College.

Voor de regio ’s-Hertogenbosch
Vanaf leerjaar 2 loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend.

Voor de regio Meierijstad
Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend.

Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk. Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

 

Met een mbo-diploma financiën & administratie bol op zak kun je overal terecht. Iedere organisatie heeft namelijk personeel nodig om de (financiële) administratie bij te houden. Sommige organisaties hebben een eigen afdeling (financiële) administratie, andere kleinere organisaties laten dit doen door een administratie- of accountantskantoor. Aan jou de keuze waar je aan de slag gaat!

Tijdens jouw werkzaamheden voer je administratieve werkzaamheden uit. Zo houd je de (financiële) administratie bij. Je rekent belangrijke cijfers uit, maakt rapportages en adviseert het management over mogelijkheden om meer resultaat te behalen. Daarbij doe je voorstellen met betrekking tot geld, goederen en informatie om zaken te verbeteren. Maar je voert ook werkzaamheden uit die te maken hebben met de periodeafsluiting en belastingaangifte.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 570,-
Leerjaar 2 € 250,-
Leerjaar 3 € 160,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

De officiële naam van deze mbo-opleiding is business administration & control specialist. Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Ervaringen van (oud)-studenten


Fenneke is nog lang niet klaar met leren

Fenneke is een enthousiaste tweedejaars student van de mbo-opleiding financiën & administratie. Haar opleiding biedt verschillende mogelijkheden. “Je kunt na het behalen van je diploma meteen gaan werken, maar ik kies ervoor om verder te studeren op het hbo. Ik ben nog lang niet klaar met leren”, lacht ze.

Fenneke van Baak | Student financiën & administratie

Lees meer
Student zakelijke dienstverlening met laptop

Een schooldag

Dag
Dinsdag
Bedrijfsadministratie  
PraktijklesAan de slag met het project Boekhouden
Lunch
pauze
Bedrijfseconomie  
Digitale vaardighedenWerken met Excel, Word en PowerPoint
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Rekenmachine met som
60% Praktijk
40% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Hoewel er veel theorie komt kijken bij de mbo-opleiding financiën & administratie, ben je toch ongeveer 60% van de tijd bezig in en met de praktijk!

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
- landelijk
Geslaagde studenten 78%
70% landelijk
Afgestudeerden met werk 91%
82% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat

Copyright Koning Willem I College 2024