Trishna volgde haar passie met een mbo ICT opleiding

Dit is het verhaal van Trishna Ramsoedit (27). Trishna volgde een mbo opleiding in de richting van ICT. Ze is oud-student van het Koning Willem I College én Koning in programmeren. Hoe ze dat is geworden? Ze vertelt het je zelf!

Van mbo, naar havo en weer naar het mbo

“Na mijn vmbo ben ik een mbo opleiding gestart, maar ik kwam er na een tijdje achter dat deze niet bij mij paste,” begint Trishna. “Ik ben toen naar het vavo gegaan om mijn havo diploma te halen.” Dat lukte, maar daarna wilde Trishna meer. Ze wist alleen nog niet precies wat. In haar vrije tijd was Trishna veel bezig met gamen en zo kreeg ze interesse in hoe games gemaakt werden. Ze meldde zich aan voor de hbo-opleiding game design, maar werd daar helaas niet ingeloot. “Toen dacht ik: wat komt daar nu het dichtst bij? Dat bleek programmeren te zijn. En programmeren leer je door een ICT opleiding te volgen op het mbo.” Trishna koos dus voor een richting die bij haar hobby paste. Daarnaast had ze al goede ervaringen met het Koning Willem I College: haar havo diploma haalde ze met een vavo-opleiding van het Koning Willem I College. 

Student ICT achter deksktop
"Bij het programmeren krijg je in principe een leeg 'vel' dat je zelf helemaal kunt ontwerpen naar een complete website. Dat vind ik echt fantastisch."
Studenten ICT ontwikkelen nieuwe software op laptop

Brede opleiding

Tijdens de mbo ICT opleiding was Trishna het enige meisje in de klas. Dat was voor haar in het begin wel wennen, maar volgens Trishna is het gewoon een kwestie van ‘je mannetje staan’. “De sfeer in de klas was echt heel erg goed, ik had echt een leuke klas. Daarnaast vond ik de verschillende vakken die ik kreeg ook erg interessant.” Het gaf haar de motivatie om er ook in haar vrije tijd mee aan de slag te gaan. Ze is ook erg te spreken over het niveau en de onderwerpen van de mbo opleiding die breed ingestoken is. Je leert bijvoorbeeld alles over het design van een website, maar ook hoe een website opgebouwd is. “Je leert dus zowel over de front-end als backend,” aldus Trishna.

Verschillende werkzaamheden

Het leukste vond Trishna dat ze haar creativiteit helemaal kwijt kon in de mbo opleiding. “Bij het programmeren krijg je in principe een leeg 'vel' dat je zelf helemaal kunt ontwerpen naar een complete website. Dat vond ik echt fantastisch.” Eén project is haar altijd bijgebleven. Tijdens dat project ontwikkelde Trishna, samen met haar projectgroep, een applicatie om scores van voetbalwedstrijden bij te houden. Ook haar stages doorliep ze met plezier. Zo maakte ze een website voor een kattencafé en verbeterde ze de systeemprocessen van een ander bedrijf. Tijdens deze stages kwamen alle elementen van de mbo ICT-opleiding aan bod. “Ik kon toen echt laten zien wat ik in de voorgaande jaren allemaal geleerd had,” vertelt Trishna. Ze werkt inmiddels al een tijd bij een ICT-bedrijf en kan binnen de branche nog alle kanten op met haar mbo-diploma. Zowel qua werk als qua vervolgopleiding. 

Volg je passie

Twijfel je over een mbo opleiding in de richting van ICT? Dan heeft Trishna een advies. “Kom naar een Open Dag, want daar kun je in gesprek met studenten die de opleiding doen en met docenten. Zij kunnen jou het beste vertellen wat het allemaal inhoudt.” Wat volgens haar het allerbelangrijkste is bij het kiezen van een mbo opleiding? “Volg je interesses en kies niet de verleiding van snel geld verdienen.” Ook Trishna volgde ook haar passie en staat nog altijd vierkant achter deze keuze.

Copyright Koning Willem I College 2024