Als zij-instromer aan de slag in de techniek

Misschien herken je het wel. Geeft de baan die ik nu heb nog voldoening? Wil ik misschien toch een opleiding volgen? Iets heel anders gaan doen? Diezelfde vragen stelde zij-instromer Daniel Pfennings zich ook een jaar geleden. “Ik heb altijd al interesse gehad in de Techniek, maar er nooit mijn beroep van gemaakt”, vertelt Daniel. “Tot het begon te knagen en ik er toch iets mee wilde doen. Maar een hele week alleen maar naar school, dat is niks voor mij.”

Student techniek op hoogwerker aan het werk

Werken en leren

Daniel solliciteerde bij Hoppenbrouwers, als monteur utiliteit. Maar voor die functie waren ze niet op zoek naar een bbl-student. Wel voor industrieel technicus, en toen was de keuze snel gemaakt. Hij kon aan de slag bij Hoppenbrouwers en volgt daarnaast de bbl-opleiding eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen. “Het was een fijn gesprek, de functie en de opleiding leken mij zo interessant, ik twijfelde geen moment,” aldus Daniel. Hij maakte de switch naar de techniek en het bevalt hem meer dan prima. “Ik heb nu net mijn eerste jaar afgerond en de combinatie werken en leren is echt perfect. Ik ga op maandagen hier in Oss naar school en wat ik daar leer, kan ik de rest van de week meteen in de praktijk brengen bij Hoppenbrouwers.”

Op zijn plek

Wat zijn droombaan is, dat weet Daniel eigenlijk nog steeds niet. “Hoe meer ik tegenkom in de techniek, hoe interessanter alles wordt. Ik vind het moeilijk om te kiezen en ik ben ook nooit te oud om bij te leren” lacht hij. Zijn droombaan past hij dus eigenlijk aan op basis van wat hij ziet en leert tijdens zijn bbl-opleiding en bij Hoppenbrouwers. In de keuze voor deze opleiding werkte het toekomstperspectief zeker ook mee. “Ik heb echt gekeken naar wat het mij op langer termijn oplevert” legt hij uit. Om zo een stap te zetten, kan ook wel een lastige beslissing zijn. “Ik had een vaste baan en een hypotheek te betalen. Dat zijn dingen die kunnen meespelen in de keuze” zegt Daniel. Van een zekere naar een onzekere situatie, maar tijdens het eerste gesprek over de baan en de opleiding waren er meteen geen twijfels meer. “Mijn werkgever en het Koning Willem I College waren heel duidelijk over de mogelijkheden en het proces. Ik zit hier echt op mijn plek.”

Hoe meer ik tegenkom in de techniek, hoe interessanter alles wordt.

Daniel Pfennings | Zij-instromer bbl opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

Wisselwerking

Voor iedereen die nog twijfelt, heeft Daniel het advies om eens goed te kijken naar het toekomstperspectief van je huidige baan. En of je de combinatie van werken en leren kunt gaan doen. “De meeste zij-instromers willen denk ik, na een tijd werken, niet weer fulltime de schoolbanken in. Dan is een bbl-opleiding de ideale stap.” En zit je dan niet in een klas met leerlingen die recht van het vmbo komen? “Die zitten er ook tussen”, zegt Daniel, “maar in principe doet iedereen zijn ding in zijn eigen tempo. En soms helpen de ‘ouderen’ de ‘jongeren’. Het is een goede wisselwerking.” Daniel concludeert: “Blijf nieuwsgierig, wees niet bang om beslissingen te maken, het gaat je zeker wat opleveren!”

Meetapparatuur

Bekijk de opleidingen

Benieuwd naar onze opleidingen in de richting van Techniek en laboratorium?

Je vindt de opleidingen hier
Copyright Koning Willem I College 2024