In het kort

Leer alles over commercie en leidinggeven in de detailhandel tijdens de mbo-opleiding retailmanager bol!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25807
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​Alles over het verkopen van producten welke verkocht worden in de retail. Een ander woord voor retail is detailhandel. Onder detailhandel vallen bedrijven als een supermarkt, kledingwinkel, speciaalzaak en drogisterij. Tijdens deze retail management opleiding leer je alles over het in- en verkopen van producten, presenteren en met welke zaken je allemaal rekening moet houden als je in de detailhandel werkt. Ook ga je aan de slag met leidinggeven en het begeleiden van verschillende werkzaamheden op de werkvloer!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding retailmanager.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. 

In het eerste gedeelte van de mbo-opleiding retailmanager bol ligt de focus op jouw talenten en ambities, de wereld van verkoop aan particulieren en bedrijven en behoeften van klanten. Je leert welk traject de klant aflegt van het moment van interesse voor een product of dienst, tot het moment dat de klant er gebruik van maakt. In modules ga je aan de slag met vragen uit de praktijk. Welke modules je volgt kies je zelf. Weet je al welke richting je op wil? Dan kies je voor modules gericht op jouw keuze. Weet je het nog niet precies? Dan heb je alle ruimte om te verkennen wat bij jou past.

Vervolgens kies je de verdiepende modules. Ook werk je aan vraagstukken vanuit de praktijk of wellicht vanuit jouw eigen onderneming. Je hebt altijd de mogelijkheid om extra modules te volgen. Zo krijg je meer verdieping en leer je extra dingen die in jouw toekomst goed van pas kunnen komen.

​De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

​Op school ben je veel in en met de praktijk bezig. Op het Koning Willem I College oefen je, samen met andere studenten, met presenteren, leidinggeven en het coördineren van processen op de werkvloer. Ook volg je workshops, komen gastsprekers uit het bedrijfsleven hun ervaringen delen én breng je af en toe een bezoek aan een bedrijf. Zo leer je pas echt van de praktijk!

​​Wanneer je stage loopt, hangt af van de modules die je kiest. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.​

​Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

​Met een diploma van deze mbo-opleiding manager retail op zak kun je meteen aan de slag. Als retailmanager in de detailhandel bijvoorbeeld! Je hebt een commerciële en ondernemende functie in de business-to-consumermarkt. Dit houdt in dat je bij een bedrijf werkt welke direct verkoopt aan consumenten.

​Jij bent verantwoordelijk voor het opbouwen en onderhouden van relaties met klanten én medewerkers. Je zoekt kansen en je weet precies hoe je het beste in het belang van de organisatie én van de klant handelt. Je geeft leiding aan medewerkers, zorgt voor de taakverdeling, analyseert de (verkoop)processen en je zorgt ervoor dat de winkel er altijd netjes uit ziet. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 ± € 115,-
Leerjaar 2 ± € 110,-
Leerjaar 3 ± € 145,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Een schooldag

Dag
Woensdag
Coaching  
WorkshopLeidinggeven
ProjectOpdrachten afronden
Lunch
pauze
AVO-pleinWerken aan Nederlands, rekenen en burgerschap
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student ondernemen schrijft ideeën op briefjes
50% Praktijk
50% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

De opleiding retailmanager bol is een perfecte combinatie van theorie en praktijk. Ongeveer de helft van de tijd besteed je aan de theorie. De andere helft ben je bezig in en met de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,7
6,2 landelijk
Geslaagde studenten 80%
65% landelijk
Afgestudeerden met werk 87%
86% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024