Eerste Fietstechnicus

Docent en student controleren remmen van fiets Docent en student controleren remmen van fiets Docent en student controleren remmen van fiets

Eerste Fietstechnicus

In het kort

Vind jij het leuk om aan fietsen te sleutelen en leiding te geven aan collega’s in de werkplaats? Dan past deze opleiding tot eerste fietsenmaker vast bij jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25230

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het repareren en onderhouden van verschillende soorten fietsen! Waar je tijdens de opleiding fietstechnicus vooral de basiskennis leert, ga je tijdens deze opleiding meer de diepte in. Zo leer je naast het uitvoeren van eenvoudige reparaties en monteren van onderdelen, ook alles over diagnoses stellen, het uitvoeren van grotere reparaties en het aansturen van de collega’s in de werkplaats. Met jouw kennis wordt zelfs het meeste technische probleem opgelost én loopt in de werkplaats alles op rolletjes.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding eerste fietstechnicus.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Net als bij de opleiding fietstechnicus leer je tijdens deze opleiding tot fietsenmaker demonteren, repareren, monteren en afstellen. Daarbij ga je aan de slag met systemen als de verlichting, remkabels, aandrijving en wiellagers. Omdat de techniek van fietsen steeds wordt vernieuwd, ga je ook aan de slag met de nieuwste ontwikkelingen. Op het gebied van elektrische fietsen bijvoorbeeld. Naast de ‘gewone’ fiets, maak je kennis met ATB’s, racefietsen, stad- en mountainbikes en vouwfietsen. Ook leer je alles over leidinggeven en het aansturen van collega’s in de werkplaats tijdens deze fietsen maken opleiding niveau 3. Het is mogelijk om je te specialiseren op één gebied, maar dat hoeft niet.

Het lesprogramma bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. De technische theorie helpt je in de praktijk. Je maakt tijdens de opleiding niet alleen kennis met het technische gedeelte van het beroep, maar ook het sociale gedeelte. Als eerste fietstechnicus heb je namelijk regelmatig contact met klanten in een winkel. Daarom leer je ook adviseren over fietsonderdelen en -accessoires, hoe je klanten vriendelijk te woord staat én hoe je klachten netjes oplost.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Na het afronden van de opleiding eerste fietstechnicus niveau 3 kun je als eerste fietsenmaker aan de slag bij een fietsenwinkel, fietsverhuurbedrijf of fietsfabrikant. Of je begint jouw eigen bedrijf. Er is al jaren een te kort aan goede fietsenmakers. Genoeg mogelijkheden!

Als eerste fietstechnicus ben je veel aan het werk in de werkplaats. Daar voer je verschillende werkzaamheden uit. Wat je precies doet verschilt per dag. Je werkt volgens een werkorder. Daar staat op beschreven wat je moet doen. Zo haal of bestel je onderdelen, voer je reparaties en onderhoudsbeurten uit, controleer je het werk en adviseer je klanten. Ook ben je verantwoordelijk voor het beheren van de voorraad en het inkopen van nieuwe voorraad. En komen er klachten of heeft een collega hulp nodig? Dan zorg jij dat het op een professionele manier wordt opgelost!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 147,-
Leerjaar 2 € 200,-
Leerjaar 3 € 200,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2. Heb je een diploma in een richting van techniek of mobiliteit? Dan is het mogelijk om de opleiding versneld af te ronden. In een persoonlijk gesprek bespreken we de mogelijkheden
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Wist je dat?

Je tijdens deze opleiding ...

... kan deelnemen aan een Excellentieprogramma? Dit programma is voor studenten die graag iets extra’s doen. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen aan de Skills vakwedstrijden, de Europacup voor tweewieler-technici of je gaat op uitwisseling naar het buitenland.

Een schooldag

Dag
Maandag
InstructielesVoorraad beheer
Lunch
pauze
TheorielesOpdrachten uitwerken
Nederlands  
Loopbaan & burgerschap  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student controleert display van elektrische fiets
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het beroep van een eerste fietstechnicus leer je door te doen! Daarom werk je ongeveer 80% van deze opleiding tot fietsenmaker in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
6,5 landelijk
Geslaagde studenten 79%
79% landelijk
Afgestudeerden met werk -
94% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Ervaringen van (oud)-studenten


Student en eigenaar van een fietsenwinkel

Sil Bakker, 19 jaar, volgt op het Koning Willem I College de mbo-opleiding eerste fietstechnicus. Dat is een bbl-opleiding tot fietsenmaker op niveau 3. Deze tweejarige opleiding hoopt Sil over enkele maanden af te ronden. Naast student is Sil sinds maart 2024 ook eigenaar van zijn eigen fietsenwinkel Sil Fietsen.

Sil Bakker | Student eerste fietstechnicus

Lees meer
Student fietstechniek met wiel in handen staat in werkplaats
Copyright Koning Willem I College 2024