De techniek in als zij-instromer

Als je al een tijd ergens werkt en graag hogerop wil, maar er de papieren niet voor hebt, wat doe je dan? Kim van Veghel zat in deze positie. Ze wilde verder en dat is haar gelukt. Hoe ze dat heeft gedaan? Dat vertelt ze je zelf.

Student technicus mechatronica aan het werk in werkplaats

Eén dag in de week volgt Kim les op het Koning Willem I College, ze doet de bbl-opleiding Technicus mechatronica niveau 4 in Oss. De rest van de dagen werkt ze bij Bavaria. Kim is daar in 3 ploegen begonnen als uitzendkracht en heeft uiteindelijk als operator een vast contract gekregen. Denkend aan de toekomst was haar wens om uit de ploegen te gaan. En ze had een duidelijk doel voor ogen. “Ik heb Bavaria gevraagd of ik de opleiding kon volgen, maar ik werkte nog steeds in de productie. Nu is het zo geregeld dat ik de afgelopen tijd 2 dagen meeliep met de Technische Dienst, zodat ik mijn schoolopdrachten kon uitvoeren, en de rest nog productie.”

Inmiddels is haar nieuwe contract in werking, werkt ze de hele week op de Technische Dienst en heeft ze 2 jaar de tijd om haar opleiding af te ronden.

Snel aan het werk

Hoe is het zo gekomen? “Het is de eerste bbl-opleiding die ik doe, want ik ben vanuit havo doorgestroomd naar hbo, daar begon ik aan een sportopleiding. Maar na mijn eerste jaar ben ik gestopt, want het was toch niet wat ik wilde.” Kim is daarna al snel aan het werk gegaan en kwam zoals gezegd bij Bavaria terecht. Daar solliciteerde ze al vaker naar de functie van monteur, maar ze kreeg telkens te horen dat ze de juiste papieren niet had. “Omdat ik weet dat ik wel de capaciteit heb, heb ik de stap gezet om de opleiding ervoor te volgen.”

Ik wilde de eerste vrouwelijke monteur bij Bavaria worden. Daarvoor moeten wel stappen ondernomen worden.

Kim van Veghel | Zij-instomer bbl opleiding Technicus mechatronica

Combinatie werken en leren

De combinatie werken en leren leek Kim vooraf gezien wel lastig. “Vooral de vakken waarvan ik weet dat ik er in de praktijk (nog) niet veel mee kan doen, daar keek ik niet naar uit.” Het helpt ook dat Kim nu ook de Technische Dienst in kan. “Nu heb ik in het werk meer houvast van wat ik heb geleerd. Ik ben sowieso praktisch ingesteld en pik dingen snel op. Dat is echt een voordeel.”

Op de vraag wat haar droombaan is, geeft Kim aan dat ze haar zaken altijd ver van tevoren goed geregeld wil hebben. Toen ze pas geleden trouwde met haar man, was ze klaar voor de volgende stap: gezinsuitbreiding. En toen kwam daar vanuit Bavaria toch ineens de mogelijkheid om uit de ploegendienst te gaan, dagdiensten te gaan draaien én een opleiding te volgen. “In feite kwam dat met mijn planning niet goed uit”, lacht Kim, “maar ik wilde zeker de dagdiensten draaien voordat ik de volgende stap in mijn leven zette. Ik wilde niet weer afgerekend worden op het niet hebben van dat belangrijke papiertje. Dat was mijn motivatie om het toch te doen.” De opleiding die ze nu volgt, zorgt voor zekerheid. “Ik hoef nu niet steeds aan collega’s te vragen hoe iets moet, ik ben niet meer afhankelijk. Die achterliggende kennis is heel erg belangrijk.”

Flexibele instroom

Inmiddels werkt Kim al ruim 6 jaar bij Bavaria en heeft ze flinke stappen gemaakt. “Dit is wel iets dat ik de komende jaren graag nog wil blijven doen. Ze zeggen altijd dat je je droombaan moet hebben gevonden voordat je aan kinderen begint, anders komt het er niet meer van” lacht Kim. Door de timing van gebeurtenissen privé en op het werk was het voor Kim wel lastig om de stap te zetten. “Maar ik ga er nu helemaal voor, ik ga knallen! En met mijn havo-achtergrond fiets ik overal wel redelijk makkelijk doorheen. Voor elektro heb ik inmiddels drie tienen en een 9.9” zegt ze trots.

De flexibele instroom van de opleiding was ook fijn, Kim kon starten op het moment dat haar het beste uitkwam. En omdat de opleiding opgedeeld is in modules, is deze goed aan te passen aan haar eigen behoeftes vanuit de werkvloer. Aan mensen die twijfelen om ook zo’n stap te maken zegt Kim: “Ik ben iemand die niet heel lang stil kan zitten en school is daarom ook niet echt iets voor mij. Maar het valt echt reuze mee, we leren door te doen en dat past echt bij mij. Ik vind het een heerlijke onderbreking van 4 dagen werk. En vooral niet bij stap 10 beginnen, maar go with the flow.

Docent legt studenten mechatronica de opdracht uit
Studenten leren verbindingen maken met elektriciteit
Copyright Koning Willem I College 2024