Eerste monteur gas-, water- of warmtedistributie

Eerste monteur gas-, water- of warmtedistributie

In het kort

Aan de slag met leidingen en gas-, water- en warmtedistributie? Waarbij je ook leidinggeeft aan collega's? Kijk dan eens naar de opleiding eerste monteur gas-, water- of warmtedistributie bbl!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 27010

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over distributienetwerken onder de grond! Je ziet dit netwerk niet, maar het is super belangrijk. De basis die je leert tijdens de opleiding monteur gas-, water- of warmtedistributie, komt ook gedurende deze opleiding aan bod. Zo leer je het aanleggen van netwerken voor gas, water en warmte, het voorbereiden van het werk en het controleren van jouw werkzaamheden. Ook ga je aan de slag met het oplossen van storingen, met welke risico's en eisen je rekening moet houden tijdens het uitvoeren van het werk en leidinggeven aan collega's. Samenvattend: je leert alles over gas-, water- en warmtedistributie!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij deze mbo-opleiding tot eerste monteur gas-, water- of warmtedistributie. 

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding eerste monteur gas-, water- of warmtedistributie. De theorie die je nodig hebt voor de lessen wordt digitaal aangeboden. Zo kun je zelfstandig en op jouw eigen tempo leren!

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen. 

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van deze mbo-opleiding gas, water en warmte kun je meteen aan het werk. Als eerste monteur gas-, water- of warmtedistributie bij een aannemer, waterbedrijf, gasleverancier, datadistributie- of energietransportbedrijf bijvoorbeeld. Jij houdt je bezig met het aanleggen en onderhouden van gas-, water- en warmtedistributienetten. 

Jouw werkzaamheden voer je volgens standaard werkwijzen uit. Dit houdt in dat je vooral routinematige werkzaamheden uitvoert. Zo bereid je de werkplek voor, monteer en maak je leidingen gebruiksklaar, controleer je het werk en onderhoud je al bestaande netwerken. Je helpt bij het opsporen en oplossen van storingen en je werkt altijd volgens de dan geldende wet- en regelgeving. Geen dag is hetzelfde. Je werkt bijna altijd buiten en op veel verschillende plekken. Je geeft leiding aan collega's, verdeelt de werkzaamheden en houd de administratie van jouw werkzaamheden bij.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 ± € 110,-
BLEI lesmateriaal (leden)* € 795,-
BLEI lesmateriaal (niet-leden)* € 1185,-
Leerjaar 2 € 0,-
* Kosten zijn voor leerbedrijf


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

  • Je vindt de meeste up-to-date informatie over de leermiddelen op de website van Stichting BLEI
  • De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt

Een schooldag

Dag
Woensdag
TheorielesGas, water en warmte
Wetgeving GWW  
Nederlands en rekenen  
Lunch
pauze
Loopbaan en burgerschap  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Alleen dan leer je het beroep van een eerste monteur gas-, water- of warmtedistributie pas echt! Daarom besteed je ongeveer 80% van de opleiding in en aan de praktijk.

Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024