Retailmedewerker

verkoopspecialist / retailspecialist (1)

Retailmedewerker

Algemene informatie

Niveau 2
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 2 jaar
Crebo 25808

Locaties

's-Hertogenbosch Onderwijsboulevard Veghel Muntelaar

Je leert op school en in de praktijk alles wat je moet weten en kunnen om in de detailhandel te werken. Zo leer je met leuke en lastige klanten omgaan, hoe je hen adviseert en hoe je klachten afhandelt. Verder word je wegwijs gemaakt in de verzorging en inrichting van een winkel. Je leert ook hoe je de verkoop bevordert, hoe je artikelen aantrekkelijk presenteert en hoe je goederen bestelt.

Daarnaast leer je ook hoe je nieuwe voorraden verwerkt en hoe je zorgt dat de schappen/rekken goed gevuld blijven en er altijd netjes uitzien. En hoe je kassawerkzaamheden moet uitvoeren.

Je opleiding bestaat uit twee onderdelen: 'verleent hospitality en verkoopt' en 'voert ondersteunende retailprocessen uit'.

Examens 
Gedurende het schooljaar heb je praktijkexamens (Proeve van Bekwaamheid). Deze examens zijn gericht op taken die je straks als verkoopmedewerkerDe examens worden per kerntaak afgenomen. Je hebt kennisexamens en praktijkexamens (Proeve van Bekwaamheid). Ze zijn uiteraard gericht op de taken die je straks als verkoopmedewerker gaat uitvoeren.   

Keuzedelen 
Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding. 

Welke materialen heb ik nodig?
Het is belangrijk dat je, vóór de start van de opleiding, het volgende zelf aanschaft:

 • USB stick (4GB)
 • Laptop
 • Schoolboeken en online licenties (zie boekenlijst)
 • Schrift, liniaal, gum en potloden
 • Eenvoudige rekenmachine 

 

Als verkoper in de retail weet je wat klanten willen. In jouw winkel voelen klanten zich welkom. Ze snuffelen graag wat rond en kopen graag artikelen. Mede dankzij jouw advies en gedrag komen de klanten ook weer terug. Klantbinding is erg belangrijk in de retail. Daarnaast heb je kennis van producten en wijs je de klanten waar ze bepaalde artikelen kunnen vinden. Je begeleidt de klanten écht in hun klantreis en biedt vooral veel service aan. 

Als klanten vragen hebben, kan je ze hierbij verder helpen omdat je ook productkennis hebt. Het contact met de klant staat altijd voorop. Zowel bij het voeren van het verkoopgesprek als bij de financiële afhandeling. Jouw winkel ziet er netjes en sfeervol uit. Je maakt gebruik van artikelpresentaties en zorgt ervoor dat je winkel altijd schoon en opgeruimd is.

Competenties van een verkoper:

 • Klantgericht
 • Sociaal
 • Verantwoordelijk
 • Samenwerken

Je loopt één dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf. Hier leer je de praktijk van je beroep. Je leert kassawerkzaamheden, verkoopgesprekken voeren, voorraad beheren en de winkel in orde maken.

Kijk op www.stagemarkt.nl voor een erkend leerbedrijf.

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen.

Meer informatie over aanmelden vind je hier

.

Deze
opleiding
Landelijk
gemiddelde
Studenttevredenheid
rapportcijfer
6,3 6,6
Percentage geslaagde studenten
in afgelopen schooljaar
70% 64%
Percentage gediplo­meerden met werk
in afgelopen schooljaar
Retailmedewerker - 62%
Kans op werk in jouw vakgebied
na je opleiding
Retailmedewerker
Kans op stage
Retailmedewerker
Startsalaris
uurloon
Retailmedewerker - € 7

Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garantie. Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie kijk op https://www.s-bb.nl/studenten/

Wat zijn de toelatingseisen?

 • Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma entreeopleiding. In een persoonlijk gesprek worden de mogelijkheden besproken.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Mbo-opleidingen op niveau 3 of 4.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Leerjaar 1 € 300,-
Leerjaar 2 € 30,-

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.


 • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters