Doktersassistent

Student doktersassistent geeft uitleg over gebruik medicatie Student doktersassistent geeft uitleg over gebruik medicatie Student doktersassistent geeft uitleg over gebruik medicatie

In het kort

Wil je graag afwisselend werk, waarbij je ondersteuning biedt aan de (huis)arts en zorgt dat mensen beter worden? Dan is de opleiding doktersassistent bbl wat voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25695
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het zelfstandig uitvoeren van eenvoudige handelingen, het ondersteunen van de (huis)arts bij onderzoeken en het maken van afspraken. Denk aan hoe je communiceert met patiënten, het juiste advies geeft om klachten te verhelpen, maar ook het adviseren van patiënten om klachten te voorkomen. Je leert hoe je de dagelijkse gang van zaken in een (huisartsen)praktijk organiseert en hoe je materialen klaar maakt voor gebruik. Kortom, hoe je samen met de (huis)arts en andere doktersassistenten de beste zorg biedt aan patiënten.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding doktersassistent.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

De opleiding doktersassistent bbl is verdeeld in een basisdeel en een verdiepend deel. Tijdens het basisdeel volg je, naast de algemene vakken, ook specifieke vakken die horen bij het beroep van een doktersassistent. Zo krijg je les in medicijnleer en triage. Bij triage leer je het bepalen van urgentie bij een zorgvraag. Tijdens het verdiepende deel van de opleiding kies je vakken die jij leuk vindt.

De eerste vijf weken van de opleiding kom je 5 dagen in de week naar het Koning Willem I College. Je volgt dan een onboardingsprogramma waarbij je volledig wordt voorbereid op de werkzaamheden bij jouw erkende leerwerkplek. 

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Heb je nog geen leerwerkplek op het moment dat je met de opleiding start? Geen probleem! Dan helpen we je met het vinden van een geschikte leerwerkplek. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Na de studie doktersassistent bbl kun je meteen aan de slag bij een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum of op een polikliniek van een ziekenhuis. Maar een baan in de sociale gezondheidszorg, jeugdgezondheidszorg, in een laboratorium of diagnostisch centrum is ook mogelijk.

Je assisteert een arts bij onderzoeken, behandelingen en bij de digitale administratie. Elke dag help je mensen gezond te blijven of weer beter te worden. Je hebt veel contact met patiënten. Je staat ze te woord, ontvangt ze en zorgt ervoor dat ze gerust gesteld worden. Tijdens je werk neem je altijd een professionele houding aan en gaat met respect met mensen om. Je kunt je goed inleven en verwerkt gegevens zorgvuldig.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 566,-
Leerjaar 2 € 75,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een mbo-diploma niveau 3 of niveau 4
  • of een havodiploma

Daarnaast vragen we je om werk én een contract te regelen bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je bij de start van de opleiding nog geen leerwerkplek? Geen probleem! Dan helpen we je met het vinden van een geschikte leerwerkplek.

Werk je al als doktersassistent of ben je een zij-instromer?
In een persoonlijk gesprek kijken we samen naar de mogelijkheden om de opleiding doktersassistent bbl te volgen.

Extra intakeactiviteit
Je wordt altijd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Daarin bespreken we de mogelijkheden over de duur van de opleiding. Ook is een taaltest onderdeel van de aanmelding.

Deze opleiding heeft maximaal 25 plaatsen.

Tijdens de opleiding krijg je de hepatitis b vaccinatie aangeboden. De vaccinatie is verplicht als je begint met stage lopen.

Op het moment dat je stage gaat lopen, kan het leerbedrijf vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als je een VOG aanvraagt wordt er gekeken of je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico vormen voor de werkzaamheden. De kosten van een VOG worden betaalt door het leerbedrijf.

Een schooldag

Dag
Dinsdag
TheorielesTriage
PraktijklesAan de slag met vaardigheden!
Lunch
pauze
Anatomie  
Communicatie en kwaliteitszorg  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student oefent met ontstekingswaarden in urine
60% Praktijk
40% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Oefenen, oefenen, oefenen! De praktijk is heel belangrijk om het beroep van een doktersassistent uit te voeren. Daarom ben je ongeveer 60% van de opleiding bezig in de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
7,1 landelijk
Geslaagde studenten -
76% landelijk
Afgestudeerden met werk -
98% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024