Student en eigenaar van een fietsenwinkel

Sil Bakker, 19 jaar, volgt op het Koning Willem I College de mbo-opleiding eerste fietstechnicus. Dat is een bbl-opleiding tot fietsenmaker op niveau 3. Deze tweejarige opleiding hoopt Sil over enkele maanden af te ronden. Naast student is Sil sinds maart 2024 ook eigenaar van zijn eigen fietsenwinkel Sil Fietsen.

Fietsliefhebber

Sil wist al heel gauw wat hij later wilde. “Ik heb twee keer met Alpe D’Huzes meegedaan,” begint Sil. “En mijn vader werkte vroeger in een fietsenwinkel. Ik ging in de vakanties en weekenden mee om te helpen. Ik mocht dan bijvoorbeeld de winkel vegen, voorraden aanvullen en andere kleine klusjes doen. Zo ben ik er eigenlijk ingerold.”

Het was dan ook niet moeilijk om een mbo-opleiding te kiezen. “Na mijn vmbo-t wilde ik naar het mbo om een diploma te halen. Ik begon aan de opleiding tot fietsenmaker op niveau 2. Daarnaast werkte ik in een fietsenwinkel. Die mbo-opleiding heb ik versneld kunnen afronden vanwege mijn voorkennis en werkervaring. In plaats van twee jaar, haalde ik na één jaar mijn diploma fietstechnicus. Dat Sil gemotiveerd was om verder te gaan, was duidelijk. Hij stroomde na zijn niveau 2-opleiding meteen door naar de bbl-opleiding eerste fietstechnicus op niveau 3, waarvan hij nu in het laatste jaar zit.

Student fietstechniek met wiel in handen staat in werkplaats
"In de praktijk leer je dingen doen, op school leer je waarom je ze doet"
Student voert onderhoudsbeurt uit aan fiets

Positieve leerervaring

School en werk vullen elkaar goed aan, vindt Sil. “In de praktijk leer je dingen doen, op school leer je waarom je ze doet,” vat hij het mooi samen. “Op het werk of op je stage ben je bezig met het oplossen van dingen, op school leer je handleidingen lezen, begrijpen en toepassen.” Wat Sil ook mooi vindt aan de lessen op het Koning Willem I College is dat je andere inzichten krijgt. “Ik werk natuurlijk al best wel een tijd in deze branche, maar het is goed om op school te horen van anderen hoe zij dingen aanpakken. Je kunt het meteen in de praktijk brengen.”

Van werkplaats naar eigen winkel

Inmiddels werkt Sil al een jaar of 7 als fietsenmaker. Dit doet hij in de werkplaats van de fietsenwinkel in zijn woonplaats. “De laatste tijd ging ik steeds meer nadenken over de toekomst. De werkplaats is echt tof, maar ik zag mezelf dat niet tot mijn pensioen doen,” lacht hij. Dus: tijd om plannen te maken. “Ik liep al langer met het idee om voor mezelf te beginnen, maar zette dat idee nooit om in actie.” Tot afgelopen kerst. “Ik zat thuis, het was vakantie en toen maakte mijn hoofd overuren. Het was tijd om de ideeën uit te voeren!” En dat ging snel. In maart 2024 opende Sil zijn eigen fietsenwinkel met de naam Sil Fietsen in Werkendam.

Een droom die uit komt

“Een droom komt uit,” zegt Sil trots. Omdat hij geen directe concurrent wil zijn van de fietsenwinkel in zijn woonplaats, heeft hij er bewust voor gekozen om een fietsenwinkel te openen buiten zijn woonplaats. Maar Sil wordt wel geholpen door het bedrijf waar hij altijd met veel plezier heeft gewerkt. “We zitten ver genoeg van elkaar af om geen concurrent van elkaar te zijn, maar dichtbij genoeg om elkaar te helpen.” In Werkendam, waar Sils bedrijf gevestigd is, is er nog nauwelijks aanbod. “Je kunt wel zeggen een gat in de markt,” lacht Sil. “Daarom heb ik voor deze plek gekozen.”

Bezoek een Open Dag

Benieuwd of een mbo-opleiding in de richting van mobiliteit en logistiek iets voor jou iets? We verwelkomen je graag op een van onze Open Dagen!

Meer informatie
Copyright Koning Willem I College 2024