In het kort

Wil je graag in een winkel werken? Laat je het liefst klanten met een brede glimlach én een volle tas naar huis gaan? Dan is de opleiding retailmedewerker bol zeker iets voor jou.​

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25808
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het werken in een winkel! Tijdens de opleiding retailmedewerker bol leer je alles wat je moet weten om in de detailhandel te kunnen werken. Detailhandel betekent een winkel die spullen aan een consument verkoopt, bijvoorbeeld een supermarkt, kledingwinkel of drogist. Je leert hoe je advies geeft, omgaat met klanten en klachten afhandelt. Ook ga je aan de slag met het inrichten van een winkel, hoe je de voorraad bijhoudt en het vullen van schappen. En niet te vergeten: hoe kassasystemen werken. 

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding retailmedewerker.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. 

Deze retailmedewerker opleiding is verdeeld in twee onderdelen, namelijk:

  • hospitality verlenen en verkopen;
  • en ondersteunende retailprocessen uitvoeren

Tijdens de opleiding ga je aan de slag met verschillende onderwerpen. Dit noemen we kerntaken. Per kerntaak maak je, gedurende het schooljaar, een praktijkexamen. Dit praktijkexamen is gericht op de taken die je straks als verkoopmedewerker uitvoert. 

​De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Wist je dat we op het Koning Willem I College een praktijklokaal hebben ingericht als echte winkel? Hier ben je als student van de opleiding retailmedewerker dan ook vaak te vinden! Je volgt hier praktijklessen en oefent, samen met andere studenten, met werkzaamheden die horen bij het beroep van een retailmedewerker. Denk bijvoorbeeld aan het vullen van schappen, het verwerken van de voorraad in het systeem en het inrichten van een winkel. 

Vanaf het eerste leerjaar loop je één dag in de week stage. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma van de mbo-opleiding retailmedewerker bol op zak kun je meteen aan het werk! Een goede opgeleide retailmedewerker kan in elke winkel aan de slag. Kies je voor een supermarkt, schoenenwinkel, kledingzaak, elektronicahandel of drogist?

Jij bent het aanspreekpunt van de klant in de winkel. Je zorgt ervoor dat de producten netjes in het schap staan, de winkel er goed uitziet en dat de aanbiedingen goed zichtbaar zijn. Je adviseert klanten, lost klachten op en helpt bij het afrekenen van producten. Maar ook achter de schermen voer je werkzaamheden uit. Je ontvangt de producten en zorgt dat deze netjes worden opgeslagen in het magazijn. Jouw missie is geslaagd wanneer klanten tevreden de winkel verlaten en graag terugkomen!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 300,-
Leerjaar 2 € 30,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Een schooldag

Dag
Woensdag
Nederlands  
Theorie- en praktijklesWinkelindeling
Lunch
pauze
Ervaringsgericht leren  
Burgerschap  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Klantenkaart wordt gescand tijdens het afrekenen
25% Praktijk
75% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 25% van de opleiding retailmedewerker bol besteed je aan de praktijk. De overige tijd ben je bezig met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,3
6,6 landelijk
Geslaagde studenten 70%
64% landelijk
Afgestudeerden met werk -
66% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024