In het kort

Fietstechniek ontwikkelt zich snel en de vraag naar fietsenmakers is groot. Vind jij het leuk om aan fietsen te sleutelen? Dan is deze opleiding tot fietsenmaker iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25231
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het repareren en onderhouden van verschillende soorten fietsen! Je gaat aan de slag met het uitvoeren van eenvoudige reparaties, monteren van onderdelen en hoe je (elektrische) fietsen, mountainbikes en racefietsen klaar maakt voor gebruik. Daarbij leer je werken met verschillende gereedschappen en systemen. Ook komen onderwerpen als advies geven én communiceren met klanten aan bod. Kort gezegd: je leert alles zodat mensen veilig gebruik kunnen maken van hun fiets!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding fietstechnicus.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens deze niveau 2 opleiding tot fietsenmaker leer je demonteren, repareren, monteren en afstellen. Daarbij ga je aan de slag met systemen als de verlichting, remkabels, aandrijving en wiellagers. Omdat de techniek van fietsen steeds wordt vernieuwd, ga je ook aan de slag met de nieuwste ontwikkelingen. Op het gebied van elektrische fietsen bijvoorbeeld. Naast de ‘gewone’ fiets, maak je kennis met ATB’s, racefietsen, stad- en mountainbikes en vouwfietsen. Het is mogelijk om je te specialiseren op één gebied, maar dat hoeft niet.

Het lesprogramma bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. De technische theorie helpt je in de praktijk. Je maakt tijdens de opleiding niet alleen kennis met het technische gedeelte van het beroep, maar ook het sociale gedeelte. Als fietstechnicus heb je namelijk regelmatig contact met klanten in een winkel. Daarom leer je ook adviseren over fietsonderdelen en -accessoires en hoe je klanten vriendelijk te woord staat.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Samen met andere studenten oefen je met werkzaamheden van een fietstechnicus. Dit doe je niet in een klaslokaal, maar in de werkplaats van het Koning Willem I College. Onder begeleiding van docenten en instructeurs ga je aan de slag met het uitvoeren van opdrachten. Zo oefen je met zelfstandig aan fietsen sleutelen, het uitvoeren van reparaties en het controleren van jouw werk.

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Na het afronden van de opleiding fietstechnicus niveau 2 kun je als fietsenmaker aan de slag bij een fietsenwinkel, fietsverhuurbedrijf of fietsfabrikant. Of je begint jouw eigen bedrijf. Er is al jaren een te kort aan goede fietsenmakers. Genoeg mogelijkheden!

Als fietsenmaker ben je veel aan het werk in de werkplaats. Daar voer je verschillende werkzaamheden uit. Wat je precies doet verschilt per dag. Je werkt volgens een werkorder. Daar staat op beschreven wat je moet doen. Zo haal of bestel je onderdelen, voer je reparaties en onderhoudsbeurten uit, controleer je het werk en adviseer je klanten. Het beroep van een fietsenmaker is een baan met veel zelfstandigheid. Maar kost een reparatie meer geld of tijd dan gepland? Dan overleg je met jouw leidinggevende of de klant.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 268,-
Leerjaar 2 € 262,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
Wist je dat?

Je tijdens deze opleiding ...

... kan deelnemen aan een Excellentieprogramma? Dit programma is voor studenten die graag iets extra’s doen. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen aan de Skills vakwedstrijden, de Europacup voor tweewieler-technici of je gaat op uitwisseling naar het buitenland.

Een schooldag

Dag
Woensdag
InstructielesHoe voer je een onderhoudsbeurt uit?
Lunch
pauze
PraktijklesOpdrachten uitwerken
Nederlands  
Loopbaan & burgerschap  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student voert onderhoudsbeurt uit aan fiets
70% Praktijk
30% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het beroep van een fietsenmaker leer je door te doen! Daarom besteed je ongeveer 70% van de opleiding fietstechnicus in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
- landelijk
Geslaagde studenten -
55% landelijk
Afgestudeerden met werk -
- landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Ervaringen van (oud)-studenten


Student en eigenaar van een fietsenwinkel

Sil Bakker, 19 jaar, volgt op het Koning Willem I College de mbo-opleiding eerste fietstechnicus. Dat is een bbl-opleiding tot fietsenmaker op niveau 3. Deze tweejarige opleiding hoopt Sil over enkele maanden af te ronden. Naast student is Sil sinds maart 2024 ook eigenaar van zijn eigen fietsenwinkel Sil Fietsen.

Sil Bakker | Student eerste fietstechnicus

Lees meer
Student fietstechniek met wiel in handen staat in werkplaats
Copyright Koning Willem I College 2024