Jend vond zijn roeping als machinist grondverzet

Jend is tweedejaars student machinist grondverzet en doet dit jaar examen. “De opleiding duurt eigenlijk drie jaar, maar wij ronden de mbo opleiding met de hele klas in twee jaar af,” begint Jend enthousiast. “Ik doe de bbl-opleiding en kom één dag in de week naar het Koning Willem I College. Ik werk daarnaast vier dagen in de week bij Van Beers Hoogeloon.” 

Van kleins af aan

Jend wist al vroeg dat hij iets met grondverzet wilde doen. Met grondverzet (of grondwerk) worden alle werkzaamheden bedoeld waarbij aarde of zand wordt verplaatst, wordt aangevoerd of wordt afgevoerd. “Ik zat als klein kind op de achterbank van mijn vaders auto en dan riep ik heel hard ‘tractor, tractor!’ nog voordat mijn ouders die überhaupt hadden gezien,” lacht hij. “Landbouw en akkerbouw, dat heeft me dus altijd al getrokken. En mijn oom werkt zelf bij een grondverzetbedrijf, dus ik heb het wel van kleins af aan meegekregen.”  

Student infratechniek poseert voor graafmachine
"Mijn leerbedrijf heeft mij al een vast contract aangeboden voor na mijn mbo opleiding"
Stuur van een graafmachine

Opstap 

Na het behalen van zijn vmbo basis diploma kon Jend niet naar de mbo opleiding die hij nu doet. Daarom heeft hij eerst een andere opleiding gevolgd, om daarna te beginnen aan deze kraanmachinist opleiding. “Er zijn voor zover ik weet maar twee scholen in Nederland die deze opleiding aanbieden,” legt Jend uit. “Ik ben toen in gesprek gegaan met wat leerbedrijven om erachter te komen aan welke van die twee scholen zij de voorkeur geven. Dat bleek het Koning Willem I College te zijn.” Jend is nu 1 dag per week op school, de rest van de week op het leerbedrijf. Bij de andere onderwijsinstelling was er een stageperiode van acht weken achter elkaar, met twee schoolweken. “Dan staat de kraan erg lang stil, dat had het leerbedrijf liever niet. Nu is dat dus maar één dag.” 

Theorie vult praktijk aan

Jend koos dus voor het Koning Willem I College om de mbo opleiding tot kraanmachinist te volgen en is erg tevreden. “Ik heb echt veel aan de theorie die ik op school leer,” vertelt Jens. “Bijvoorbeeld het ruimtelijk inzicht en de berekeningen van bijvoorbeeld een bocht of wat op welke plek moet komen.” Het enige dat volgens Jend misschien wat praktischer kan, is de tijd op school. “Ik ben nu een ochtend in de klas, terwijl dat wat mij – en de rest van de klas – wel een hele dag mag zijn. Dan halen we het misschien zelfs wel in anderhalf jaar!” lacht Jens. 

Bezoek een Open Dag

Wil je ook graag een mbo opleiding volgen in de richting van infra of grondverzet? We verwelkomen je graag op een van onze Open Dagen! Dan kijken we samen welke opleiding bij jou past.

Meer informatie

Van elkaar leren

Wat Jend leert in de klas, kan hij dus vaak meteen in de praktijk brengen. “Het is ook interessant om van elkaar te leren, want zo kom je tot andere inzichten.” Waar Jend een koning in is? “In rustig blijven in de kraan,” zegt hij zonder twijfel. “Wanneer je een kraan of graafmachine bestuurt, moet je goed het overzicht blijven houden. Als het fout gaat, kan het ook echt goed fout gaan.” Jend houdt dus goed zijn hoofd koel. “Wel een voordeel, als je zo’n grote verantwoordelijkheid hebt.” 

Op zijn plek

Met de mbo opleiding machinist grondverzet kun je veel kanten uit. “Je kunt in de bouw werken, bij een rioolbedrijf, de wegenbouw of natuurprojecten maken,” legt Jend uit. Daar werk je dan als kraanmachinist of graafmachine machinist. De meeste studenten in mijn klas hebben een leerbedrijf in de logistieke sector. “Maar je kunt bijvoorbeeld ook bij de spoorwegen terechtkomen. Daar leren we wel theorie van, maar ik merk dat niet veel klasgenoten daar hun bbl-plek hebben.”

Jend zelf zit prima op zijn plek bij Van Beers Hoogeloon. “Zij hebben mij zelfs al een vast contract aangeboden wanneer ik klaar ben met mijn mbo opleiding.” Jend heeft er wel over gedacht om nog verder te studeren, maar koos er uiteindelijk voor om te gaan werken. “Ik heb nu een eigen bestaan, het bevalt me goed, ik heb voorlopig wel genoeg gestudeerd,” lacht hij.  

Copyright Koning Willem I College 2024