In het kort

Zorg jij er straks voor dat uit iedere kraan water komt? Hoe je dat doet leer je tijdens de opleiding technicus water!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25590

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over waterdistributienetten en watersystemen! Zo leer je hoe deze netten en systemen zijn opgebouwd, hoe je waterdistributienetten ontwerpt en waar je rekening mee moet houden tijdens het ontwerpproces. Tijdens de opleiding leer je hoe vies water weer drinkwater wordt, wat daar voor nodig is en ga je aan de slag met transport-, distributie en aansluitleidingen. Ook leer je alles over beheer en onderhoud, het voorbereiden van werkzaamheden en het aansturen van collega’s. Kort gezegd: alles zodat er uit iedere kraan water komt!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding technicus water.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Op de dag dat je naar het Koning Willem I College komt werk je met andere studenten in een projectgroep aan opdrachten. Deze opdrachten zijn gebaseerd op gerealiseerde projecten uit de praktijk.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van de mbo-opleiding technicus water op zak kun je aan de slag bij een drinkwaterbedrijf of ander bedrijf op het gebied van watervoorziening. Je bent verantwoordelijk voor de werkzaamheden die nodig zijn voor de levering van betrouwbaar drinkwater.

Je houdt je bezig met het ontwerpen en onderhouden van waterdistributienetten en watersystemen. Zo bereid je projecten voor waarbij er wordt gewerkt aan nieuwe of bestaande voorzieningen en ben je verantwoordelijk voor het eindresultaat. Daarnaast zorg je dat storingen worden opgelost en geef je leiding aan collega’s. Welke werkzaamheden je precies uitvoert en waar je werkt is afhankelijk van jouw functie. Maar één ding staat voorop: jij zorgt ervoor dat er uit iedere kraan water komt!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 ± € 781,-
BLEI lesmateriaal (leden)* € 585,-
BLEI lesmateriaal (niet-leden)* € 870,-
Leerjaar 2 € 660,-
Leerjaar 3 € 0,-
* Kosten zijn voor leerbedrijf


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Een schooldag

Dag
Donderdag
TheorielesOntwerpen waternetwerk
Nederlands  
Engels  
Pauze
 
TheorielesDrinkwater voorzieningen
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het beroep van een technicus water leer je door te doen! Daarom besteed je zo'n 75% van de opleiding in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,4
7,2 landelijk
Geslaagde studenten 89%
81% landelijk
Afgestudeerden met werk -
- landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024